Érdekesség


Méhekkel a világ…

Az asztalunkon, az élelmiszerüzletekben, de bármilyen ételre nézve kiderül, méhek nélkül ez mind nem lenne. Nagyon fontosak bolygónk életében, a legtöbb növényt rovarok, ezen belül is a méhek porozzák be.

A tavalyi esztendő méztermelési időszakában tapasztalt nagymértékű méhpusztulás felhívta a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére, valamint arra, ami a világ egyes részein már tény: a méhek eltűntek.

 

Mivel ez a folyamat hazánkat is elérheti, ezért fokozottan kell óvnunk a méheket! Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1994-ben nyilvánította április 30-át a Méhek Napjává.

Nagy István agrárminiszter elmondta, a méhpusztulás világjelenség, és évről évre nagyobb gond. Sok oka van, például a permetezés, a vegyszerezés.

A NÉBIH és az OMME között létrejött együttműködés alapján a hatóság szakemberei mintákat vesznek a gazdálkodók által kezelt szántóföldi növényekből, valamint idén először a gazdák permet-tartályából is.

A miniszter a 2019-es évet a Beporzók évének nyilvánította, ennek érdekében számos intézkedés történik. Az elektronikus permetezési napló bevezetése, a rovarokat vonzó növények vetőmagjára vonatkozó uniós tiltások tudomásulvétele, a gazdák kötelező adatszolgáltatása.

Amivel segítik a gazdákat: idén nyáron már igényelhető a beporzási támogatás, ez méhcsaládonként 500 forint lesz az egyesületi tagoknak.

További  források például a kaptárvásárlásra  és egyéb pályázati összegekből adott támogatás.

 

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, különböző agrár- és élelmiszeripari cégek termékeit népszerűsítik a kampányok és a kül- és belföldi kiállítások segítségével.

Fontos a hazai egészségtudatos fogyasztás, és ennek elterjesztése is. Természetesen ide tartozik a hazai mézfogyasztás növelése. De ez méhek nélkül nem megy, nélkülük összeomlik az élelmiszeripar!

„A méhek védelme össztársadalmi érdek. Nem csak azért, hogy nélkülük nem édesítené életünket a méz, ami az egészséges táplálkozás egyre több ember által felismert egyik fontos eleme. Hanem azért is, mert a méhek, mint megporzó rovarok, földi ökoszisztémánk meghatározó fontosságú élőlényei” –ismertette az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hozzátette: „A méhek nélkül nem teremne sokunk kedvelt gyümölcse, például a málna, az eper, a dinnye, de nem sorakoznának nagymamánk spájzának polcain a cseresznye-, meggy-, barack-befőttek sem.”

„A mézelő méh a fenntartható mezőgazdaság jelképe, nélküle nincs fenntartható mezőgazdaság! Kulcsszereplővé lépett elő, hiszen az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek”- ismertette Bross Péter, az OMME elnöke. Azt is elmondta, hogy a poszméhek még inkább eltűnőben vannak, ami szintén nem kedvező folyamat.

Nagy István agrárminiszter, Nyitra Zsolt miniszterelnöki megbízott és Bross Péter, az OMME elnöke stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, mert kulcsfontosságú ágazatként tekintenek a méhészetre.