Érdekesség


950 évvel a hastingsi csata után Angliába költözik a bayeux-i falikárpit

Több mint kilenc évszázados történetében először, Normandiából Nagy-Britanniába szállítják és kiállításon mutatják be a híres bayeux-i falikárpitot. A 70 méter hosszú, 50 centi széles szőnyeg a középkori angol történelem sorsdöntő ütközetét, az 1066-ban lezajlott hastingsi csatát meséli el, amely a hódító normannok győzelmével végződött. A páratlan történelmi ereklye Angliába  költözésének pontos dátuma még nem dőlt el.  

 A brit sajtó értesülése szerint a normandiai Bayeux múzeumában kiállított páratlan műalkotás kikölcsönzését Emmanuel Macron francia elnök jelenti be csütörtökön, amikor Theresa May brit miniszterelnökkel találkozik az angliai Sandhurst katonai akadémiáján.
 
 A The Guardian úgy tudja, hogy a kölcsönadás előtt alapos vizsgálatokat végeznek majd a hímzett szöveten, hogy az biztosan ne károsodjon a szállítás alatt. Ez alapján úgy tűnik, hogy leghamarabb öt év múlva érkezhet Nagy-Britanniába a szőnyeg. A The Times forrásai szerint a brit és a francia kulturális minisztérium szakértői már hónapok óta egyeztetnek a kárpit nagy-britanniai kiállításáról, bár az időpontot és a kiállítási helyszínt még nem határozták meg. 

A szőnyegről az első írásos feljegyzés 1476-ban keletkezett, amikor a bayeux-i katedrális kincstárában volt. Az, hogy valójában hol készült, még vita tárgya, a szakértők többsége szerint a kárpit nem Franciaországban, hanem Angliában készülhetett, egyesek szerint Kentben, 1070-1082 között, feltehetően Bayeux püspöke, Odo - Vilmos féltestvére - megbízásából.  

A szőnyeg nagy részletességgel, 58 képben, magyarázó latin szövegekkel meséli el Anglia normann meghódításának történetét, az ahhoz vezető történelmi eseménysort és az 1066 októberében megvívott, normann győzelemmel végződött hastingsi csatát, amely hat évszázadnyi angolszász uralomnak vetett véget. Két hónappal a csata után, 1066 karácsonyán Hódító Vilmost, Normandia hercegét Anglia királyává koronázták a londoni Westminster apátságban.   

Az angol földön aratott leghíresebb francia katonai győzelem hímzett történelmi krónikáját Nagy-Britannia már legalább kétszer megpróbálta kölcsönkérni Franciaországtól: először 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázásának évében, majd 1966-ban, a hastingsi csata 900. évfordulóján, de a kezdeményezés mindkét alkalommal eredménytelenül végződött. 

 A falikárpitot ezidáig még Franciaországon belül is csak nagyon ritkán mozgatták. Napoleon 1803-ban Párizsban állíttatta ki, és 1945-ben is ott mutatták be ismét,  miután visszaszerezték a náciktól.