Design


Plusz egy nap harmónia

Tavaszvárás mandalákkal! Érkeznek a napos évszakok. A tavasz jó alkalom a nagytakarításhoz otthonunkban. A tiszta terek nyugalmat sugároznak, s visszahatnak elménkre is.

 

A Praktiker szakértője segít a rendszerezésben és tippeket ad arra, hogyan teremtsünk harmóniát otthonunkban.

Rend a lelke mindennek, szól a mondás, de akár meg is fordíthatnánk: lélek a rendje mindennek. Hazánkban is egyre népszerűbb a zen filozófia: a lecsendesedett elme, a feleslegtől való szabadulás. A tisztaság és rendszerezettség olyan keretet ad az életnek, ami kiegyensúlyozottá teszi a mindennapokat. A keleti gondolkodás gyakorlati megvalósítását otthonunkban kezdhetjük el.

 

A rend lelke

A selejtezés sok embernek nehézséget okoz, pedig olyan felszabadító erővel bír kidobálni a felesleges dolgokat! Szánjunk időt a szanálásra, s alkalmazzuk a rendrakási tanácsadók elvét: azt a tárgyat tartsuk meg, amire ránézve örömöt érzünk. Ha eladományozzuk a régit, vagy kidobjuk a használhatatlant, akkor helyet csinálunk az újnak, s ez nem csak a szobában, hanem a lélekben is helytálló. Óriási energiák szabadulnak fel, ha elvetjük feleslegessé vált érzelmeinket, fájdalmat okozó emlékeinket.

 

A rendszerezés művészete

Szép dolog a rendrakás, ha praktikusan, gyorsan is megoldható. Jó eszközök a mindent elnyelő kosarak, hatalmas dobozok, amelyeket a gyakran használt helyeken (nappali, gyerekszoba, konyha) vethetünk be eredménnyel. Ezekbe elég beledobálni a sorsukra váró holmikat, máris decensen virít a tér. A Praktiker kínálatában esztétikus tárolókat találhatunk, amik - praktikus mivoltuk mellett - az otthon díszei is. Egy-egy forma több méretben kapható, de a formák egymással harmonizálnak, így akár egy installációt is kiállíthatunk belőlük otthonunkban. A formabontó megoldások hívei akár stílusban eltérő tárolókat tudnak összeválogatni egy kollekcióvá.  

 

Távol-Kelet közelebbről

A Praktiker most különleges keleti dísztárgyakkal segít a megújulásban. A Mandala kollekció a Távol-Kelet kincseit hozza el hazánkba. A mandala, a termékeken ismétlődő motívum a buddhista és hindu vallásgyakorlók meditációs eszköze. A kör alakú, szimmetrikus rajzok szemlélése segíti a meditációt, az elme lecsendesítését.

 

Textileken, képeken, evőeszközökön és bútorokon is fellelhető a mandala motívum. Emellett hangulatvilágítások, Buddha szobrok és különleges illatok várják, hogy otthonunkban harmóniát teremtsenek. Ha szeretnénk, még egy doboz teát is beszerezhetünk, és így melegedhetünk, amíg várjuk a napsütést. Használjuk ki ezt az átmeneti időszakot gondolataink és céljaink rendszerezésére!

 

Legyen világosság!

Olykor egy átfestett bútor vagy fal pont elegendő ahhoz, hogy több fényt engedjünk be. Ha a zen életérzést keressük, használjunk finom, világos színeket, és a kevesebb több elve alapján egy helyiségben maximum három árnyalatot alkalmazzunk! Emellett télűző fényekkel mondhatunk végső búcsút a sötétségnek.

A LED világítások önmagukban is hangulatosak, de a legújabb divat szerint dekorálhatjuk azokat mini papírlampionokkal, origamival, saját magunk által készített fonalgömbökkel. Így főszerepet játszhatnak a helyiségekben és kedvünkre variálhatjuk a füzéreket.

 

Plusz egy nap harmónia! Szól a szlogen 2020-ra, amelyben egy új évtizedet és egy szökőnapot is köszönhettünk. Nyugodtan tekintsük égi jelnek: ideje van a változásnak!

 

A tanácsokat Boncz Péter, a Praktiker szakértője adta.