Egészség


Mi is az a fogkorona?

Letört vagy súlyosan megrongálódott fog helyreállítására alkalmazható kezelés a fogkorona, a sérült fog látható részének pótlására alkalmazzuk. Egy minőségi fogkorona kinézete látszólag nem különbözik a valódi fog kinézetétől, formájában és színében is tökéletesen illeszkedik a fogsorba.  Több szempontot is figyelembe kell azonban venni, amikor fogkoronát választunk, ehhez nyújt segítséget cikkünk.

fogkoronák fajtái
Fogkoronák

Milyen esetekben van szükség fogkoronára?

A következő esetekben van szükség fogkoronára:

  • erősen szuvasodott fogak megőrzése esetén
  • gyökérkezelés után
  • letört fog esetén
  • fog implantátum tetejére
  • fogak közötti rés esetén

Fogkorona típusai

Mind anyagában, mind funkciójában számos fajta fogkorona létezik. Az ideiglenes fogkorona anyaga műanyag, ezt addig kell a páciensnek viselnie, amíg a végleges korona el nem készül. A végleges korona készülhet porcelánból, fémkerámiából vagy cirkóniumból. A porcelán fogkorona kizárólag porcelánt (kerámiát) tartalmaz, esztétikus megjelenést biztosít, és nem irritálja a fogínyt, hipoallergén. Hátránya azonban a törékenysége, a hideg-meleg érzékenysége és magasabb ára a többi típushoz képest.
A fémkerámia fogkorona egy fém vázra égetett kerámia korona, ez a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási típus. Szintén esztétikus megoldást biztosít, de nagyobb a teherbíró képessége és jobban illeszkedik a fogra, mint a porcelán fogkorona. Negatívuma, hogy a fém és kerámia részből adódóan idővel feltűnhet egy sötétebb csík az ínynél. 
A cirkon fogkorona a legstrapabíróbb az összes típus közül, a hőingadozást is kiválóan bírja, szintén hipoallergén anyagból készül. 

fokkorona felhelyezés
Fogkorona felhelyzése

Hogyan készül a fogkorona?

A fogkoronát minden esetben fogorvos helyezi fel és távolítja el, ha szükséges. A Forest & Ray Dental rendelőjében először lenyomat készül, rögzítve a kiindulási állapotot. Ezután kerül érzéstelenítésre a fog, majd a felületet, ahova a korona lesz ragasztva, lecsiszolják. Ezután egy újabb lenyomatot készítenek, amely alapján ideiglenes fogkorona készül. Ha a páciens esztétikai és kényelmi szempontból is elégedett a fogkoronával, a fogkorona végleges rögzítésre kerül.

Mire figyeljünk a fogkorona felhelyezése után?

A fogkorona felhelyezése után nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia. Ugyanis ha nem tisztítjuk megfelelően a fogkorona környezetét, a baktériumok elszaporodhatnak, és így a fogkorona alatt tovább romolhat a fog, és a fogíny is megbetegedhet. Ez fájdalomhoz, esetlegesen a fogkorona leeséséhez is vezethet. 
Emellett a fogkorona felhelyezése után érdemes figyelni a harapásunkat is, ugyanis a nem megfelelően felhelyezett korona harapási rendellenességeket okozhat, amely szintén fájdalommal járhat. 
Tehát ne feledjük, hogy fogkoronánál is érvényesek a következők: napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogselyem és rendszeres fogászati állapotfelmérés szükséges a fogak védelme érdekében.