Érdekesség


Együtt egy jobb internetért!

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap 2019.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világon több mint 100 országban – köztük az Európai Unió minden tagállamában –, minden év februárjának első keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. Idén ez a nap 2019. február 5.

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért a SID idén is közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Ezért is lett 2019-ben a SID szlogenje: Együtt egy jobb internetért!

 

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra.  A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, de távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is várják az eseményre.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2019-es Biztonságos Internet Nap alkalmából videó pályázatot is hirdetett hazai általános és középiskolások számára, egy maximum háromperces kisfilm elkészítésére.  A  pályázattal a fiatal felhasználókat szeretnék aktív fellépésre buzdítani, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni, hasonlóan az influencerekhez. A beérkezett kisfilmeket szakmai zsűri értékeli, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor, ahol a szervezők a díjazott munkákat be is mutatják.

Idén még több érdekességgel készülnek a szervezők. Lesz például egy internet biztonsági élő könyvtár is, amelybe olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint a közösségi média, a hírközlés, a kíber bűnözés elleni fellépés, a lelkisegély-vonal és tanácsadás, az etikus hekkerség. A cél, hogy a szereplők véleményt cseréljenek egymással, megosszák tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire.

 Több éve részt vesznek a Safer Internet Program Youth Panel fiatal tagjai is ezen az eseményen, ahogyan most is. A fiatalok mind a kerekasztal-beszélgetésben, mind az internet biztonsági élő könyvtárban képviselik a korosztályukat.

Az érdeklődők kipróbálhatják az Óriás Lájkvadász társasjátékot is, a Safer Internet Program oktatóinak vezetésével.

A gyerekek, szülők és a pedagógusok minden településen idén is nagy lelkesedéssel fogadták a SIP- oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással.

A Biztonságos Internet Nap hazai programjáról a www.saferinternet.hu oldalon található bővebb információ.

Rendezvény helyszíne és időpontja:

Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Zrínyi Terem

(1083 Budapest, Ludovika tér 2.)

2019. február 5. (kedd), 9.00-13.00 óra

További információ a nemzetközi programokról: HTTPS://WWW.SAFERINTERNETDAY.ORG/