Érdekesség


A kihalt ősemlős 145 millió éves fosszíliáit találták meg Dorset szikláinál

A dél-angliai Dorset tengerparti sziklái között bukkantak rá valamennyi emlős – köztük az ember - legrégebbi ősének maradványaira. A régesrég kipusztult cickányféle fogait 145 millió évesre becsülik. Tudósok szerint ezek a foszíliák vitathatatlanul a legősibb emlősállat csonjai voltak. 

A tudósok feltételezése szerint ezek a cickányféle apró, szőrős állatkák főként éjjel voltak aktívak. Egy kisebb egyedről úgy gondolják, hogy javarészt rovarokat ehetett, a nagyobb példányok feltehetően nővényevők voltak. Igen fejlett, hegyes, éles és erős fogazatukkal szúrni, darabolni és törni is tudtak..

 

Dr. Steve Sweetman, a Porthsmouth Egyetem kutatója elmondta, a nagyon kopott fogak alapján arra a következtetésre jugottak, hogy az egykori állatok "szép kort " élhettek meg. "Ez nem kis teljesítmény, ha ragadozó dinoszauruszokkal osztod meg az élőhelyedet" - mondta Dr. Sweetman

 

Az ősemlős fossziliáira Grant Smith egyetemi hallgató bukkant rá a Jurassic Coast-on, a Swanaga közelében lévő Durlstone-öbölben, miközben kőzetmintákat gyűjtött szakdolgozatához. Az előkerült fogak felcsigázták az érdeklődését, mert ezekhez hasonlót korábban még soha nem láttak, holott a 155 kilométer hosszú partszakasz sziklái 180 millió éves geológiai képződmények, a triász, jura és kréta korból származnak.

 

"A Jurassic Coast mindig új és újabb titkokat fed fel, szeretném hinni, hogy hasonló felfedezések küszöbén állunk" – jelentette ki az ősemlős maradványainak előkerülésekor Dave Martill, a Portsmouth Egyetem tanára.

 

 

A frissen felfedezett cickányfélék egyikét a közeli kocsma tulajdonosa, az amatőr foszíliagyűjtő Charlie Newman után Durlstotherium newmaninak nevezték el. A másik fajtát Dulstodon ensominak egy helyi paleontológus, Paul Ensom után. Az eredményeket az Acta Paleontologica Polonica tette közzé. 

                                                     Az ősemlősök késői leszármazottja: Kentben élő mai cickány

Nemrég Kínában 160 millió évesre datált, emlősnek tulajdonított csontokat is találtak, ám ezt a felfedezést tudományos körökben, molekuláris vizsgálatok alapján vitatják, így pillanatnyilag a dorseti cickányok tűnnek a világ legősibb emlőseinek.

 

A Nature Ecology and Evolution tudományos folyóiratban publikált másik tanulmány azt sugallja, hogy a legkorábbi emlősök éjszakai állatok voltak, amelyek csak a dinoszauruszok kihalása után tértek át a nappali működésre. Ez magyarázhatja, miért vannak még ma is éjszakai életet élő emlősállatok.

 

Forrás: BBC

 

Fotó: BBC/Mark Witton