Egészség


Mikor kell kiműteni a bölcsességfogat?

Problémák vannak a bölcsességfogaddal? Félig nőtt ki, begyulladt, esetleg fáj is? Cikkünk segít Neked, hogy megtudhass mindent a bölcsességfog műtétről az előkészületektől az utókezelésig. 

Bölcsességfog műtét
Konzultáció Bölcsességfog műtét előtt

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

A bölcsességfog jó esetben szépen kinő, segít a megfelelő rágásban, nem okoz panaszt. Sajnos ez a ritkább eset, általában csak a baj van vele. Nézzük, mit tud okozni egy rosszul növő bölcsességfog:

  • begyulladhat
  • ciszta alakulhat ki körülötte
  • rosszul nő, ezért nyomja a többi fogat, amik így begyulladhatnak
  • könnyedén szuvasodik, így a mellette lévők is veszélyben vannak
  • torlódást okoz a fogaidban, elronthatja a fogszabályozási kezelésed

Mikor kell kiműteni a bölcsességfogat?

Ha a bölcsességfogad szépen kinőtt, általában meg lehet tartani vagy panasz esetén egyszerűen csak ki kell húzni. Viszont vannak olyan esetek, amikor a bölcsességfogat műteni kell, mert nem lehet hozzáférni rendesen. Ilyen két esetben szokott történni: ferdén nől a bölcsességfog és csak félig-meddig tud kinőni, illetve ha egyáltalán nem fér el az állkapocsban, így nem tud kibújni. Ezen esetekben meg kell nyitni az ínyt és eltávolítani a bölcsességfogat. A Forest & Dental fogászaton a bölcsességfog műtéteket képzett szájsebész végzi modern, steril körülmények között. 

Hogyan zajlik a bölcsességfog műtét?

Mint általában minden kezelés, a bölcsességfog műtét is egy fogorvosi konzultációval kezdődik. Emellett mindenképp szükség van egy panorámaröntgenre és esetenként egy CT felvételre is. Az állapotfelmérés és a felvételek alapján lehet megkezdeni a bölcsességfog műtétet. A konzultáció és a panorámaröntgen a rendelőben történik, a CT-hez pedig beutalót kapsz fogorvosodtól. CT felvétel általában az alsó fogíven található bölcsességfogakhoz szükséges. 
Ha be van gyulladva a bölcsességfogad, akkor a fogorvosod ír fel antibiotikumot, amely leviszi a gyulladást. Gyulladt fogat ugyanis nem lehet kihúzni, meg kell várni, amíg lemegy a gyulladás. 
A műtét előtt pár órával érdemes enni, ne éhgyomorra jöjj a műtétre, mert utána valószínűleg jópár óráig nem tudsz majd enni. Maga a bölcsességfog műtét helyi érzéstelenítés mellett zajlik, így nem fogsz érezni szinte semmit. A szájsebész megnyitja az ínyedet, majd kihúzza a fogadat. A felső fogíven található bölcsességfogakat általában egyben ki lehet húzni, ugyanis ott puhább az állkapocs. Az alsóknál viszont vastagabb az állkapocs, így gyakran darabokra kell osztani a fogat húzás előtt. Húzás után a szájsebész összevarrja az ínyed és kész is vagy.
A kezelés után pár napig kellemetlen érzésed lehet, illetve a fogorvosod ír fel fájdalomcsillapítót is, hátha szükség lesz rá. A műtét után egy héttel még egyszer el kell látogatnod fogorvosodhoz egy varratszedésre, ami egy gyors és fájdalommentes kezelés. 

Hasznos tudnivalók bölcsességfog műtét után

A bölcsességfog műtét után érdemes kivenni egy szabadnapot, ugyanis nem minden esetben panaszmentes ez az időszak. 
A következőkben felsoroljuk, mit tapasztalhatsz, és mit kell tenned a panaszok enyhítésére:

  • Fájdalom - Fogorvosod felír neked fájdalomcsillapítót arra az esetre, ha az első pár napban fájna a fogad helye.
  • Vérzés - Ha ezt tapasztalod, ne ijedj meg, ez teljesen normális. Fogj egy steril gézdarabot, helyezd a sebre és harapj rá. Körülbelül 1 órán át próbálj nyomást gyakorolni a felületre.
  • Arcduzzanat - Arcduzzanat esetén jegeld a felületet. Rakj jégkockát egy konyharuhába, majd jegeld a területet 10 percig. Utána hagyj egy kis szünetet, majd ismételd meg a jegelést, ameddig szükséges.

Étkezés - a legjobb, ha az első napban csak folyékony tápanyagot viszel be a szervezetedbe. Viszont ami nagyon fontos: ne egyél tejterméket! A tejtermékekben lévő baktériumok ugyanis nem tesznek jót a gyógyuló sebnek. 
Szájhigiénia - Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia a bölcsességfog műtét után is. A lényeg a gyengédség. A műtét után 1 nappal már óvatosan a seb környéki fogakat is moshatod fogkefével, illetve alkalmazhatsz sós vizes öblögetést is. Más szájvizet ne használj az első pár napban! Emellett a fertőzések elkerülése végett valószínű kapni fogsz antibiotikumot is, ami segít majd a gyorsabb gyógyulásban.

Szövődmények

A bölcsességfog műtét egyik lehetséges szövődménye a vérrög kialakulása. Ha a műtét után sokáig fájdalmat és kellemetlen szájszagot érzel, keresd fel fogorvosodat! További szövődmény lehet az idegek sérülése, ez esetben zsibbadást érezhetsz a környező területeken. A legfontosabb, hogy konzultálj fogorvosoddal, ha bármi szokatlant érzékelsz a műtét után! 
 Tags: