Design


Missziónk: a design

Az évek során elért eredményeket jól bizonyítja, hogy az idén már tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest fesztivál, a vidéki társrendezvényekkel együtt, évfordulóhoz méltóan gazdag, összesen mintegy 250 programot kínál.

Immár hagyományosan – sor kerül a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei elismertjeinek kihirdetésére is.

A jubileumi esemény díszvendége a design területén is nagyhatalomnak számító Németország, amely sztár designerek és ikonikus tárgyak bemutatásával kapcsolódik be. A tizenöt napos fesztiválon a kiállítások, konferenciák, workshopok, bemutatók, előadások és közösségi akciók sora arról tanúskodik, hogy a Design Hét Budapest mára nemzetközileg elismert és meghatározó rendezvénnyé nőtte ki magát, egyúttal igazolja a design gazdasági jelentőségét és társadalomformáló erejét is. A programsorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

2018. október 4-én kezdetét vette a Design Hét Budapest.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami eddigi tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé vált.

A kiállítóterek és partnerüzletek számos esetben akár egy hónapon keresztül is kínálnak programokat a nagyközönség számára. Ezekben a napokban a fővároson kívül Sopronban, Győrben, Debrecenben és Pécsett is a kortárs és 20. századi design áll a középpontban. A Szentendrei Skanzen, még régebbre tekintve vissza, szellemi örökségeinkhez illeszkedő designpályázattal és egy ahhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel járul hozzá az országos programsorozat gazdag kínálatához.

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása adja az ünnepélyes felütést a Design Hét Budapest fesztiválnak. A Magyar Formatervezési Díj közel négy évtizede a hazai design legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában.

Az idén tíz éve, hogy átadják Design Management Díj elismerést azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, amelyek a designt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik.

 A díjazottak és legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyt adó óbudai Flashback Photo Studioban.

Kiemelt programok

Mindennap előadás és szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében keresik a választ egy-egy fontos kortárs társadalmi kérdésre, kihívásra, kifejezetten a design szemszögéből. A Mission: Design programsorozat beszélgetéseinek célja, hogy felfedezzük, mi lehet a design küldetése a jövő formálásában. Szó esik a technológiai és munkaerő piaci változásokról, okos városokról, vásárlói tudatosságról, a globális piacok turbulenciájáról és a társadalmi és vállalkozói hagyományok újra felfedezésének lehetőségéről is.

 

A fesztivál idei díszvendége hazánk egyik legjelentősebb üzleti partnere, Németország. A német gazdasághoz ezer szállal kötődnek magyar gazdasági társaságok, a kis- és középvállalkozásoktól a milliárdos beszállítókig.

A Design Hét Budapest számos programmal köszönti a német designt: a rendezvénysorozat fő helyszínén, a Flashback Photo Studioban kerül sor Fresch! címmel az egyedülálló kortárs német designtárgyakat felvonultató kiállításra. A Bálna Budapestben a Magyar design a német autóiparban címmel lesz kerekasztal-beszélgetés.

Ugyancsak a német design kerül középpontba október 12–13-án a Caracalla Design Days kiállításon is, ahol elismert designcégek mutatják be újításaikat a lakberendezés területén. Megjelennek olyan ismert márkák, mint a Duravit, a Villeroy & Boch, a Dornbracht, az Alape, a Hüppe, a Kaldewei és a Hansgrohe. A világ vezető konyhabútorgyártói közé tartozik a SieMatic, a közel 90 éve működő cég a rendezvény keretében adja át a Spirit Home legújabb SieMatic bemutatótermi konyháját és étkezőjét. Ezeken kívül még számos német kiállítás és előadás mutatja be Európa motorjának designvilágát.

Szintén a mottóhoz kötődik a szeptember 28-án megtartott Jövő most/Future Now designkonferencia, melynek szervezője a Magyar Design Kulturális Alapítvány, társszervezője pedig a Magyar Formatervezési Tanács. A program témája volt a mesterséges intelligencia egy fejlettebb és kiterjedt megjelenése, a hiperracionális design. Téma volt a tervező ember és az általa létrehozott mesterséges intelligencia elkerülhetetlen vetélkedése, a design várható szerepé a jövő hazai kultúrájának megteremtésében, illetve az ökodesign jelentősége. Ezek a témák végigkísérik a Design Hét kiemelt programjait.

Németh Ádám, a programsorozatot védnöklő és finanszírozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közgazdásza, október 10-én tart szakértő vendégeivel együtt előadást a szellemitulajdon-védelem fontosságáról, illetve arról, mit adhat a kockázati tőke a kreatíviparnak. A kiválasztott designvállalkozások lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a befektetőkből álló zsűrinek. melynek tagjai megosztják véleményüket és tanácsaikat a további fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.

Hetven éve hunyt el Kozma Lajos világhírű építész, iparművész, grafikus és pedagógus. Emléke előtt tisztelegve rendezi meg a Kozma-emlékév programsorozatot a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest. A programsorozat célja Kozma Lajos munkásságának megismertetése kiállításon, workshopokon és a tárlathoz kapcsolódó konferencián keresztül. Az emlékév központi programja, a Kozma Klasszik kiállítás szeptember eleje óta már megtekinthető a Műcsarnokban, a konferenciára október 8–9-én kerül sor.

 

Szintén kiemelt program az OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár, melynek fókuszában a lakás belső tereinek otthonná alakítása áll. A Design Hét Budapest az OTTHONDesign Ősz stratégiai partnereként több módon is közreműködik magyar designerek bemutatásában. „A tavaszi OTTHONDesign rendezvényen debütált Pure Design blokk csak az egyik kezdeményezésünk azok közül, melyek a hazai design kis- és középvállalkozások fejlesztésére hivatottak, a Design Hét Budapest fesztivál időpontjától függetlenül” – emelte ki Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora. „A programot a Hungexpóval közösen a Design Hét Budapest időtartama alatt is megszervezzük annak érdekében, hogy még szélesebb közönség előtt mutatkozhassanak be a magyar tervezők.”

Szintén az OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár keretein belül, október 12–14. között kerül megrendezésre a Hova Tovább? Kreatív ipari iskolabörze, melyen a tervezőket képző közép- és felsőoktatási intézmények és művészeti karok mutatkoznak be, emellett a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség kerekasztal-beszélgetést is szervez a programponthoz.

Különleges programnak ígérkeznek a külföldi sztárdesignerek előadásai. Sebastian Herkner a fiatal német tervezőgeneráció egyik legismertebb képviselője, olyan márkákkal működött már együtt, mint a Thonet vagy a Rosenthal. Vele október 9-én és 10-én is találkozhatnak az érdeklődők. Október 11-én Marc Sadler osztrák bútordesigner legenda tart előadást, akivel a szerencsések zárt körű workshop keretében is találkozhatnak. Október 12-én Marc Venot francia formatervezőt hallhatja a közönség a MOME-n, aki olyan luxusmárkákkal dolgozott már együtt, mint a Hermès, a Cartier vagy a Martini.

Nyitott Stúdiók

Hagyományosan az egyik legnépszerűbb programelem a Nyitott Stúdiók, amelynek alkalmával a kiválasztott kreatív ipari vállalkozások betekintést engednek kulisszáik mögé, bemutatva a műhely mindennapjait.

A divat iránt érdeklődők számára a Back2Bag, a Müskinn, a Tipton, a Clique Design Studio, a GabriellaVeszpremi és a NON+ nyitja meg kapuit. A BERTOTY a belsőépítészet titkait tárja fel, míg a Brick Visual irodájában AR- és VR-technológiák segítségével lesz lehetőség épületbejárásra. Kontor Enikő és Szabó Ádám Csaba, a Brand Bar, a DesignDonum Stúdió, a Frontìra, a LumoConcept és a UX Studio is várja az érdeklődőket.

Design Túrák

Évről évre elindulnak a Design Túrák is, melyeken a látogatók Budapest rejtett designértékeit fedezhetik fel. A tavaly debütált kiterjesztett valóság (AR – augmented reality) technológiát alkalmazó applikációval a Design Hét Budapest egyedi tartalmakat kínál a felhasználóknak. A fesztivál honlapjáról letölthető alkalmazásban a speciális virtuális tartalmak a mobiltelefon vagy táblagép kamerájával a programfüzet 66. oldalára vagy a Budapest Design Map megfelelő pontjaira fókuszálva indíthatók el. Az oldal beszkennelésével egy kis robot aktiválódik, melynek segítségével a felhasználók akár konkrét időpont, akár tartózkodási hely alapján kaphatnak programajánlót. A legérdekesebbnek mégis a tizenöt állomásos belvárosi túra ígérkezik, mely a Kálvin tértől a Deák Ferenc térig vezet. Ezen az útvonalon a mobileszköz vezeti végig a tulajdonosát, aki egyszerre láthatja az őt körülvevő valóságot és az abban csak a képernyőn megjelenő információs anyagokat az egyes állomásokkal kapcsolatban.

 

További programok

A rendezvénysorozat gerincét adó partnerek – designstúdiók, műhelyek, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek – idén is saját eseményeikkel kapcsolódnak a Design Hét Budapesthez. Az így összeállt, rendkívül komplex programkínálat Budapesten mintegy 150, az öt vidéki partnervárosban közel 100 eseményt foglal magában – a kiállításmegnyitóktól a divatbemutatókig, a food design eseményektől a gyárlátogatásokig, a vásároktól a nyílt napokig. A műfajokat tekintve is rendkívül széles a paletta: az olyan hagyományos műfajokon túl, mint a formatervezés,

a divattervezés, az építészet, a belsőépítészet, a grafika vagy éppen az ékszertervezés, újabb szakterületekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Például sor kerül service design konferenciára és UX/UI-design-programokra is.

