Család


Leggyakrabban elkövetett szülői hibák

1. Mellőzés
Ha a szülő büntetésül úgy tesz, mintha a gyereke nem is létezne, és nem vesz róla tudomást, nem válaszol a gyerek kérdéseire azt éri el, hogy a gyereke úgy fogja érezni, nem érdemes a szeretetére. Úgy fogják érezni, a szeretet feltételhez kötött. Csak akkor érdemlik ki, ha   másik által tetsző módon viselkednek

2. Érzelmek elfojtása
„Ne sírj, nem vagy már kisgyerek!” „Ne légy bőgőmasina!” Ezekkel a felszólításokkal a szülők azt érik el, hogy gyerekeik visszafojtsák a bánatukat, és ne merjék megmutatni azt, amit valóban éreznek. Ezekből a gyerekekből emocionálisan zárkózott felnőttek lesznek, akiknek számtalan konfliktusok lesz abból, hogy nem tudják kifejezni önmagukat.

3. Testi közelség megvonása
Fontos, hogy a gyerek testi közelségben legyen a szüleivel. Amennyiben ez nem következik be, nem fog tudni megfelelően kötődni a szüleihez, és nem fog benne kialakulni egészséges férfiés nőkép, melyekhez hasonulni akar.


4. Lekicsinylés
„Úgysem tudod megcsinálni!” „Erre mindenki képes.” Az ilyen, és ehhez hasonló mondatok romba döntik a gyerek önbizalmát, vagy inkább nem is hagyja kibontakozni. Enélkül minden megoldandó feladatot félelmetes megpróbáltatásnak fogják megélni, és stressz forrásként élik meg.

5. Elzárás
Fontos, hogy gyermekkorba minél több emberrel, főként kortárssal érintkezzen a gyerek, hogy megfelelően tudjon szocializálódni és ne jelentsen problémát élete későbbi szakaszaiban sem a beilleszkedés. Ügyeljünk rá, hogy gyerekünk elég időt tölt barátaival, vagy ha nincsenek segítsünk neki azáltal, hogy szakkörökre, sportfoglalkozásokra íratjuk be.

6. Terrorizálás
A gyakori, és drasztikus büntetések a gyermekben örök félelemérzetet keltenek. Amennyiben nem érzi magát biztonságban, nem tud egészségesen fejlődni, belső szorongás lesz rajta úrrá, mellyel felnőtt korában is küzdeni fog.

Kép forrása: 1, 2.