Design


Klímamentes megoldások: 5 tipp a lakás lehűtésére

Augusztusban a nyári meleg a tetőfokára hág, a hőmérő kiakad, otthon is forró a levegő. Nem mindenki engedheti meg magának a klímaberendezést. Van, aki környezetvédelmi okokból nem szereti a légkondit, mások pedig hajlamosak az első fuvallattól megfázni.

Apró trükkökkel, megfizethető megoldásokkal megkímélhetjük magunkat a hőgutától.

1.Ne legyünk restek munkába menet előtt elsötétíteni a lakást!

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb hűtési módszer a sötétítő függöny használata. A korszerű black out függönyök tökéletesen fényvisszaverő hatással bírnak, érdemes beruházni a modern darabokra. Más hangulatot érhetünk el a textil- és bambuszrolókkal, amelyek több méretben, színben és stílusban is elérhetőek. Ha benedvesítjük a függönyt egy permetezővel, azzal a párásítás is megoldva.

 

2.Klasszikus és olcsó megoldás a ventilátor, legyen az asztali vagy nagy teljesítményű álló változat

 

Helyezzünk a kavargó levegő útjába egy vízzel teli tálat, így pára is keletkezik otthonunkban, ami javítja hőérzetünket. Manapság lehet kapni párásító ventillátorokat is, melyek mindkét feladatot, a légkavarást és a párásítást is megoldják.

 

3.Egyre népszerűbbek a mobil klímák,

amelyek üzembe helyezéséhez nincs szükség szakemberre, ezt bárki maga is megteheti. Ezek már nem csak a levegőt keverik, hanem hűtik is. A mobil klíma gyorsan áttelepíthető, így minden helyiségben szabályozhatjuk a hőfokot. Fontos meghatároznunk a hűteni kívánt terület méretét. Évről évre egyre keresettebbek a mobil klímákhoz hasonlító, de azoktól lényegesen kedvezőbb árfekvésű léghűtő berendezések is. Jég, vagy víztartályuk feltöltése után vízpermetes párásítás révén csökkentik a közvetlen környezet hőmérsékletét néhány fokkal, és teszik elviselhetőbbé a száraz meleg levegőt.

 

4.A szellőztetésnek is megvan a maga művészete.

A kereszthuzat intenzíven megmozgatja a levegőt, de arra érzékenyeknek nem ajánlott alkalmazása. Napközben nem érdemes szellőztetni, hiszen csak a meleget engedjük be, viszont az éjszakai órákban tárjuk szélesre az ablakokat! Kövessük a nap járását a szellőztetéssel! Ahol nem éri nap a lakást, ott szellőztessünk, ahol pedig éri, ott árnyékoljunk. Ha nagyobb léghűtési teljesítményt akarunk, akkor tájékozódjunk a lakásba telepíthető szellőző berendezések felől. A Praktiker áruházaiban számos lehetőség közül választhatunk.

5.A mosott ruha teregetése

a szobában szintén hűtő hatással bír, akárcsak egy kiterített nedves törülköző. A padló felmosása is hőelvonással jár, míg a szőnyegek megfogják a meleget. Ha nagyon nem bírjuk tovább, csavarjuk össze őket. Ültessünk lombos fákat napsütötte ablakaink elé! Árnyékolnak, frissítik a levegőt és még a környezetet is védjük velük.
 

Az ötleteket B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategória menedzsere mondta el.