Egészség


Ön tudja, mikor nevezünk egy csecsemőt koraszülöttnek?

Országos felmérés a koraszülésről, mit gondolnak az emberek erről, és egyáltalán milyen ismereteik vannak.

  „A világon minden 10. terhesség koraszüléssel végződik, hazánkban 8-9% között mozog ez az arány, mely évente kb. 8000 újszülött idő előtti világrajövetelét jelenti. Az elmúlt években jelentős szemléletbeli változás, tudásbővülés és technikai ugrás zajlott le a koraszülött ellátás területén. Ezek együttesen biztosíthatták azt a fantasztikus eredményt, hogy a hosszú évekig tartó stagnálást követően Magyarországon 2013 és 2017 között tartósan harminc százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság, mely az elmúlt évben 3,6 ezrelék volt.” – állítja Dr. Kocsis István egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika PIC osztályának vezető főorvosa.

A Pampers 2018-as lakossági kutatásában arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek a koraszülésről, és egyáltalán milyen ismereteik vannak róla.

A több mint 3000 fős felmérésből kiderült, hogy a válaszadók többsége nem tudja pontosan, mikor nevezünk egy kisbabát koraszülöttnek: mindössze 45% válaszolta helyesen, hogy a terhesség 24. és 37. hete között született babák számítanak annak. 

„Tévhit, hogy a koraszülést az anya gondatlansága okozza, az esetek többségében ugyanis szó sincs erről.” – mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke. – „A koraszülések felében nem lehet tudni, mi váltja ki azt, az esetek másik felében viszont számos rizikófaktor játszhat szerepet. Ilyenek az anya életkora (18 év alatt és 40 év felett magasabb a kockázat), az ikerterhesség, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, húgyúti fertőzések, korábbi koraszülés, a stresszes életmód, a rossz szociális és higiénés körülmények, a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás. Sokan osztják ugyanakkor a véleményt: a koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet akkor is, ha mindenre odafigyelt és minden utasítást betartott.”

A felmérés szerint a válaszadók közel egyharmada (28%) úgy véli, hogy a koraszülött kisbabák a későbbiekben betegesebbek lesznek. Szerencsére ez az esetek nagy részében egyáltalán nincs így.

A kutatás keretén belül 10 koraszülő anyukával készült mély interjú, melyben a koraszülés és az azt követő hónapok negatív és pozitív élményeit idézték fel az anyukák.

A legtöbben arról számoltak be, hogy meg sem fordult a fejükben, hogy gyermekük a vártnál korábban fog érkezni. Volt, akinél a szülésig eltelt időszak teljesen problémamentes volt, és olyan is, akinél előadódtak problémák, de legtöbb esetben még ők sem sejtették, hogy ezek hatással lehetnek a terhesség időtartamára. A történetek alapján a szülés utáni első pár napot a teljes bizonytalanság jellemezte. A megkérdezett koraszülő anyukáknak - nem meglepő módon - a lelki megpróbáltatások jelentették a legnagyobb kihívást. Míg az orvosok és a nővérek szakmailag tesznek meg mindent a koraszülöttek ellátásáért, addig az aggódó kismamák lelki támogatása jellemzően a családtagokra marad.

Magyarországon kivételes lehetőségként ApróTalp Falván a koraszülött mellett a nap 24 órájában jelen lehet az Édesanya, aki a bent tartózkodás alatt megtanulja ellátni, gondozni, etetni gyermekét. Ez átmenetet képez a kórház és az otthon között azzal, hogy - bár az Édesanya önállóan látja el gyermekét - de nővéri, orvosi segítségre bármikor számíthat.

A koraszülött csecsemők – érzékeny bőrük miatt – csak a legpuhább, legfinomabb anyagokkal érintkezhetnek. Az extrém éretlen koraszülöttek nagy változékonyságot mutató testméretei és azok akár néhány napon belüli megváltozás okán speciális ápolási kellékek szükségesek. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak sokszor méretük, kialakításuk miatt nem feleljenek meg jól az igényeknek.

Egy nagyon éretlen koraszülött kisbaba kényelmes és biztonságos pelenkacseréjéhez legalább két ápolóra, négy gondoskodó kézre és akár 5-10 percre is szükség lehet. A szerető érintés minden csecsemő számára fontos, a koraszülött kisbabák számára azonban – egészségük és fejlődésük szempontjából – elengedhetetlen.

A Pampers célja, hogy támogassa minden gyermek egészséges és boldog fejlődését, különösen a legkisebbeket és azok családtagjait. Három évnyi és több mint tízezer órányi kutatás után a PIC (Perinatális Intenzív Centrum -ApróTalp Falva) osztályok ápolónőivel együttműködve a cég kifejlesztette a Pampers Preemie Protection Pelenkát, amely a legkisebb, akár 800 gramm alatti testsúlyú koraszülött kisbabák számára nyújt biztonságos és kényelmes védelmet. A speciális koraszülött pelenkák idén tavasztól - egy hosszú távú és országos adományozási program keretében - minden koraszülött osztállyal rendelkező kórházba eljuthatnak, jelentős terhet véve le a szülőkről és a kórházi osztályokról.

„Mi vagyunk az első globális pelenkagyártó vállalat, amely kifejezetten a legkisebb koraszülöttek számára is készít pelenkát. – mondta el Balogh-Simon Zsófia, termékmenedzser. – Az új Pampers Preemie Protection pelenkákat úgy terveztük, hogy méretükből adódóan a legkevésbé zavarják a koraszülött kisbabák alvását, fejlődését és orvosi ellátását. Koraszülött pelenkáink kiskereskedelmi forgalomban nem is elérhetőek. Az a célunk, hogy a kórházi koraszülött osztályoknak adományozott termékekkel kifejezetten az érintett kisbabákat és szülőket támogassuk.”

Ezzel tehát elindult a Pampers koraszülött osztályokat támogató országos programja: #LegkisebbBabák

 „Egy nagyvállalatnak nagy súlya van az emberek és a gazdaság életében, de épp ilyen fontos a részvállalása a társadalmi ügyekben is. – közölte Kadlok Nelli, a Rossmann PR menedzsere. – Éppen ezért örömmel csatlakoztunk a Pampers kezdeményezéséhez, és bízunk benne, hogy a leghatékonyabb és legszükségesebb támogatást nyújthatjuk a sok törődést igénylő koraszülött kisbabáknak és szüleiknek.”

Most bárki segíthet!

A Koraszülöttekért Országos Egyesületet most bárki támogathatja mindössze egy fotó megosztásával: minden, a felhasználó saját vagy a Pampers hivatalos facebook oldalára a kisbabájáról #LegkisebbBabák hashtaggel ellátva feltöltött fotó után a Pampers további 100 forinttal támogatja az Egyesületet.