Egészség


Egyre többen mozdulnak az egészségükért

Bár a felmérések azt bizonyítják, hogy rengeteg a cukorbeteg, a túlsúlyos és a szívproblémákkal küzdő, keveset sportolunk és egészségtelenül táplálkozunk. Czanik Balázs fitnesz edző mégis úgy látja: egyre többen tesznek az egészségükért.

Országos Egészség Fesztivál keretében népszerűsíti az egészséges életmódot, és hétről-hétre több ezer ember mozgat meg Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megteremtője.

„A csapatommal több ízben szerveztünk már országos nyári road show-t, amikor ellátogattunk a nagyobb strandokra, és számos mozgásformát mutattunk be az embereknek.

Az idei rendezvénysorozat sokkal nagyobb az eddigieknél, ezúttal nem csak a sportra koncentrálunk, hanem komplex megoldást nyújtunk azoknak, akik szeretnének életmódot váltani. A program sikerét mi sem jelzi jobban, hogy minden helyszínen több ezer ember mozog együtt velünk. Igen aktívan érdeklődnek, miként tudnának egészségesen táplálkozni.

Igaz, nem könnyű mozgásra bírni az embereket, amikor a 35 fokos hőségben strandolnak, ezért olykor úgy tartjuk a tornákat, hogy vízben is megcsinálhatóak a gyakorlatok. Így a kezdeti bátortalanság után egyre többen csatlakoznak, és élik át a közös sport élményét. Olyannyira, hogy az egyik rendezvény felénél eleredt az eső, de ragaszkodtak az emberek a program megtartásához, úgyhogy szakadó esőben csinálták végig a tornát” – meséli Czanik Balázs.

Sokan rákényszerülnek az életmódváltásra a kialakult betegség, vagy legalábbis ételérzékenység, netán allergia okán. Ám szerencsére egyre nagyobb számban épp az ilyen problémákat szeretnék megelőzni.

„Hatalmas öröm számomra, hogy rengetegen jönnek oda hozzám és a csapatom tagjaihoz életmód tanácsért. Nem szeretnék illúziókat táplálni, mert hazánkban kimagaslóan magas a túlsúlyosok, illetve olyan emberek száma, akik az elhízás miatt cukorbetegek lettek, illetve szívproblémák léptek fel. Korábban inkább azt láttam: megértik és belátják, változtatni kellene. De a kezdeti lelkesedés nagyon gyorsan alábbhagy, és visszazökkennek a régi mozgásszegény, egészségtelen mindennapokba. Most egyre inkább tapasztalom, valami elindult az országban. Tájékozottabbak, nyitottabbak, érdeklőbbek az emberek..” – hangsúlyozza a Capoeira Aerobik megalkotója.

Sokaknak talán azért nehéz életmódot váltani, mert azt gondolják, teljesen fel kell adniuk mindent, amihez korábban hozzászoktak és megszerettek. Ez téves gondolat. Már néhány alapanyag kicserélésével, aktívabb mindennapokkal is rengeteget tehetünk magunkért.

„Nem csupán a fogyás, hanem az egészség miatt érdemes a cukrot természetes és egészséges édesítőre – almacukor, eritrit, stevia, stb –, a fehér lisztet pedig például zablisztre cserélni. Fő szempont a finomított, illetve a magas szénhidráttartalmú alapanyagok kerülése! Helyette lassan felszívódó, alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasszunk!

A mozgást sem szabad kihagyni, de nem kell feltétlenül napi több órás edzésben gondolkodni. Itt a nyár, ki lehet menni a szabadba akár gyerekekkel, akár felnőtt baráti társasággal bringázni, focizni, strandröplabdázni, tollasozni, futkározni, kutyát sétáltatni, stb. Mind-mind kitűnően átmozgat, nem utolsó sorban pedig élményt ad, ezáltal később is szívesebben sportolunk újra” – tette hozzá Czanik Balázs.

Országos Egészség Fesztivál helyszínek:

08.06. 9.00-17.00 Cserkeszőlő - 5465 Cserkeszőlő, Fürdő utca 25.

08.11. 9.00-17.00 Hajdúszoboszló - 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.

08.13. 9.00-17.00 Nyíregyháza - 4431 Nyíregyháza Szódaház utca 18.

08.18. 9.00-17.00 Mogyoród - 2146 Mogyoród Vízipark út 1.

08.19. 9.00-17.00 Balatonlelle - 8638 Balatonlelle, Napospart utca 3.