Az eligazodást a mintegy 200 helyszínen, 20 ezer példányban terjesztett 120 oldalas programfüzet, valamint egy rendkívül jól használható, több szempont szerinti keresést is lehetővé tevő weboldal segíti: https://designhet.hu/2018/ , ahol a kiválasztott események saját naptárba történő exportálására is van lehetőség.

Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj 2018

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gesztorált díjak fontos küldetése, hogy a design ne csupán esztétikai kategóriát jelentsen, hanem egyre tudatosabban használják a benne rejlő gazdasági potenciált, valamint tudatosítsák jelentős innovációs katalizátor voltát. Az elmúlt néhány évben a kreatívipar teljesen új szakmákat teremtett. UX-designerek felelnek azért, hogy könnyen és intuitívan használhassuk eszközeinket, és service designerek tervezik meg a szolgáltatások élményét, folyamatát. Ez csak két kiragadott példa.

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai 2018-ban

Az orvosi elektronikai fejlesztések élen járnak a designvezérelt innováció alkalmazásában. Ahogy a gyógyításról egyre inkább a megelőzésre, az otthoni ápolásra kerül át a hangsúly, annál fontosabb, hogy a termékek egyre egyszerűbbek, kialakításuk mindinkább felhasználóbarát legyen. Ilyen az Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám által a Sanatmetal Kft.-nek tervezett WIWE EKG-készülék is. Ez sokkal inkább látszik high-tech terméknek, mint orvosi eszköznek, mégis hatékony akár a stroke vagy más keringési katasztrófa megelőzésében is.

A kiemelkedő mezőny okán terv és diákmunka kategóriában a bírálóbizottság két-két alkotást is díjazott. Csoma Sarolta és Horváth Máté terv kategóriában díjat érdemelt Mix karszéke klasszikus skandináv designelemeken alapul. A széktervezés a bútor archetipikussága miatt mindig óriási kihívást jelent a tervezőknek, megannyi előkép berögződésétől kell megszabadulniuk, ha újat alkotnak. A Mix esetében ez kiválóan sikerült a tervezőpárosnak. Szintén a terv kategória díjazottja Németh László és Varga Dénes klasszikus ipari formatervezési munkája, egy flexo nyomdagép, mely a Varga-Flexo Kft.-nek készült.

Diák kategóriában is két díjat ítélt oda a bírálóbizottság. Révész Eszter Újraértelmezett tradíció elnevezésű textilkollekciója közhelyektől mentesen, kifinomultan, átfogó kutatómunka eredményeként ötvözi a tradicionális magyar népi szőttesek világát a korszerű technológiával. A végeredmény a mai élethez, enteriőrökhöz, tárgykultúrához illeszkedő textilegyüttes lett.

A Pákozdi Rebeka által tervezett Onni hátizsák egy egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre fókuszáló projekt megvalósulása, látványos megoldásokkal. A stílusos táska egyben tartásjavító hátmerevítő is. A terv különösen komplex diákmunka, mely magában hordozza a késztermékké válás és a továbbfejlesztés lehetőségét egyaránt.

Palotai Gábor a vizuális kommunikáció kategória díjazottja. A prémium légtisztítókat gyártó svéd Livsdal cég számára készítette a láthatatlan, atomi világot megidéző pixelalapú összetett arculatot és plakátsorozatot, melyet a bírálóbizottság elegáns, letisztult mesterműként jellemzett.

A Magyar Formatervezés Díj Különdíjasai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját az Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor által tervezett Bogányi Grand Piano B-292 nyerte el. A bírálóbizottság a termék átgondoltságát és kimunkáltságát értékelte.

Két diákmunka érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíját.

A Chicago Jazz Festival arculata újszerű vizuális nyelvezetével tűnt ki a mezőnyből. Serflek Máté plakátsorozata nélkülözi a klasszikus emblémákat, logókat, a jazz absztrakt, improvizatív voltára impulzív tipográfiai játékkal reflektál.

Veszprémi Gabriella Layers cipőkollekciója nemzetközi haute couture divatbemutatókon is megállná a helyét. A tervező célja, hogy a cipőgyártás során keletkező bőrhulladékot használja fel, a fenntarthatóság jegyében.

A jurták tágas térélményét ötvözi a legújabb technológiai megoldásokkal a Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa, a Reiner György által fejlesztett SysTents mobiljurta-rendszer. Szabó Márton munkája, a Q&C Nano újgenerációs vízadagoló berendezés nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját. Innovatív, hálózatra csatlakoztatható vízadagoló, amely nemcsak víz-, hanem energiatakarékos is, okostelefonhoz kapcsolható otthonok és irodák ideális kiegészítője lehet.