Design


Új tanév, új gyerekszoba: 5 tipp a szakértőtől

Kezdődik a tanév, a gyerekszoba felújítását ne hagyjuk az utolsó pillanatokra! Érdemes néhány szakértői tippet megfogadva újragondolni a szobát és a tanulósarkot, mert a profik sokat segíthetnek a költséghatékony, mégis mutatós végeredmény elérésében.

A gyerekszoba, ezen belül a tanulósarok kialakítását főként a helyiség nagysága és a belmagasság határozza meg. Emellett figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát is! Tovább nehezíti a tervezést, ha testvérek osztoznak egy szobán. Boncz Péter, a szombathelyi Praktiker áruházvezetője és Zsipi Ildikó, szortiment menedzser most 5 jó tanácsot oszt meg a szülőkkel.

1. Kombiágy: kis helyen több funkció

Gondolkodjunk úgy a gyerekszobáról, mintha az egy mini lakás lenne. Tehát a pihenés, a munka és a szórakozás hármas funkciójának jusson benne hely! Kisiskolásoknak az úgynevezett kombiágy a leg helytakarékosabb. Ez olyan egyszemélyes emeletes ágy, amelyben fölül van a kényelmes, normálméretű hálórész, alul pedig játszó vagy tanulósarok alakítható ki, sok tároló hellyel.

2. Testvérek egy térben

Kis alapterületű közös szobába emeletes ágyat, vagy olyan kombiágyat válasszunk, amely két fekvőrészt variál. Ám az is fontos, hogy minden tanulónak legyen saját íróasztala és szekrénye! Így egy időben tanulhatnak, játszhatnak a gyerekek, és a tanszerek sem fognak összekeveredni. A könnyebb együttélést térelválasztó bútorokkal (polcokkal, paravánnal) oldhatjuk meg.

3. Színekkel segítsük a kreativitást!

A falakra érdemes olyan diszperziós falfestéket választani, amely mosható és súrolható is. Ezzel tovább lesz újszerű és tiszta a szoba. A jó minőségű, vízzel hígítható, adalékanyag mentes termékeket keressük!

Minél világosabbak a gyerekszoba színei, annál tovább lehet természetes fény mellett tevékenykedni. Ez nem jelenti azt, hogy az élénk színeknek nincs szerepük. A divatos pasztellek mellett egy-egy falon bátran próbáljuk ki a gyerek által kedvelt kéket, zöldet vagy sárgát, sőt ezeket az árnyalatokat már akár táblafestékkel is megvalósíthatjuk: e falakon aztán órákon át lehet rajzolni!

4. Fénytervezéssel takarékosságra nevelünk

A világítást nem csak a szemek épsége okán, hanem energiatakarékossági szempontból is érdemes megtervezni. A gyerekeket először a világítással lehet takarékoskodásra tanítani. Ebben nyújt óriási segítséget a LED-izzó. Vásárolhatunk például olyan íróasztali lámpát, amely a nappali, meleg, fehér fényt utánozza úgy, hogy a beépített LED-et sosem kell cserélni, hiszen az több tízezer óra élettartammal bír. A gyerek szobájában is használjunk célzott világítást, így hamar megtaníthatjuk, hogy csak azt a lámpát kapcsolja fel, amelyre éppen szüksége van.

5. Új cuccokkal nagyobb a lelkesedés

Kevés diák igazán lelkes szeptember elsején. Talán egy-egy, a munkát segítő kiegészítő változtat ezen: a Praktiker a bútorokon kívül más különlegességekkel is készül a tanévkezdésre. A kényelmes tanulást és kikapcsolódást nyújtó babzsákok, laptop asztalok, tablet-tartók és egyedi borítású jegyzetfüzetek egyaránt elérhetőek a szortimentben.