Érdekesség


A 230 éves svájci múmia Boris Johnson egyenesági anyai felmenője volt

Különös eredményre jutottak azok a bázeli kutatók, akik egy negyven évvel ezelőtt megtalált, 18. századi  mumifikálódott női holttest eredetét igyekeztek kinyomozni. A múmiát  egy jelöletlen fakoporsóban találták a bázeli Barfüsser-templom felújításakor.  A múmiából vett DNS-minta vizsgálata alapján a szakértők megállapították, hogy az asszony Boris Johnson brit külügyminiszter ük-ük-ük-ük-ük-ük-nagyanyja volt. 

 A legismertebb svájci múmiát, egy jómódú svájci nő földi maradványait  1975-ben találták meg Isaak Bischoff, a 17. századi Bázel kórházigazgatójának családi sírboltjában. A nő kiléte évtizedek óta foglalkoztatta a kutatókat, a sírt ugyanis nem jelezte sírkő. Az alapos vizsgálatok után megállapították, hogy a test az 1719-ben Strasbourgban született és 1787-ben Bázelben elhunyt Anna Catharina Bischoffé. 

Azt már 1975-ös megtalálásakor is tudni lehetett, hogy a koporsót már korábban, 1843-ban felfedezték, illetve hogy a nő az ismert bázeli Bischoff családból tagja volt.

A több évtizeddel ezelőtt előkerült alpesi gleccsermúmia, Ötzi szakértője, Albert Zink dolgozott Anna Catharina Bischoff múmiáján is. A nemzetközi kutatócsoportot a bázeli Természettudományi Múzeum vezette. A kutatók DNS-mintát vettek Anna Bischofftól, és megalkották a családfáját. 

 

                                                                                Anna Catharina Bischoff                            

A kutatók a DNS-mintákat összehasonlították a Bischoff család ma is élő tagjaiéval, és az eredmények egyértelműek: 99,8% a valószínűsége annak, hogy a leszármazottak és a múmia közös anyai ágról származnak.  

Anna Catharina Bischoff hét gyermek édesanyja volt, de csak kettő élte túl a gyerekkort. Anna nevű lánya hozzáment Christian Hubert Baron Pfeffel von Kriegelsteinhez, majd 5 generációval később a család egyik nőtagja, Marie Luise von Pfeffel házasságra lépett Stanley Fred Williamsszel. Az ő lányuk volt Yvone, akit Osman Wilfred Johnson Kemal vett feleségül, gyermekeik között pedig ott találjuk Stanley Johnsont, Boris Johnson édesapját.

Anna Bischoff holtteste azért maradt meg olyan jó állapotban, mert teste tele volt mérgező higannyal, amit a 15. és a 19. század között előszeretettel használtak szifilisz kezelésére. "Úgy gondoljuk, betegek ápolása során szennyeződött meg” – közölte a múzeum. 

 

Forrás: BBC
Fotó: SRF, Getty