Érdekesség


A földtörténeti múlt tömeges fajpusztulásai figyelmeztetések a mának

Korunk természetvédelmi erőfeszítései szempontjából komoly tanulságokkal szolgálhatnak a földtörténeti múltban lezajlott katasztrófák okozta tömeges kihalások, melyek súlyosan károsították a biodiverzitást.– állapították meg brit tudósok.

 

 

A Nature Communications című folyóiratban közölt tanulmány készítői a Pangea nevű egykori szuperkontinens – ebből szakadt le az idők során valamennyi ma létező földrész - biológiai sokféleségének hosszú távú változásait elemezték – számolt be cikkében BBC News.

 

A vizsgálat során a kutatók csaknem 900 olyan állatfaj nyomait tanulmányozták, ami a 260 millió és 175 millió évvel ezelőtti időszakban élt. Ebben a periódusban két tömeges kihalás is végbement, és ekkor jelentek meg az első emlősök, a dinoszauruszok, a krokodilok és a teknősök.

 

A perm időszak végén zajlott le a földtörténet legnagyobb fajpusztulása.

Mintegy 252 millió évvel ezelőtt, a perm és a triász kor határán következett be a "nagy kihalásnak" nevezett esemény, amelyben – jelenlegi ismereteink szerint - a szárazföldi fajok 70 százaléka kipusztult.

Az egyik legelterjedtebb állat ekkortájt a Lystrosaurus, az emlősök egy korai őse volt, amely a mai Oroszország, Kína, India, Afrika és Antarktisz területén élt. A Lystrosaurus-fosszíliák azt sugallják, hogy ez a szárazföldön élő, növényevő gerinces uralta a Földet, miután sok más állat kipusztult.

 

Minden egyes tömeges kihalást követően a korábbiakhoz nagyon hasonló állatpopulációk jöttek létre, s bár egyedeik igen rövid életűek voltak – ezért nevezték őket katasztrófa faunának – az egész bolygót benépesítették.

 

A tanulmány vezető kutatója, David Button, a Birminghami Egyetem munkatársa szerint "ahogy az emberiség története, úgy a földtörténeti múlt eseményei is fontos tanulságokkal szolgálnak a jelenkor számára és a jövőre nézve is".

 

"A múlt tanulsága az, hogy a tömeges kihalásoknak a fajveszteségen túlmutató hatásuk van" - emelte ki a szakember.

 

A kutatók szerint a fosszíliákból nyert információk segíthetik a jelenkori természetvédelmi erőfeszítéseket. Mint hangsúlyozták, ez azért is különösen fontos, mert a vadállatok természetes élőhelyeinek elpusztítása, a túlvadászat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és az invazív fajok terjedése miatt a bolygón jelenleg már a hatodik tömeges kihalás zajlik, amelynek valószínűleg az előzőekhez hasonló következményei lesznek.

 

Forrás: MTI

Fotó: BBC