Egészség


Így lehet egészségesebb és biztonságosabb az iskolakezdés

Egy saját kulaccsal csökkenthető a fertőzésveszély, akár kis, akár nagy diákról van szó!

 

Jelen állás szerint minden általános iskolában megkezdődhet szeptember elsején a tanítás. Éppen ezért, az első becsöngetésig tartó időszakot, sok szülő tanszer és egyéb más nélkülözhetetlen kellékek és eszközök vásárlásával tölti.

 

„Sokan ilyenkor gondoskodnak a megfelelő kulacs beszerzéséről is, hiszen a koronavírusra való tekintettel most kiemelten fontos, hogy a gyerekek saját kulacsból igyanak. Ily módon ugyanis csökkenthető a fertőzésveszély”– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

 

De, mit tehetnek a szülők, hogy az iskolaidőben is megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyasszanak a tanulók? “Kialakíthatjuk gyermekeinkben a víz szeretetét, azonban, ha nem tudunk mellettük lenni, mint például az iskolában, akkor akár más, kevésbé egészséges üdítőkre eshet a választásuk” –mondta a termékmenedzser.

 

A gyermekek hajlamosak megunni a csapvizet, ezért szívesebben fogyasztják a cukros üdítőket. Sajnos, azonban, ezek hozzájárulhatnak a gyors testtömeg gyarapodáshoz: fél liter cukros üdítőben megközelítőleg 10 teáskanálnyi cukor van. Sok szülő számára dilemmát okoz, mit adjon gyermekének, de nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Az uzsonna mellé biztosított üdítőnek nem csak egészségesnek, hanem finomnak is kell lennie. A csapvízből készített, alacsony cukortartalmú szörppel kevert frissítő, ugyanakkor jó választás lehet, mert a csapvíz számít a legellenőrzöttebb élelmiszernek.

 

Mégis, lehetnek olyanok, akik tartanak a csapvíz-fogyasztásától, mert félnek attól, hogy az ivóvízbe koronavírus kerülhet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása* szerint a vírust egyetlen vizsgálat sem mutatta ki ivóvízben, felszín alatti vagy felszíni vízben, vagyis az ivóvízzel való terjedés kockázata rendkívül csekély. Mindez annak is köszönhető, hogy a hagyományos ivóvízkezelő technológiák (szűrés, fertőtlenítés) elpusztítják a SARS-CoV-2 vírust, amely burkos vírusként érzékeny az egészségügyi határérték alatt adagolt (0,2-0,5 mg/l  klór) és más oxidáló fertőtlenítőszerekre, valamint az UV kezelésre is. Fontos azonban figyelembe venni, a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért mindenképpen el kell kerülni azt, hogy olyan palackból fogyasszunk vizet, amelyet velünk nem egy háztartásban élő használ.

 

Az újratölthető, hordozható kulacsok terén a SodaStream a „My Only Bottle” palackot ajánlja, ami nevéből adódóan egy személyes használtra szánt kulacs. Ez a 0,6 literes palack csuklópánttal van ellátva a könnyebb hordozhatóság érdekében. „Mivel tritánból készült, ezért kiemelkedő nyomásállósággal rendelkezik, így otthoni szódavízkészítésre is használható. Ebben az esetben több ezer PET-palack használata helyettesíthető vele”– hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette: ez a kulacs BPA-mentes, így gyerekek is használhatják, emellett mosogatógépben is elmosható, ami nagyban megkönnyíti fertőtlenítését.

 

Egy saját ivókulacs vitathatatlan előnye, hogy mindig magunk mellett tarthatjuk és biztosak lehetünk benne, nem érintkezik vele más. Ráadásul, ezzel a Földnek is jót tehetünk, hiszen nem termelünk felesleges hulladékot az egyszerhasználatos poharakkal és palackokkal.

Forrás:https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/634-ajanlas-az-ivovizellatasrol-szennyviztisztitasrol-higienerol-es-hulladekkezelesrol-a-covid-19-jarvany-idoszakaban 

 

A SodaStream-ről

A SodaStream a világ első számú otthoni szénsavasító készülék gyártó márkája (mennyiség tekintetében), amelyet a PepsiCo 3,2 milliárd dollárért vásárolt meg. A SodaStream lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy másodpercek alatt könnyen átalakítsák a hagyományos csapvizet szódává vagy ízesített üdítőitallá. Becslések szerint 2019-ben a SodaStream felhasználók 2 milliárd liter szódát készítettek készülékeik segítségével és összesen 5 milliárd PET-palacktól óvták meg a Földet. Így közvetve a műanyagpalackok gyártásával és szállításával járó környezetterheléstől is megkímélték bolygónkat.

A SodaStream szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, a termékek több mint 90 000 kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban, gépeit 22 millió háztartásban használják rendszeresen.   A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszön­hetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.

Ha többet szeretne megtudni a SodaStreamről, kövessen minket a Facebookon, a Twitteren, a Pinteresten, az Instagramon és a YouTube-on a www.SodaStream.com és www.sodastream.hu webhelyeken.