Érdekesség


Középkori kincsek, építészettörténeti emlékek

Középkori lépcsőt és várfalszakaszt, valamint értékes tárgyi leleteket, köztük II. Ferdinánd magyar király ezüst dénárját találták meg a Várkapitányság régészei a budai Várban.

 

A szakemberek feltárták az egykor a barokk palotába vezető rámpa boltozatát is. A Nemzeti Hauszmann Program keretében, a budai Vár több helyszínén, folyamatos a régészeti feltárás.

 

Középkori kincsek

A budai Várban, a Táncsics utca 9. alatti épület régészeti munkálatai során, az utcafronton álló, egykori kaszárnyaépületben, több száz éves emlékekre leltek a szakemberek.

A feltárások során egy mélyen a padlószint alá vezető lépcső került elő, amelynek nagy része még a középkorban épült.

 

Ugyanitt értékes tárgyi leletek is előkerültek a földből: a többi között, egy 15-16. századra tehető díszes mérlegsúly és egy 16-17. századi gyógyszeres üveg ólomkupakja,

amelyen Mária látható a gyermek Jézussal.

 

A régészek találtak egy ezüstláncon függő áttört medált is, és több mint 20 darab érmét, közöttük egy 1500-as évekbeli salzburgi phenninget, valamint II. Ferdinánd magyar király ezüst dénárját.

 

A mai Táncsics u. 9. szám alatti telek évtizedekig zárva volt a nagyközönség előtt, és leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadításáról ismert.  Az utcafronti József-kaszárnya épülete a forradalom idején börtönként szolgált. A terület, ugyanakkor, a budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége.

A 2018-as régészeti feltárás során, az épület udvarán előkerült Erdélyi Bástya, az 1530-as évek elején, Szapolyai János király parancsára, az elsők között épült fel. A feltárás eredményeit és az erődrendszert az Első bástya című kiállítás keretében tekinthetik meg a látogatók.

 

Középkori falszakasz a Déli Rondellánál

Szintén a budai Várban, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársaival közös kutatómunka során, egy eredeti, feltehetően Zsigmond-kori várfalszakaszt találtak a szakemberek ,az 1530-as években épült Déli Rondella területén.

A fal koronája a mai felszín alatt, már 10 cm mélységben megtalálható.

 

A barokk palotába vezető egykori rámpa

 

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciója során találtak rá a 18. században épített rámpa boltozatára, amely egykor a barokk palotához vezetett.

 

Az út a jelenlegi Szarvas tér felől indulva - részben a föld alatt - az Oroszlános udvarba futott. Az alagút-rámpa egészen Hauszmann Alajos által tervezett átépítési munkálatokig fennmaradt, majd 1896-ban, a palota bővítésekor, szüntették meg. De, a most megtalált részlet tanúsága szerint, és a szakemberek legnagyobb meglepetésére, nem teljes egészében.

A most zajló munkálatok helyszínén, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában alakítják ki újra a legendás Szent István-termet, amely 2021 augusztusától eredeti pompájában lesz látogatható. A Nemzeti Hauszmann Program megvalósításán, azaz a Budavári Palota negyed megújításán dolgozó Várkapitányság fontos feladatának tartja, hogy a megtalált leleteket, épületmaradványokat bemutassa és megóvja.

 

Fotók Fortepan,forrás: Várkapitányság NZrt.;

További információ: sajto@varkapitanysag.hu