Érdekesség


London 5 titkos rejtekhelye, ami arra vár, hogy felfedezd

A brit főváros a hatalmas órák, uborka alakú felhőkarcolók, és a Viktoriánus korabeli kastélyok gyűjtőhelyeként van számon tartva, pedig ennél több rejlik London mélyén, csak valamiért mindenki elfeledkezett a mesébe illő, misztikus helyek létezéséről.

 

A város mélyén érintetlen gyöngyszemek lapulnak: kastélyok, vászonra való parkok és komótosan hullámzó tavak. Ezekhez adjunk hozzá egy csipetnyi nyugalmat, több tucat állatot és a háborítatlan csendet. Ugye, hogy máris elindulnál felkutatni őket?

Első utad a csodás Modern Hall Parkba vezessen, ahol a természet és az ember békében él egymás mellett. A csobogó patakok és csábító zöld fű mellett nem ritka, hogy szarvasok is színesítik a látképet, ami családi piknikezésre vagy feltöltődésre is alkalmas helyszín. Hétvégente a kultúra is belengi a parkot Snuff Mill Environmental Education Centre ingyenes belépővel várja a nagycsaládosokat.

Indián kívül is találkozhatsz igazi Hindu templomokkal, amelyek mágnesként vonzzák a szemet és a kíváncsi természetet egyaránt. A monumentális épületeket különös misztikum lengi körül, ami egyszerre tűnik izgalmasnak és felfedezni valónak. Szerencsére nem kell messzire menned, mert Londontól félórányira az egyik legszebb vár a BAPS Shri Swaminarayan Mandir. Utóbbi a legnagyobb hindu templom, ami India határain túl épült, különlegessége hogy hindu mesterek építették eredeti, ősi alapanyagokból. Persze mára az eredeti rész kibővül a modern építészet kézjegyét hirdető szárnnyal, néhány ajándékbolttal és jógateremmel, ettől függetlenül megóvta különleges atmoszféráját.

Akárcsak a templom, London legnagyobb egybefüggő zöldterülete a Holland Park is sejtelmes légkörrel rendelkezik. Az ötvenöt holdas park második tulajdonosa után kapta nevét, akinek a felesége honosította meg Angliában a fekete dáliát, ami a mai napig fellehető a térségben.

A park japán stílusban épült, jellegzetes elemei a koi pontyok, hidak és egymásra rétegzett kövek és a lehulló vízesés pazar látványt nyújtanak. Meditáláshoz, családi piknikhez, romantikához vagy csupán egy szombati sétához a legideálisabb helyszín.

Japán és Amerika megfér egymás mellett, ha parkokról van szó, ugyanis a kettőt körülbelül tizenöt kilométer választja el egymástól, így ha a mély merengésre ráunva fiatalos pezsgésre vágysz, vedd célba a Jurassic Park tematikájára hajazó dínó figurákkal teli Crystal Palace Parkot, ami már az 1854-es évek óta várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A szobrok és a park elrendezése egyetlen korábbi parkéhoz sem hasonlít, mert egyszerre ötvöződik benne a gyermeki játékosság és a békére való igény. Érdemes felfedezned az egyedi hangulatú parkot, mert nem csak jól néz ki, de érdekes is.

Végezetül a rousseau-i természetélmény maximalizálását nyújtó parkkal zárjuk a gyűjteményt, amelyik nem más, mint a barnesi London Wetland Centre. Miért? Mert a Skót felföldi marháktól, a gémeken át a sólymokig egy tucatnyi állatkával találkozhat az ember egy kiadós sétája során, sőt madár lessel, vezetett sétákkal, vadfényképezéssel, piknikező helyekkel és kávézókkal várják az érdeklődőket.

 

Frenki