Egészség


Új HPV vakcina a 2018/19-es védőoltási kampányban

Térítésmentesen elérhető a 9 komponensű oltás a 7. osztályos lányok részére. A 9-komponensű HPV vakcina 20%-kal szélesebb körű védelmet nyújt a méhnyak rák ellen, mint a 4-komponensű.

A méhnyak rák a leggyakoribb rosszindulatú daganatok közé tartozik a nők körében Magyarországon: évente közel 1000 nőnél diagnosztizálják, és az érintettek csaknem fele életét veszti a megbetegedés miatt. A rákos elváltozásért felelős HPV (humán papillomavírus) akár egy apró hámsérülésen keresztül is képes terjedni. A 15-25 éves korosztályban diagnosztizált vírusfertőzések többsége pedig magas kockázatú HPV törzzsel történő fertőzést jelez.

 

A 2014 óta önkéntes és térítésmentes módon elérhető oltást eddig több mint százezer kamaszlány kapta meg. Idén ősztől pedig a legújabb, 9-komponensű vakcina áll rendelkezésre a program keretében. A méhnyak rákkal szemben ma ez az egyik leghatékonyabb, a vakcina által lefedett HPV-típusok ellen csaknem 100%-os védelmet nyújtó prevenciós eszköz. A hüvely-, a szeméremtesti és a végbélnyílás körüli rákok megelőzésében is szélesebb körű védelmet nyújt a többi oltóanyagnál.

 

A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten, 16 éves kor felett pedig a megkérdezettek fele aktív szexuális életet él. Az esetleges szexuális úton terjedő fertőzésekről viszont csak keveset tudnak, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a megelőzés kérdésével. Pedig a HPV - számos egyéb nemi betegséghez hasonlóan - éveken keresztül is lappanghat tünetmentesen, és mivel egy apró hámsérülés is elég lehet az átviteléhez, az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet.

Szintén gyakori tévhit, hogy a fertőzés leküzdése után automatikus védettség alakul ki a szervezetben, ez azonban sajnos nem igaz: az újrafertőződés kockázata kifejezetten magas, ha pedig a vírus egy évnél hosszabb ideig van jelen a szervezetben, nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés.

„Ugyan a HPV több mint száz altípusa közül számos törzs alacsony rákkeltő hatással bír, a legfiatalabb, 15-25 éves korosztályban diagnosztizált fertőzések 70%-át magas kockázatú kategóriába tartozó HPV típusok okozzák. Ezek a vírustörzsek nem csak a méhnyak rák, de a szeméremtesti és a hüvelyrák kialakulásában is szerepet játszanak, az alacsony kockázatú típusok pedig a szövettanilag jóindulatú kinövésnek számító, a szexuális életet viszont teljes mértékben ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsök kialakulásáért is felelősek” – fejtette ki Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet orvos igazgatója.


Innováció: idén ősszel már a legújabb HPV vakcinát kérhetik a szülők

 

2014 óta a komplex méhnyak rák megelőzési program részeként a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei térítésmentesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást, ami hatalmas előrelépést jelent a vírussal szembeni védekezésben.

„Már a kezdetektől örömmel üdvözöltük, hogy a HPV megelőzés is a nemzeti immunizációs program része lett, az indulás óta eltelt évek eredményei pedig magukért beszélnek: a program segítségével csaknem 80%-os átoltottságot sikerült elérni. Több, mint százezer szülő döntött úgy az elmúlt három évben, hogy beoltatja és ilyen módon is védelmezi leánygyermekét3” – hangsúlyozta a program sikereit Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvos igazgatója.

 

A legmagasabb átoltottsági eredményt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sikerült elérni, ahol a 2014/2015-ös tanévben tízből kilenc oltásra jogosult lány kapta meg a HPV-vakcinát. Szintén ebben a tanévben, Vas megyében igényelték a legkevesebben az ingyenes védőoltást, mindössze az oltásra jogosult lányok 66,3%-a. Egy évvel később azonban már jóval többen döntöttek a vakcina mellett, és az érintettek 73,7%-a adatta be az oltást.

 

„A védőoltások kapcsán gyakran felmerül a szülőkben, vajon nem okoznak-e nagyobb kárt a vakcina beadásával, mint annak elmulasztásával, ez a feltételezés azonban tévhiteken alapszik.” – hívta fel a figyelmet Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Az oltások esetleges mellékhatásai messze elmaradnak egy adott vírus által okozott betegség következményeitől, a szigorú előírásoknak köszönhetően pedig az esetek túlnyomó többségében átmeneti, maguktól elmúló tünetekről vagy ismert mellékhatásokról beszélhetünk: injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat, esetleg fáradtság, fejfájás, láz, szédülés, hányinger. A 2014/15-ös tanévben indult HPV-oltóprogram első beadott HPV oltását követően mindössze 13 esetben jeleztek a fentieknek megfelelő nemkívánatos eseményt, míg tavasszal, az oltás második dózisánál 5 bejelentés érkezett a hatóságokhoz. Az összes beadott oltóanyagot tekintve ez csupán elenyésző, 0,009 százalékot jelentett.

Dr. Várkonyi Andrea, televíziós műsorvezető, Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Belső Nóra, pszichiáter, Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos

„Az iskolai oltások körében korábban elérhető kétkomponensű oltás helyett idén ősszel a 9-komponensű vakcinát igényelhetik a szülők, amely az előző években alkalmazott védőoltáshoz képest 7 további vírustörzzsel szemben nyújt hatékony védelmet. A kilenckomponensű oltás széleskörű, 90%-os védelmet biztosít a méhnyak rákkal szemben, 85%-os védelmet a hüvelyrákkal szemben, és 87%-os biztonságot nyújt a szeméremtesti rák ellen” – foglalta össze Dr. Szőnyi György. „Bár térítésmentes HPV elleni vakcina egyelőre csak lányok számára biztosított, fontos megjegyezni, hogy a vírus fiúknál és férfiaknál is okozhat rákos elváltozásokat, a 9-komponensű vakcina pedig számukra is hatékony védelmet nyújt számos megbetegedéssel szemben” – tette hozzá a szakértő.

Az önkéntes, térítésmentes védőoltást 2018. szeptember 17-ig igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban.

Amit érdemes tudni, hogy felnőtt nők is beoltathatják magukat. Várkonyi Andrea tv-s személyiség is egyetért az oltással, s mivel még nem történt meg eddig, beoltatta e magát egy rendhagyó szülői értekezlet keretén belül. A későbbiekben kislányát, Nórát is beoltatja, ha a gyerek is egyetért vele.

Dr.Belső Nóra pszichiáter szerint nagyon fontos a gyereket is megkérdezni, természetesen a felvilágosítás után.

További információ: www.hpvdoktor.hu