Érdekesség


Nem csak a test, az agy is „elhízik”

Noha nem a klasszikus értelembe véve, de a túlsúly az agyra is kifejti káros hatását főképp a negyvenes éveiben járók esetében, ugyanis a súlyfelesleggel küszködők agya tíz évvel idősebb, mint az azonos korban lévő vékony embereké.


A középkorú emberek agyának fehérjeállománya sokkal kisebb, mint az azonos korcsoportú, normális testsúlyúaké- számolt be róla a Cambridge-i Egyetem kutatói.

A természet egyik normális folyamata, hogy az emberi az évek előrehaladtával öregszik, ám azt bizonyos dolgok negatívan befolyásolhatják, és felgyorsíthatják. Az egyik ilyen romboló hatás a túlsúly, amely olyan betegségekhez járul hozzá, mint a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek - hatással lehet az agy öregedéséért. Noha utóbbi még tudományosan nincs alátámasztva.

Hízik a test, öregszik az agy

A cambridge-i kutatók azt vizsgálták, miként hat az elhízás az agy szerkezetére felnőttkorban, és azt, hogy az elhízás összefüggésben van-e a korosodással járó agyváltozásokkal. A kutatást során a 473 - 20-87 éves - embert vizsgáltak. A résztvevőket két kategóriába: soványokra és túlsúlyosokra osztották a testsúlyt illetően.

A kutatás során fontos különbségeket fedeztek fel az agy fehérállomány nagyságával kapcsolatban, ugyanis az elhízottak csoportjába sorolt résztvevők agyában széleskörű csökkenést tapasztaltak a fehérállományban, míg a soványok esetében nem.

A kutatócsoport ez alapján kiszámította, hogy a fehérállomány nagysága és a két csoport életkora között van-e összefüggés. Nos, van. Felfedezték, hogy például egy 50 éves túlsúlyos embernek akkora a fehérállománya, mint egy 60 éves soványnak, ami azt jelenti hogy az agyak korkülönbsége 10 év. Ezt csak a változást csak a középkortól figyelték meg, ami azt jelzi, hogy az agy különösen sebezhető a korosodás ezen szakaszában.

"Ahogy agyunk öregszik, természetesen zsugorodik, de nem világos, hogy a túlsúlyos emberek esetében a fehérállomány miért csökken nagyobb mértékben. Csak találgatni tudunk, vajon az elhízás okozhatja-e bármilyen módon ezeket a változásokat, vagy pedig az elhízás az agyi változások következménye"

- mondta Lisa Ronan, a pszichiátriai tanszék munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A fehérállomány nagyságának nyilvánvaló különbsége ellenére a kutatók nem találtak összefüggést az elhízás vagy a túlsúly és az egyén kognitív képességei között.