Érdekesség


Földsúroló aszteroida robog el bolygónk közvetlen közelében – állítólag megússzuk!

A 2012 TC4 jelű törpeaszteroida október 12-én halad el a Csendes-óceán fölött, kb. ötvenezer km magasságban, ami csillagászati mértékkel hajszálnyi távolságnak mondható. De veszélyt nem jelent: egy az egymillióhoz az esély, hogy eltalálja a Földet.

 

 

A 12-27 méter átmérőjűre becsült, hosszában a New York-i Szabadság-szobor magasságát közelítő kisbolygó magyar idő szerint csütörtök reggel 7:56-kor fog elzúgni felettünk, 7,6 km/sec sebességgel.

 

Létezéséről öt éve szerzett tudomást a világ. A hawaii-szigeteki Maui-n lévő Haleakala obszervatóriumban, a Pan-STARRS 1 teleszkóp révén fedezték fel 2012. október 4-én, s az akkor 95 ezer kilométer - kb. egynegyed holdtávolság - magasságban haladó égitest útját nyolc napon keresztül tudták követni. Adatait, sebességét, pályáját kiszámították, megállapították, hogy a 2012 TC4 pályaelemei szerint az Apolló-családhoz tartozó földközeli objektum, úgynevezett földsúroló aszteroida. Az elemzések alapján egyértelművé vált, hogy öt év múlva ismét megközelíti a Földet, egy alacsonyabb pályáról.
 

A felfedézes utáni első években a tudósok még komolyan számoltak azzal a lehetőséggel is, hogy a 2012 TC4 esetleg összeütközik a Földdel. A magyar származású Dr. Judit Györgyey-Ries, a texasi McDonald Obszervatórium asztrofizikusa 2015 áprilisában a pályaelemzések alapján arra a következtésre jutott, hogy az akkor még 10-40 méteres átmérőjűnek becsült aszteroida 2017. október 12-én belecsapódik a Földbe.
 

A közelmúltban már óvatosabban fogalmazott: "Mindenképpen rajta kell tartanunk a szemünket"- mondta, de hozzáfűzte, hogy a 2012 TC4 a jelenlegi előrejelzések szerint az elkövetkező száz évben biztosan nem fog ütközni bolygónkkal. Emlékeztetett viszont arra, hogy a néhányszor tíz méteres objektumoknak már a földi légkörben történő felrobbanása is súlyos károkat tud okozni, s arra figyelmeztetett, hogy ha az ütközés lakott területet érint, rendkívüli pusztítást okozhat.
 

A Földhöz ezekben az órákban szédítő rohamban, pörögve közelítő aszteroida alig nagyobb, mint az a meteorit, amely 2013. február 15-én robbant fel az oroszországi Cseljabinszk felett. Annak átmérője 17 méter volt, és bár már a légkörben szétrepültek darabjai, a lökéshullám és a hangeffektus durva pusztítás végzett a város körzetében. A váratlan természeti csapás következtében ezerkétszáz ember sérült meg. Többet a lökéshullám miatt kitörő ablakok szilánkjai sebezték meg.

Az Európai Űrügynökség (ESA) csillagászai már két évvel ezelőtt is sokkal optimistábbak voltak. Álláspontjuk szerint még az ismert pályaelemek alapján is egy az egymillióhoz annak az esélye, hogy a 2012 TC4 eltalálja a Földet, illetve hogy lakott területen csapódik be. Egy esetleges becsapódásnál is jóval esélyesebb lenne, hogy a földfelszín majd 71%-át elborító világtengerbe zuhanna be az égitest.
 

Ahogy közeledik a Földhöz az aszteroida több teleszkópot is ráállítanak, így lesz lehetőség pontosítani a számításokat és közelebbről megfigyelni az objektumot.


Az IFLScience brit tudományos hírportál kalkulációja szerint a 2012 TC4 a következő 100 évben többször is elrepül majd a Föld mellett, de csak 0,013 százalék az esély rá, hogy becsapódjon. Vagyis viszonylagos biztonságban vagyunk.

 

Forrás: skyandtelescope.com, Origo, HVG