Design


Itt és most: a design valódi hozzáadott érték

A 2017-es Design Hét Budapest rendezvénysorozat 150 programmal mutatja be a design magyarországi eredményeit, helyzetét, a gazdaságban és a társadalomban betöltött egyre jelentősebb szerepét. Díszvendég a Dán Királyság.

A dán designnak szentelt kiállítások mellett számos egyéb kapcsolódási pont teszi nemzetközivé az eseményt. Az év legrangosabb kreatívipari seregszemléje, a Magyar Formatervezési Tanács által szervezett rendezvénysorozat mára messze kinőtte elnevezése határait.

A kiállítóterek és a partnerüzletek szeptember végétől, egészen október végéig kínálnak a Design Hét Budapest égisze alatt programokat. Budapest mellett Pécs és Sopron is évek óta szentel egy hetet ősszel a designnak, idén hozzájuk csatlakozott Győr is.

A közel 150 programnak fontos gerincét adják a Nyitott Stúdiók, és rendszeresek a Design Túrák, ahol ezúttal a sport és a design kapcsolatának témája dominál.

Start - az idei év mottója, ezzel hangsúlyozva a kreativitásban rejlő dinamizmust, a változtatni képes erőt. Elsősorban a feltörekvő mikro- kis- és középvállalkozások és a pályakezdő alkotók vannak az idei programok fókuszában, követendő példaként kiegészülve a már befutott, akár évtizedes múltú márkákkal.

Ennek jegyében állt össze az Artus Stúdióban a START – Elemi design kiállítás pályakezdő magyar designerek legígéretesebb alkotásaiból.

„Mivel a design esetében, a mindig fontos újdonságérték mellett, idén a piacképesség kiemelt hangsúlyt kapott, kézenfekvő volt, hogy díszvendég országként Dániát invitáljuk Budapestre” – mondta Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetője. Arra, hogy a design a közhiedelemmel ellentétben nem csupán esztétikai minőséget jelöl, Dánia a legjobb példa, amely talán a világ leginkább designtudatos országa. Ahol a forma szerves része a mindennapoknak, és megtérülő befektetésnek, valamint komoly versenyelőnynek tekintik. A Magyar Formatervezési Tanács célja, hogy ezeket a tényeket minél szélesebb körben tudatosítsa.

„A dán design sok szempontból követendő példa. Alkotásaik egyszerre újszerűek és időtállóak, vállalkozásaik a stabil gazdasági teljesítmény mellett bátrak és megújulni képesek, világhírű egyéniségeik pedig az ágazati szerepük és befolyásuk ellenére továbbra is nyitottak és közvetlenek.” – emelte ki Osvárt Judit a megnyitó ünnepségen, melyen Kirsten Geelan dán nagykövetasszony is részt vett.

A Danish Design Awards idei díjazottjainak alkotásaiból rendezett kiállítás az Artus Stúdióban megtekinthető. A díszvendég ország emblematikus használati tárgyaiból több helyen is kiállítás nyílik a városban, s tucatnyi beszélgetés szól majd speciálisan kultúrájukról.

A Magyar Formatervezési Díj azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a hazai designerek munkájának értékére és kiemelkedő színvonalára, és rámutasson a designban rejlő potenciálra, ami a jövőben még inkább előtérbe kerül.

2017-ben négy kategóriában tíz projektet díjazott a szakmai bírálóbizottság Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem intézetigazgató docensének elnöklésével.

A díjazott pályaművekben közös, hogy innovatívak, kifejezetten piacképesek, valamint magas szintű hozzáadott értékkel rendelkeznek és nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.

Termék kategóriában díjat kapott az XBODY ACTIWAVE vezeték nélküli okos fitneszeszköz, melyet a Maform design stúdió készített egy már létező, piaci alapon is sikeres, az edzéshez elektromos impulzusokat használó rendszer kiegészítőjeként.

Szintén termék kategóriában ismerte el a bírálóbizottság Pápai Lilla összetett filozófiai háttérrel készült ruhakollekcióját, a Wyhoys 2017/2018 Őszi-téli kollekciót, mely olyan kritikus problémákra reflektál, mint a környezetszennyezés, vagy a fast-fashion okozta munkaerő- kizsákmányolás.

A terv kategória erősségét mutatja, hogy a kategóriában szintén két díjazott született.

Fabricius-Nagy Emese a tervezője az Iora személyre szabható táskakollekciónak, ami okos felépítése mellett formai igényességével győzte meg a bírálóbizottságot.

A Shoka egy okos, multifunkcionális kerékpáros kiegészítő, ami kifejezetten a városi bicikliseknek készült. Lámpa, útvonal követő, csengő és lopásgátló egyszerre egy szép formájú és igényes megjelenésű, apró tárgyban, melyet egy applikáció irányít. Szintén a Maform design stúdió terve.

A vizuális Kommunikáció kategóriájában megosztott díjazás született. A Reform500 köztéri installáció Szabó Levente és Polgárdi Ákos munkája a Kálvin téren, amelynek köszönhetően a járókelők útjuk során találkozhatnak a reformációhoz kapcsolódó legfontosabb gondolatokkal a járólapokon.

Balla Dóra megosztott díjjal elismert munkája szintén egy jubileumra készült. A HV_100 projekt a de Stijl egyik vezető alakjának, Huszár Vilmos munkásságának állít emléket egy könyv formájában.

A diák kategória díjazottja Idén a Vital nevű alga technológiás beltéri légszűrő, Vas Ádám, a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem hallgatójának koncepciója.

A Perceptual Thinkers 2018 tavaszi-nyári kollekciója az autizmus egyre több embert érintő problémájára hívja fel a figyelmet egy ruhakollekción keresztül. A kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját nyerte el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíjával Orr Péter, Tactilis nevű készségfejlesztő játékát ismerték el. A társasjáték inkluzív design szemlélettel készült, megosztva a közös játék örömét vakok és látók között.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa 2017-ben Lévay Ariel Aurora nevű asztala. A tömörfa és fém asztal feltűnően légies formájával, szép anyaghasználatával és különleges láb megoldásával nyerte el a bírálóbizottság figyelmét. Könnyen szétszerelhető és kisméretű, ezáltal megfelel az urbánus felhasználók elvárásainak.

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben ítéli oda a Magyar Formatervezési Tanács által felkért bíráló bizottság a Design Management Díjat is, ami olyan gazdasági szervezeteket ismer el, akik példaértékűen és stratégiai értelemben használják a designt.

Idén a Design Management Díjat a Szilvio Kft. – HAMERLI / 1861 Kesztyűmanufaktúra nyerte el. Az átgondolt design stratégia nem csupán a termékek szintjén jelenik meg, hanem a teljes márkát végigkíséri. A pécsi Zsolnay Negyedben található látványmanufaktúra arculatával, online és offline megjelenéseiben következetesen használja a designban rejlő versenypotenciált.

A design átfogó, példaértékű használatáért oklevélben részesültek: Kreinbacher Birtok, MAACRAFT- Miskolci Autista Alapítvány, a Félegyházi Pékség és a Medence Csoport Kft.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj díjazottjainak kiállítása, valamint a START – Elemi Design és a Danish Design Awards kiállítások október 7. és november 5. között, hétfő kivételével minden nap 12.00 – 18.00 óráig az Artus Stúdióban (Bp, XI. kerület, Sztregova utca 7.).