Érdekesség


Az “Elbűvölő Sanghaj” Budapestre érkezett

Magyar és kínai közgazdászok közös beszélgetése az “Egy öv, egy út”-ról. A “Lehetőségek, Kihívások, Kölcsönös Előnyök” eseménnyel megkezdődött a Magyar-Kínai Gazdasági Fórum a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából.

A rendezvény négy részből fog állni, egy fórumból és három kiállításból.

 

A neves közgazdász, a Világbank korábbi vezető közgazdásza, Lin Yifu, továbbá Zhang Jun, a Fudan Egyetem Gazdasági Karának dékánja, valamint Ugrósdy Márton, a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója, és a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza, Szombati Anikó beszélgettek az “Egy öv, egy út” kezdeményezés gazdasági fejlesztéseiről.

 

Lin Yifu rámutatott arra, hogy az infrastruktúra-összeköttetésre összpontosító „Egy öv, egy út” kezdeményezés segíti a gazdasági növekedés szűk keresztmetszetének megszüntetését és a közös jólét platformjává válik a világban, beleértve a közép-kelet-európai országokat, például Magyarországot is.

„Változó Sanghaj” címmel Zhang Jun megosztotta Sanghaj fejlesztési bölcsességét a globalizáció összefüggésében olyan példákkal, mint az Import Expo, a Sanghaj Szabadkereskedelmi Övezet és a Jangce-delta integráció fejlesztése.

A magyar közgazdászok rámutattak, hogy a két új erős térség, Kína és Közép- és Kelet-Európa közötti gazdasági cserék tovább bővülnek a pozitív tényezőknek köszönhetően, mint például az „Egy öv, egy út” kezdeményezés és a „Keleti nyitás politika”. Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elismerően beszélt a fórumról: "Kína új gazdasági strukturális reformja fontos referenciális jelentőséggel bír Magyarország számára. Remélem, hogy a magyar és kínai szakmabeliek és gazdasági szereplők tovább vizsgálják a jövőbeli együttműködési irányokat."

 

A fórum a 2019-es magyarországi “Elbűvölő Sanghaj” város promóciós rendezvény egyik fő eseménye.

 

Budapest Sanghaj színeiben tündöklik

Június 18-tól augusztus 11-éig a következő három kiállítás lesz megtekinthető a Bölcs Várban Budapesten.

Az első kiállítás, “Az érmék útja – Magyarország és Kína az ókori Selyemúton” keretén belül 190 magyar és kínai érme kerül kiállításra, köztük Szent István király dénárja és kínai réz érmék.

A kiállításon a látogatóknak lehetőségük nyílik az érmék fejlődéséről, valamint a kapcsolódó eseményekről ismereteket szerezni gazdasági, művészeti, kulturális, történelmi és pénzügyi digitalizálási szempontokból.

A második kiállítás, a Sanghaj Múzeum “Sanghaj Eleganciája” Kreatív Kulturális Termékkiállítás kreatív kulturális tárgyak 2 sorozatát hozza el nekünk, köztük “A Sanghaji Stílusok Klasszikusai” és “A Sanghaj Eleganciája”. Az “engedd, hogy a Múzeum veled legyen” ötletét követve a Sanghaj Múzeum lámpákat, táskákat, asztalterítőket és más tárgyakat fog bemutatni a kiállításon.

Harmadjára, “A Dinamikus Sanghaj” Fotókiállítást június 18-tól egy héten keresztül lehet megtekinteni a Bölcs Várban. A testvérvárosi kapcsolat 6. évfordulójának alkalmából Sanghajról és Budapestről készült fényképeket fognak kiállítani.

 

 A Magyar-Kínai Gazdasági Fórum “Lehetőségek, Kihívások, Kölcsönös Előnyök” esemény június 18. reggelén kerül megrendezésre a Bölcs Várban. Lin Yifu, kínai közgazdász és a Világbank korábbi vezető közgazdásza, valamint Zhang Jun, a Fudan Egyetem Gazdasági Karának dékánja, továbbá két magyar közgazdász fogja vezetni a konferenciát. A fórum a Selyemút menti települések gazdasági fejlődésének kihívásaira és lehetőségeire, és az Új Gazdasági Bizonytalanság megoldásaira fog összpontosítani.

 

Az “Elbűvölő Sanghaj” rendezvény fő támogatója a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, főszervezői Sanghaj Önkormányzat Információs Irodája, a Magyar Nemzeti Bank és a Fudan Egyetem, emellett részt vettek a szervezésben a Sanghaj Múzeum, a Sanghaji Nemzetközi Kulturális Egyesület, a Fudan Egyetem Gazdasági Kara, Budapest Főváros Önkormányzata, a Pallasz Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány és más intézmények is.

Őexc. Duan Jielong, magyarországi kínai nagykövet, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszter-helyettese, Magyar Levente, és a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Patai Mihály több mint 100 magyar és kínai vendéggel együtt részt vettek a megnyitó ünnepségen, a gazdasági fórumon és más eseményeken. Duan Jielong nagykövet úr a megnyitó ünnepségen a következőket mondta: “Az idei év a magyar-kínai kapcsolatok egyik fontos pontja, valamint immár harmadik éve, hogy az “Elbűvölő Sanghaj” rendezvény a testvérváros Budapesten kerül megrendezésre. Remélem, hogy a két ország közötti cserék egyre gyakoribbak és a barátság még mélyebb lesz.”