Design


Kezdődik a Konyhakiállítás 2020, ahol megtalálhatod az igazit!

Pupilla kitágul, pulzusszám nő, vércukorszint emelkedik: odavagy érte. Csak állsz és nézed, sőt, már látod is az otthonodban. Nyugodj meg! A megszállottságod természetes. Sokan éreznek ugyanúgy, ahogy te, amikor megpillantják életük konyháját.

A Konyhakiállítást pont te ihletted, a te tereped. Kirándulj a legújabb trendek, konyhatechnológiák és konyhai eszközök rengetegében, egyúttal szívd magadba a szakértők milliónyi ötletét, és közben add át magad a varázslatos gasztro kalandoknak is!

2020. február 28. és március 1. között, péntektől vasárnapig vár a Budapest Aréna, addig is térképezd fel a legfrissebb trendeket!

 Regisztrálj előzetesen online és a helyszínen is, és nyerd meg az esemény fődíját: egy 2 millió forint értékű, egyedi gyártású konyhabútort az N’Kara felajánlásával!

A nyereményt bármilyen stílusban és kialakítással kérheted, sőt, 3000 színből választhatod ki a személyiségedhez és otthonodhoz leginkább passzoló árnyalatot is. Szállj versenybe még ma!

 

A 2020/21-es szezonban még több zöld és fenntartható törekvéssel találhatod magad szemben a konyhában, ez pedig olyan stílusos és minőségi megoldások elterjedését jelenti, melyek még kevesebb veszélyt jelentenek környezetünkre.

A jövő otthonainak etikus megoldásai és csökkentett ökológiai lábnyoma megköveteli a tudatos fogyasztást, emiatt egyre több újrahasznosított és megújuló anyagból készült termék kerül a piacra. Ennek egyik legizgalmasabb következménye a kreatív ipar és a tervezők innovatív törekvései lesznek a szokatlan, illetve új anyagok előállítására.

Sokan kísérleteznek maradék anyagok újrafelhasználásával, vagy újrahasznosítanak mások által kidobásra ítélt anyagokat, és fejlesztenek új anyagminőségeket.

 

Okosan a fenntartható jövőért

A konyhai technológiai újítások egyik mozgatórugója a zero waste, azaz a hulladékmentesség. Sokat tehetünk már azzal is, ha új gépek vásárlásakor az energiatakarékos megoldásokra törekszünk. Az okos gépek által kínált lehetőségek sokkal alacsonyabb környezeti hatásokat jelentenek a mindennapokban. Az okos hűtők segítségével például növelhetjük az élelmiszerek élettartamát, ezáltal minimalizálhatjuk a pazarlást. A felelősségteljes döntésekről szól az anyagok kiválasztása is. Ha nem tudunk megújuló erőforrásokat használni, újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokat keressünk!

 

Csak tiszta forrásból

A természet közeli megoldások keresése hatással van a szín- és anyagválasztásokra is. Az olyan természetes anyagok, mint a tengeri fű, a bambusz vagy a kukorica már most is megjelennek a modern bútorgyártásban, valamint a dekorációs vonalon is. A természetes rostok népszerűségének terjedésével előtérbe kerül a parafa, a banánrost és a rattan is.

Ezek nem csupán természetes és megújuló anyagok, de izgalmas karakterükkel egyedivé varázsolják a végtermékeket is. A legfontosabb törekvések a műanyagok felhasználásának visszaszorítására irányulnak, illetve, a meglévő anyagok újrafelhasználására,  a „csökkents, hasznosítsd újra, használd fel újra” jeligével. Az egyik legizgalmasabb trend a különböző anyagok újrahasznosítása stílusos és funkcionális bútorrá, melyre számtalan izgalmas példát találunk a közelmúltból. Dirk van der Kooij CD-ket, hűtők műanyag hulladékait és mindenféle anyagot olvaszt be különleges bútorainak gyártásához, de nem hagyhatjuk ki az IKEA pet palackokból készül konyháját

Ha az anyaghasználat felől közelítjük meg a konyhai megoldásokat, egy újrahasznosított fa felület esztétikus és szép megoldás lehet, mely egyszerre fenntartható és környezetbarát. A fa felületet könnyű felfrissíteni, megújítani; nem egyszer adhatunk neki új életet és remekül kombinálható más felületekkel, anyagminőségekkel, textúrákkal.

 

Egy második esély az üvegnek

Az újrahasznosított üvegből készült pultokhoz az üveghulladékot, színes üveget, ablakokat a szelektív gyűjtést követően megtisztítják a kupakoktól, címkéktől, felesleges maradványoktól, majd apróra zúzzák és cementtel vagy más kötőanyaggal összekeverik. A végeredmény egy különleges, csiszolt felület, mely a konyhád egyedi színfoltja lehet.

 

A sokoldalú bambusz

Amellett, hogy gyorsan nő, a bambusz tartós, kemény és ellenáll a nedvességnek. Remek alternatívát biztosít a műanyag helyett, mert strapabíró, jól formázható és hosszú életű. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. A bambuszból kopásállósága miatt remek munkalap készíthető. Többrétegűségének köszönhetően felcsiszolással élettartama hosszú évekre növelhető. Fontos szempont a környezetbarát, egészségre ártalmatlan olajjal történő felületkezelés is. Organikus karaktere mellett a bambusz munkalap használatának nagy, hogy szinte minden más kiegészítőt is gyártanak ebből az anyagból. Így könnyű a különböző élettereket összehangolni azok funkcióvesztése és az egyedi stílus feláldozása nélkül.

 

Látogass ki február 28. és március 1. között a Budapest Arénába, és ismerd meg a fenntartható jövő, valamint a környezettudatos élet elengedhetetlen konyhai eszközeit a Konyhakiállítás 2020-on!

 

A cikk elkészítésében szakértő segítség Szendrey Zselyke volt.