Érdekesség


Bhután, a bruttó nemzeti boldogság országa

A Himalája keleti oldalán fekvő, hazánknál feleannyi területtel rendelkező országról sokáig nagyon keveset tudott a világ. A mindössze hétszázezer lakosú, a világtól sokáig elzárt országban 23 nyelvet, nyelvjárást beszélnek. Ez a kis ország, amelyet Drugjulnak, Sárkányföldnek, neveznek soha nem volt gyarmat.

Itt tilos a dohányzás, a vallási térítés, a fotózás templomokban, az óriásplakát. Az egyet óriási plakát a repülőtéren, a királyi családról látható. Az országban vallásszabadság van, ám a 7.század óta a buddhizmus honos Bhutánban - tudtuk meg Valcsicsák Zoltántól, aki az első könyvet írta az országról.

Az ország hetven százalékát erdő borítja, gyönyörű völgyekben zúgó folyók , érintetlen természet, elzárt kis települések, ahol békét, nyugalmat, igazi elmélyülést találhat az utazó. Hatalmas, hétezer méteres hegyek emelkednek, amelyeket szenteknek tartanak. Hatezer méternél magasabbra itt tilos felmászni. Japán turisták egymillió dollárt is ígértek azért, hogy feljebb másszanak, de nem kaptak engedélyt, a király megtiltotta.

Bhután ötven százaléka természetvédelmi park. Szinte mindenfelé, az utak mentén nő a canabis, amelyet a disznókkal etetnek meg, hogy bódultan jobb étvágyuk legyen. Az emberek viszont afrodiziákumként a Himalája kincsét, a hernyógombát keresik, amely nevének megfelelően igazi hernyóként születik, majd egy parazita gomba hatására  beássa magát a földbe és gombaként fejlődik tovább.

Az erdőkben honos a bengáli tigris, a hópárduc. Különleges madárvilága van. Nemzeti állatuk a rénszarvasra emlékeztető tahin. Korábban állatkertben is meg lehetett csodálni az állatokat, de a király parancsára szabadon engedték azokat. Csak a takin nem akart elmenni, így annak kényelmes kifutót építettek. Most már a budapesti állatkertben is megnézhetjük, mivel a közelmúltban érkezett egy takin.

 A hegyekben több ezer méter magasan jellegzetes bhutáni stílusú kolostor erődökben élnek a buddhista szerzetesek. Ezeknek az épületeknek alul kevesebb, felül több ablakuk van, így azt a látszatot keltik, mintha jóval nagyobbak, erősebbek lennének. Az emberek mindennapjait átszövi a vallás. A legnagyobb ünnepük a Holdújév, amelyet februárban- márciusban tartanak.

Számos házon ember nagyságú phallosokat fedezhetünk fel. Azért festik oda, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

A bhutániak igyekeznek kerülni a konfliktusokat, a harmóniára törekednek. A nők emancipáltak, itt ők örökölnek. Ez a világ egyik legfiatalabb demokráciája.

Az orvosi ellátás ingyenes, ha szükséges egy komplikált műtétet is kifizetnek a betegnek a szomszédos Indiában. Az emberek szabadon dönthetnek, hogy a modern orvoslást, vagy az évszázados tapasztalatokon alapuló természetgyógyászatot választják.

Bhutánban csupán 1999 óta van kábeltévé, internet. A hétszázezer lakosú országban ötszázhatvanezer mobil előfizetés van. Az utóbbi évtizedek radikális változásokat hozott a kis ország életében.

Ez a világ egyetlen országa, ahol a fővárosban, amelynek százezer lakosa van nincs egyetlen villanyrendőr sem. Volt, de mivel zavarta az embereket megszüntették, s újra hús-vér rendőr irányítja a közlekedést.

Míg az öregek közül sokan írni-olvasni sem tudnak, napjainkban kötelező az iskola. Mivel húsznál több nyelven, nyelvjárásban beszélnek, a fiatalok közül szinte mindenki jól beszél angolul. Nagyon sokan járnak egyetemre. Míg  korábban a lakosság 95 százaléka földművelésből élt, mára az egyetemet végzettek már inkább a városban maradnak, ám nem könnyen találnak munkát , mivel ipar nincs, illetve nagyon lassan fejlődik. Ám erős iparág a turizmus, amely államilag szabályozott, hogy megvédjék az országot a tömegturizmus hátrányaitól. Évente százezer turista érkezik Bhutánba, akiknek tavasszal és ősszel,  amikor a vallási fesztiválokat  is rendezik, s amikor a főszezon van,napi 250 dollárt kell fizetniük. Nyáron, amikor sokat esik az eső, monszun van, és télen, amikor hideg van, bár nem annyira, mint nálunk, akkor napi 200 dollárt fizetnek. Ezért az összegért a turisták, akik csak csoportosan jöhetnek, teljes ellátást, háromcsillagos szállodákban szállást, idegenvezetést angolul, franciául és esetleg németül,valamint szállítást dzsippel, mini busszal kapnak. Belépőt sehol sem kell külön fizetni.

A bhutániak nagyon egyszerűen élnek, igaz mélyszegénység nincs. Aki kifinomult gasztronómiai élményekre vágyik, az ne ide jöjjön. A bhutániak egyszerűen étkeznek. Fő táplálékuk a rizs, a krumpli és a chili paprika, amelyet minden étkezésükhöz bőven használnak.

Nagy népszerűségnek örvend az ifjú királyi pár.  A király fejére apja tette fel a koronát, amikor „nyugdíjba” vonult. A királyi házaspár igen szerény körülmények között, egy egyszerű családi házban lakik, közel a parlamenthez. Mellesleg a bhutáni királyt a világ legsármosabb uralkodójaként tartják számon. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy, miként az alkotmányban is rögzítve van, alattvalóinak boldogságát, jobb életét szeretné elősegíteni. Édesapja már a hetvenes években kijelentette, hogy Bhutánban nem GDP-ben, nem csupán anyagi javakban, hanem a boldogságban mérik az emberek életszínvonalát. Erre ma már az ENSZ is felfigyelt és a tagállamoknak hasonló mérési rendszer bevezetését javasolta.

 Szerző: Mezei Éva

Képek:  Valcsicsek Zoltán