Egészség


A koffeinben találták meg a hosszú élet titkát!

Meglepő összefüggést tártak fel az angliai Southampton Egyetem kutatói: vizsgálataik szerint a naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a kávéivástól tartózkodók esetében. 

A több mint kétszáz korábbi tanulmány eredményeire épülő vizsgálat során az is kiderült, hogy a kávéfogyasztás a diabétesz, a májbetegség, az időskori elbutulás (demencia) és bizonyos ráktípusok kialakulásának alacsonyabb kockázatával is összefügg.

 

A szakemberek szerint napi három csésze kávé elfogyasztása van a legjobb hatással az egészségre, kivéve az állapotos vagy a csonttörésre fokozottan hajlamos nők esetében. Az sem káros, ha naponta több mint három csészényi kávét is megiszunk, de a jótékony hatás ekkor már kevésbé szembetűnő.

 

A Southampton Egyetem közegészségügyi szakértőjeként dolgozó Robin Poole és kollégái különböző országokra kiterjedő 201 megfigyeléses, illetve 17 klinikai vizsgálaton alapuló tanulmány eredményeit összegezték.

 

A British Medical Journal (BMJ) orvosi szaklapban közölt tanulmányuk összefüggést mutatott ki a sokféle okból, köztük a szívbetegség miatt bekövetkező halálozás, a prosztatarák, a méhbelhártya rák (endometriális rák), a bőr- és a májrák, a májzsugor (cirrózis), a 2-es típusú cukorbetegség, az epekő, a köszvény kialakulásának alacsonyabb kockázata és a rendszeres kávéfogyasztás között.

 

A kutatók elismerték, hogy mivel a tanulmányuk nagyrészt megfigyeléses adatokra támaszkodik, nem lehet biztos ok-okozati következtetéseket levonni belőle, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy vizsgálatuk alátámasztja a kávéfogyasztás hatásairól közzétett legutóbbi tanulmányok eredményeit.

 

 

 

Forrás : MTI

 

Fotó: Getty Images Hungary