Egészség


Hogyan legyenek ragyogó fehér fogaim?

Ragyogóan fehér fogsor, magabiztos mosoly - nagyon sokan vágynak rá, de annál kevesebbeknek adatott meg. Tegyél ellene! Legyen Neked is káprázóan szép mosolyod! Cikkünkből mindent megtudhatsz a fogfehérítés lehetőségeiről, menetéről és kockázatairól

Fogfehérítés

Mitől színeződnek el a fogaim?

Fogaink számos dologtól elszíneződhetnek, még akkor is, ha megfelelő szájhigiéniai rutint alkalmazunk. Fogaink elszíneződését okozhatja:

 • genetika - Minden embernek alapból más-más színű a foga, nagyon kevés olyan ember létezik, akinek eredendően hófehér a foga. A fogak színét a zománcban és a dentinben lévő pigmentek adják, ezek változnak emberenként.
 • fogyasztási cikkekben lévő színezékek - A különböző ételekben és italokban lévő természetes és mesterséges színezékek befolyásolják a fokat színét. Ha hófehér fogakat szeretnénk, érdemes elkerülni a kávé, tea, dohányáru és az erős színű ételek, italok fogyasztását.
 • nem megfelelő szájhigiénia - ez a fogak színére is kihat
 • öregedés - Az évek során a fogak állapota romlik, így színük is változik.

Rendelői fogfehérítés

A rendelői fogfehérítés a legjobb módszer fogaink fehérségének visszaszerzéséhez.
Ennek a fogfehérítési eljárásnak számos előnye van:

 • már egy alkalommal látványos eredményeket érhetünk el (akár 10 árnyalattal fehérebb lehet fogsorunk)
 • a kezelés fájdalommentes és gyors, a legmodernebb technológiával készül
 • a kezelés nem károsítja a fogzománcot

Rendelői fogfehérítés menete

A rendelői fogfehérítés a Forest & Ray fogászaton állapotfelméréssel kezdődik. Meg kell vizsgálni, hogy vannak-e lyukas fogak, bármi elváltozás, amit a fehérítés előtt orvosolni kell. Ezután az esetek többségében szükség van egy fogkő eltávolításra és egy fogpolírozásra. A lepedék fogkővé alakul a fogakon, itt láthatóan sárgás-barna lesz a fog. A fogkövet félévente el kell távolítani, mert különben tovább rontja a fogak állapotát. Ha nincs fogkő és fel van polírozva a fogsorunk, a fogfehérítés eredménye egyenletes és hosszantartó lesz. A fogfehérítés menete az ínyek védelmével kezdődik, majd a fogorvos felkeni a fogfehérítő gélt, amit speciális LED lámpával világít meg. A gél felvitelét többször is megismétli a kívánt eredmény eléréséig. A fogak fehéredése rögtön láthatóvá válik a gél eltávolítása után.

fogfehérítés rajz

Rendelői fogfehérítés kockázatai

A rendelői fogfehérítés alapvetően kockázatmentes és teljesen biztonságos. Az egyetlen mellékhatás, ami elő szokott fordulni, az a fogérzékenység fokozódása a kezelés utáni napokban. Ettől nem szabad megijedni, mert pár nap alatt elmúlik.


Viszont pár esetben nem ajánlott a fogfehérítés: 

 • 18 év alatt
 • rosszul záródó tömések, masszív foghiány, fentlévő fogszabályzó, ínygyulladás esetén. Érdemes mindig kezelni ezeket a problémákat, mielőtt fogfehérítésre megyünk, mert különben nem lesz hosszan tartó az eredmény.
 • Otthoni fogfehérítés
 • Az otthoni fogfehérítés ideális választás azoknak, akik nem szeretnének olyan sokat költeni a fogfehérítésre, de fontos számukra a fogorvosi felügyelet és az otthon kényelme.

Ennek a fogfehérítési eljárásnak számos előnye van

 • olcsóbb
 • fogorvos által ellenőrzött folyamat, a kezelés fájdalommentes
 • látványos eredmény gyorsan
 • kényelmes megoldás

Az otthoni fogfehérítés menete

Az otthoni fogfehérítés a rendelőihez hasonlóan a fogak vizsgálatával kezdődik, fontos, hogy minden probléma kezelve legyen a fehérítés előtt. Itt is szükség van egy fogkő eltávolításra és egy fogpolírozásra a tartós eredményért. Maga a fogfehérítés úgy zajlik, hogy ellátogatsz a fogorvosodhoz, aki egy lenyomatot készít a fogaidról, melyből a labor egy műanyag fogsínt készít. Ebbe kell majd belenyomnod a fogfehérítő gélt otthon és felhelyezni a fogsorodra. Ez az eljárás azért jobb, mint az internetről rendelt szettek, mert a fogsín személyre szabott, mindenhol illeszkedik a fogsorodra, így az eredmény tartós és foltmentes lesz. Ennél a fogfehérítésnél kell pár alkalom, hogy látszódjon az eredmény, de általában 8 adag gél jár egy fogfehérítő szetthez, ami már lehetővé teszi a látványos eredményt.

Otthoni fogfehérítés kockázatai

Ha fogorvosi felügyelet mellett végzed az otthoni fogfehérítést, az eljárásnak nincsenek kockázatai. A Forest & Ray fogászaton a fogorvosok garantálják, hogy az általuk ellenőrzött otthoni fogfehérítés biztonságos és hatásos módszer.
Fogérzékenységre itt is lehet számítani az első pár napban, illetve a rendelői fogfehérítés résznél láthatjuk, kiknek nem ajánlott a fogfehérítés.

Fogfehérítés utáni teendők

Ebből a felsorolásból megtudhatod, mire érdemes figyelni fogfehérítés után:

 • megfelelő szájhigiénia
 • elszíneződést okozó ételek, italok fogyasztásának mérséklése
 • a kezelés után a magas savtartalmú ételek, italok fogyasztása fokozza a fogérzékenységet, így ezeket kerüljük
 • járjuk rendszeresen fogkő eltávolításra
 • megismételhető a fogfehérítés igény esetén, de maximum évente egyszer ajánlott

Ha többet szeretnél megtudni a fogfehérítés utáni teendőkről, ajánljuk a Forest & Ray fogászat blogcikkét.

 Tags: