Egészség


Jógával a depresszió ellen

A depresszión nem csak gyógyszeres kezeléssel és terápiával lehet segíteni,
az életmódváltás és a megfelelő mozgásforma kiválasztása is hatékony lehet.
A betegség hosszan tartó levertséget, reményt vesztett lelkiállapotot jelent,
aminek a hátterében rengeteg ok húzódhat meg, ezek közül az egyik leggya-
koribb az állandó megfelelési kényszer és a stressz. 


A jóga a keleti bölcseletek egy formája és az eredeti célja a testi és szellemi erők felébresztése. Ma már több fajtája ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz alakítottak ki. Amint az oktató valóban komolyan veszi a feladatát, akkor egy olyan légzés és meditációs technikát taníthat meg, amivel a lelki gondokkal küzdő ember könnyebben juthat el a tudatalattijához és jöhet rá a valódi okra, ami a problémáit generálja. A jóga továbbá azt is megtanítja hogyan lehet tisztán látni a dolgokat és stabilnak maradni, a pozitív energiákat felszabadítani.


A depresszió azonban egy összetett betegség, nem minden esetben van szó konkrét pszichés gondokról, a háttérben az agyi ingerületátvivő anyagok felborulása is állhat. Ilyen esetekben valóban szükség van orvosi segítségre, a terápia sikerességét pedig nagyban növelheti az adott személyiségtípushoz leginkább illeszkedő jóga gyakorlása. A Bikram Jóga sorozatában több olyan jóga póz található -  Pranayama légzés, Cobra, Savasana -, amik hasonló hatást fejtenek ki az agyra, mint az antidepresszánsok. Az egyenletes levegővétel közben jóval több oxigén kerül a véráramba, javítva ezzel a mentális kondíciót. A kedélybetegséggel küzdők számára fontos lehet az is, hogy kiszakadjanak az eredeti környezetükből és új élményeket, ismeretségeket szerezzenek maguknak, aminek ideális terepe lehet a jógastúdió. Az órákon általában befogadó légkörű csoport alakul ki, ami hasonló pozitív tulajdonságokkal bír, mint egy csoportterápia.


A jógára ma már egy kisebb iparág is épült, rengeteg típusú órára iratkozhatunk be és szinte minden sarkon találkozunk egy stúdióval. Amennyiben egy jógázással, tisztítókúrával és pihenéssel egybekötött több napos programra vágyunk, akkor csak el kell látogatni a bookyogaretreats.com-ra, ahol többféle jógatábor közül lehet választani. Akad köztük olyan is, aminek a programját kifejezetten pszichés problémákkal küzdő emberek részére állították össze.

szerző: Pozsgai Rebeka