Egészség


Mikor kell kihúzni a bölcsességfogat?

Bölcsességfogunk, a harmadik nagyőrlő általában 18-25 éves korunk között bújik elő, egyre több embernek okozva bosszúságot. Előfordulhat ugyanis, hogy nincs elég hely a számára állkapcsunkban, vízszintes irányba nő vagy összenyomja már meglévő fogainkat. Ezen cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a bölcsességfogakról és mikor érdemes a kihúzásuk mellett dönteni. 

Bölcsességfog
Egy rosszul növő bölcsességfog

Mi is az a bölcsességfog?

Bölcsességfognak nevezzük a leghátsó nagyőrlőket, amelyek általában később nőnek ki (ha kinőnek), mint társaik. Amit a bölcsességfogakról tudni érdemes, az az, hogy megtörténhet, hogy csak félig bújnak elő, ami megduzzadt nyirokcsomóval, fájdalommal és részleges szájzárral is járhat egyes esetekben. Ha eldőlve indul növésnek a bölcsességfog, nyomja a mellette lévőt, így tisztításuk is bonyolult, emiatt hamarabb szuvasodik, mint többi fogunk. 

Húzni vagy nem húzni?

Sok esetben ajánlott az eltávolítása még azelőtt, hogy lehetősége lenne kellemetlenséget okozni. Ha teljesen kinőtt, komplikációk nélkül, akkor átlagos foghúzásra számíthatunk bölcsességfogunkkal is. Ha csak félig bújt elő vagy begyulladt, akkor akár műtéttel is számolni kell, amivel egy későbbi cikkünkben fogunk foglalkozni. A bölcsességfog kihúzása függ a tünetektől és a fogsorunk állapotától, a folyamatról és a bennünket érintő lehetséges utóhatásokról mindenképpen a saját fogorvosunkkal kell konzultálni. 
Mindenképpen érdemes azonnal fogorvosunkhoz fordulni, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk a bölcsességfogunkkal kapcsolatban:

  • nyomja az állkapocs csontot, ezzel fájdalmat okozva
  • arcduzzanat jelentkezik
  • begyullad a fog
Bölcsességfog
Bölcsességfog röntgen

A bölcsességfog húzásának menete 

A bölcsességfog kihúzásának első lépése egy panoráma röntgen vagy CT felvétel készítése, hogy a fogorvos pontosan lássa a helyzetét, elhelyezkedését. Ha a fog teljesen kinőtt, nem megdőlve vagy a többi fogat zavarva, akkor kihúzása hasonló, mint bármelyik másik fogé. Ha műtétre kerül sor a komplikációk miatt, azt szájsebész végzi, aki feltárja az ínyt és így távolítja el a problémát okozó bölcsességfogat, mindez helyi érzéstelenítés mellett történik. Közvetlenül a húzás után figyelni kell a varratokra (ha vannak), kerülni a fizikai megerőltetést, a dohányzást és a tejtermékek fogyasztását. Fájdalomcsillapító gyógyszer használatáról általában a fogorvos ad tájékoztatást. 

Több bölcsességfog?

Előfordul, hogy mind az alsó, mind a felső bölcsességfogakat el kell távolítani, ez sokakat megrettenthet. Egy fogászati ülés alatt maximum 2 darab egy oldali bölcsességfogat szoktak kihúzni. Ha egyszerre több fog húzása történik vagy a beteg kéri, javasolhat a fogorvos altatást is, ez azonban ritka. Érzéstelenítő injekció a leggyakoribb módszer, ami lezsibbasztja az adott területet. A beavatkozás után fontos megfogadni a fogorvosunk utasításait, hogy minimalizáljuk a fájdalmat és mihamarabb lemenjen az arcduzzanat. 
Ha a Forest & Ray Dental-nál húzatod ki bölcsességfogadat, biztos lehetsz benne, hogy minden információt megkapsz fogorvosodtól a foghúzás menetéről és az utána való teendőkről is.