Érdekesség


Meghan Markle már 11 évesen harcos feminista volt - VIDEÓ

Huszonöt évvel ezelőtt, amikor még nem játszott a Briliáns elmék tévésorozatban, s álmában sem merült fel, hogy egyszer Harry herceg menyasszonya lesz, Meghan Markle egy átlagos amerikai kislány volt. De már tinikorában bekerült a Nickelodeon tv egyik műsorába, ahol a nemek közötti egyenlőségért emelt szót. 

A napokban előkerült tévéfelvétel a Nickelodeon csatorna gyermekeknek és serdülőknek szóló Nick News oktatóműsorából való. Az akkor 11 éves Meghan osztálytársaival együtt tévéhirdetésekről mondta el véleményét. Egy mosogatószert népszerűsítő reklám - mely büszkén hirdette, hogy "a nők Amerika szerte felveszik a küzdelmet a zsíros lábasokkal és edényekkel" - nagyon feldühítette a kislányt. Különösen azért, mert a reklám kapcsán két fiú osztálytársa be is mondta a szokásos sztereotípiát: a nőnek a konyhában a helye. A tinilány szexistának minősítette a reklám üzenetét, s leszögezte, hogy hamis állítás az, amely szerint "minden az anya dolga".

Meghan azonban nem állt meg itt: levelet küldött nemcsak a reklámot közre adó mosószergyártó cégnek, írt Hillary Clintonnak, az akkori first ladynek, Gloria Allred ismert polgárjogi ügyvédnek, és Linda Ellerbee-nek, a Nick News műsorvezetőjének is.

 

1992-ben így beszélt kezdeményezéséről a tini Meghan: "Ha a tévében vagy máshol látsz valami, ami nem tetszik neked, vagy egyenesen bántónak találod, írj levelet a megfelelő embereknek, mert akkor tényleg meg tudod változtani a dolgokat, nemcsak a magad, hanem mások számára is". És neki ez sikerült is. A bírálat hatására a mosószergyártó cég megváltoztatta a reklám szövegét, s onnatól kezdve nem "az asszonyok", hanem "az emberek" harcoltak a zsíros lábasokkal és edényekkel.

 

Linda Ellerbee, a Nick News műsorvezetője, aki előkereste az egykori felvételt, úgy nyilatkozott, ő már abban az időben látta, hogy az a kis tinilány nagy dolgokra lesz képes.

"Számomra abszolút egyértelmű volt, hogy ennek a kislánynak igen erős a hite. Lényegtelen, hogy akkor még csak 11 éves volt, hitt a nőkben, hitt a saját erejében, volt bátorsága kiállni és meg is fogalmazni: Erős vagyok és követelem a jogaimat" – mesélte el 25 év után a Nick News közismert és közkedvelt műsorvezetője.

 

 

Forrás: Glamour.com

Fotó: Inside Edition