Egészség


Mérhető a siker a hazai HPV elleni oltási programban

A gyermek háziorvos szerint is, a nőgyógyász szerint is érdemes beadni a HPV elleni védőoltást, mert védettséget ad, akár egy életen át. Felnőtt korban sem árt a megelőzés, a fontos biztonság minden életkorban.

Dr. Muzsay Géza, Tóth Icó, Dr. Szőnyi György, Till Attila

Hazánkban 80 százalék körüli az átoltottsági arány a 2018/2019-es tanévben. A tartós, magas átoltottság és a rendszeres rákszűrés a leghatékonyabb védelem a HPV okozta daganatos megbetegedések megelőzésében.

Mérhető a siker a hazai HPV elleni oltási programban: csak a legutóbbi tanévben több mint 36.000 kamaszlány kezdte meg az oltási sorozatot hazánkban.  Az átoltottság évről-évre javul az oltott korosztályban, jelenleg 80% körüli a 12-13 éves lányok körében.

A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, de a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző, a végbélnyílás körüli és a szájüregi daganatok kialakulásában is szerepet játszik. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy a megfelelő átoltottsággal a daganatokat okozó HPV típusok okozta daganatok előfordulási gyakorisága minimálisra csökkenthető az oltott korosztályban.

 

Till Attila szakértőkkel beszélgetett a témáról egy budapesti gimnázium rendhagyó szülői értekezletén.

2014 óta a rákmegelőzési program részeként a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei térítésmentesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást, ami hatalmas előrelépés a vírussal szembeni védekezésben.

A megfelelő felvilágosítás, a rendszeres rákszűrés és a HPV elleni védőoltás kulcsfontosságú szerepet játszik a HPV okozta daganatos megbetegedések visszaszorításában. Sajnos a fiatalok közel háromnegyede úgy gondolja, hogy a HPV egy kizárólag nőket érintő fertőzés, és 51 százaléka szerint az óvszer minden nemi úton terjedő betegséggel szemben véd. Kevesen tudják, hogy a vírus fiúknál és férfiaknál is okozhat rákos elváltozásokat, és a megelőzési lehetőségekkel sincs mindenki tisztában.

 

2019. június 6-án kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött alternatív szülői értekezletet tartottak az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnáziumban, ahol az érdeklődő szülőket tájékoztatták az oltási programról és az eredményekről, illetve a HPV vírus okozta daganatos megbetegedésekről és a megelőzésükről. Az esemény moderátoraként Till Attila felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szülőként jó példát mutatni a gyermekeknek.          

Három kamasz gyerekem van, fiúk. Örömmel fogadtam a felkérést, hiszen egy olyan esemény mellé állhatok, ami jó ügyet szolgál. Úgy gondolom, a szülői példa nagyon számít, sokkal fontosabb, hogy miben hiszel és aszerint mit csinálsz, mint az, hogy mit mondasz. Ahol a gyerek látja, hogy érték az egészség, ott vigyázni akar a sajátjára is" – mondta el a tévés személyiség.

Till Attila is beoltatta magát

A hazai oltási program nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket mutat: a nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36.000 kamaszlány kezdte meg az oltási sorozatot, ami ebben a lány korosztályban kb. 80 százalékos átoltottságot jelent.

A nemzetközi trendek is magukért beszélnek, ezt támasztja alá az ausztrál példa is. „Ausztráliában a védőoltást 2007-ben kezdték adni iskolai oltási program keretében a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben 14-26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették. Az oltás a legveszélyesebb HPV törzsek ellen véd, és ezek előfordulása 10 év alatt 92%-kal csökkent az oltott lányok körében.”7 – fejtette ki Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet orvosigazgatója. – „A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig már 7 év alatt felére csökkent: ez kiemelkedő eredmény ilyen rövid idő alatt.”

A megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány Elnöke is:

"Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a méhnyakrák elleni megelőzésnek több pillére is van: rendszeres szűrésekkel korai stádiumban felismerhető és kezelhető a méhnyakrák, az időben kapott HPV elleni oltással pedig magát a fertőződést is kivédhetjük. Az oltás nemcsak a méhnyakrák megelőzésében hatásos: számos más HPV okozta daganatos betegségtől és a nemi szervi szemölcsöktől is véd.”

Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke elmondta, nem kell tünetnek lennie ahhoz, és ne is legyen, hogy gyermekünk megkapja a védőoltást. A mostani állás szerint a lányok kaphatják térítésmentesen a HPV védőoltást, de – remélhetőleg – a fiúk is hamarosan bekerülnek ebbe a körbe.


Dr. Muzsay Géza, Tóth Icó, Dr. Szőnyi György, Till Attila, Farkasházi Réka, Mesterházi Dávid

A beszélgetésen részt vett Farkasházi Réka színésznő, és elmondta, hogy ő a védőoltást beadató szülők közé tartozik, helyesnek tartja a megelőzést.

Szintén tudatos szülő Mesterházi Dávid, az Apavlog szerzője. Olyannyira, hogy az eseményen be is oltatta magát, akárcsak Till Attila.

Az önkéntes, térítésmentes védőoltást 2019 szeptemberében igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei.

További információ: www.hpvdoktor.hu