Egészség


Törj ki a „gyenge vagyok” és „úgysem megy” bénító csapdájából!

Évszázadok óta nem kérdés az orvostudomány számára, hogy a test betegségei mögött gyakran lelki folyamatok állnak. Ám a gyógyításban sokszor csak akkor kerül terítékre a lélek, mikor az orvosok kifogynak a tudományos módszerekből és a gyógyszerekből.
 

 

Lépd át a határaidat!

Személyiségfejlődésünk egyik fontos mérföldköve, amikor képesek vagyunk arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, ehhez azonban tudnunk kell, hol vannak a határai.

A hivatalos definíció szerint a komfortzóna azon viselkedésminták összessége, amelyek között az egyén szorongásmentesen tud mozogni, és komolyabb kockázatvállalás nélkül képes megválasztani cselekvéseit. Hétköznapi nyelven arról a jól bejáratott életmódról van szó, ahogy eddig is éltük mindennapjainkat, ahol a tudatalattink biztonságban érzi magát, és ösztönösen tudja, hogy ha eddig nem ért bennünket baj, ezután sem fog.

 

Csakhogy tudatos részünk nem mindig éri be ezzel. Változásra van szüksége és fejlődni akar. Olyan célokat tűz maga elé, amelyeket eddig nem tudott elérni. Ehhez bizony néha kockáztatni kell, bevállalni azt is, hogy ismeretlen helyzetekbe kerülhetünk. Az ilyen szituációk ellen viszont önkéntelenül is riadtan tiltakozunk.

Miért kérnél fizetésemelést? Eddig sem kértél, mégis sikerült megélned, hagyd inkább! Miért vennél fel rövidebb szoknyát? Maradj a jól bevált nadrágkosztümnél!

De mi van, ha már nem ragaszkodunk a megszokott életünkhöz?! Változtatni szeretnénk? Csinosabbak, gazdagabbak akarunk lenni? – akkor itt az idő, hogy lerázd magadról a rutinok okozta bilincseket.

Nyolc apró lépés, hogy farkasszemet nézz a megszokott helyzetekkel!

  1. Sétálj haza minden nap más útvonalon, olyan szegleteket, zugokat felfedezve a környéken, amiket eddig észre sem vettél!
  2. Csinálj valamit egyedül, amit eddig csak társaságban tudtál elképzelni, próbáld ki, menj el moziba vagy étterembe egyedül!
  3. Kóstolj meg új ételeket! Merülj el az ízek világában!
  4. Menj el hazulról smink nélkül, ha eddig mindig használtál kozmetikumokat! Ha viszont eddig ez nem volt szokásod, most próbáld ki, kezdd el!
  5. Vegyél fel olyan ruhadarabot, amit még sosem viseltél, ilyen például a magassarkú cipő, a mélyen dekoltált felső, a rövid szoknya, a férfiaknál a nyakkendő, vagy akár egy laza kosaras trikó.
  6. Aludj a kanapén!
  7. Utazz el valahová, ahol még sosem jártál!
  8. Próbálkozz harcművészettel edzőteremben! Igazán csak testközelben feszegethetjük a határainkat és tapasztalhatjuk meg egy másik ember közelségének félelmetes érzését.

Ha ki tudod szabadítani magad a megszokásokkal teli hétköznapok rabságából , képes leszel küzdeni a céljaidért, felülkerekedni a problémáidon, változtatni a nézőpontodon, tanulni a megélt kudarcaidból és végül megvalósítani az álmaidat. 

Nos, mire vársz?!

/képek forrásai: pexels.com, jmcpsychotheraphy.com/