Érdekesség


Nyolc dolog Londonról, amit még a tősgyökeres britek sem tudnak!

Mi köze Micimackónak a londoni állatkerthez, miért nem volt nagydolog, hogy a Harrodsban kiegészítőként lehetett kokót kapni, és miért törvénysértő meghalni a Parlamentben? A történelem megválaszolja a kérdéseket, amik annyira szokatlanok, hogy inkább fel sem tennénk őket.


Londonról nem Micimackó vagy épp az egyetlen jobboldali közlekedést előíró utca jut az ember eszébe, hanem sokkal inkább a királynő, a fekete taxik, és az eső. Utóbbi klasszikus brit dolgokról milliónyi dolgot olvashat az ember az interneten, de a tényleges érdekességek valahogy nem kerülnek elő a feneketlen adatbázisból. Legalábbis eddig.

Hála a Standard brit napilapnak, ami szakított a kliséket puffogtató cikkekkel, végre egy ízig-vérig izgalmas történelmi-koktélt állított össze Londonról, amiben minden helyet kapott, csak a szokásos „érdekességek” nem.

A drog rossz. Értem?

Drogozni káros, veszélyes és drága. Tisztában van ezzel minden jó polgár, csak azok nem– vagy épp csak fittyet hánytak rá- akik a Harrodsban a drága bőrtáska mellé, egy kis kokaint is kértek a pénztárnál. Bizony az 1916-os éveikig legálisan lehetett vásárolni a fehér porból a Harrodsban.

40 075 kilométer

Ennyi a Föld kerülete. Miért fontos? Mert a londoni buszok minden évben körülbelül 12 128-szorosát teszik meg ennek a távolságnak!

„The Knowledge”

Az ikonikus, londoni fekete taxik vezetői kiváltságos emberek. Ugyanis a világon az egyik legnehezebben megszerezhető okmányok közt tartják számon a brit taxi engedélyt. Ahhoz, hogy egy vezetőből a Black Cab sofőrje legyen egy szokatlanul bonyolult földrajzi teszten kell átmennie.

A Knoweledge-nek hívott teszt során a leendő taxisnak fejből kell tudnia London 320 főútját, az ahhoz csatlakozó közel 25.000 utcát és az adott utca hat kilométeres sugarában lévő összes tereptárgyat. A vizsga felkészülési ideje 2-4 év közé tehető, hiszen 25 000 utcanevet elsajátítani nem megy egyik napról a másikra. Szóval, ha legközelebb taxiba ülsz, tudd, hogy egy hús-vér gps navigál utadon.

Multikulti

London egy nagy olvasztótégely, nem vitás. Ékes bizonyítéka ennek, hogy több mint háromszáz nyelvet beszélnek a szigetország fővárosában. A fő nyelvek az angol mellett: a bengáli, gudzsaráti, pandzsábi, kantoni és mandarin.

Micimackó

A London Zoo volt az otthona Micimackónak, a ’90-es évek legimádottabb mesefigurájának. A medve az első világháborút követően került az állatkerthez, egy kanadai katona által. Winnie 1914 és 1934 között volt a londoni állatkert lakója, ahol AA Milne fia, Christopher Robin Milne először találkozott a macival.

Micimackó a valóságban egyébként fekete bundájú volt és nőstény, és igazából nem evett mézet no meg Malacka sem volt a közelben.

A metró babái

A londoni metró naponta négy millió ember szállít, köztük kicsiket, nagyokat, férfiakat, nőket és terhes asszonyokat is. Nos, néha előfordul, hogy a magzatvíz rosszkor folyik el, rossz helyen, így történt három alkalommal is, a metró kellős közepén. A londoni metró működése óta három gyermek született meg a fedélzetén, köztük a világhírű talk show műsorvezető, Jerry Springer, aki a Highgate megállónál jött világra 1944. február 13-án, miközben az édesanyja a Luftwaffe bombázás elől menekült a felszín alá.

Meghalni törvénytelen

A Westminster-palotában konkrétan törvényszegésnek minősül, ha valaki ott hal meg.

Jobbra tartás!

Londonban egy kicsit megfordul a világ, már ami a kötelező haladási irányt illeti. Csupán egyetlen helyen kötelező a jobbra tartás, mégpedig a brit főváros egyik leghíresebb szállodájánál, a Savoy Hotelnél. Miért? Sok legenda született a magyarázatára, de igazából, senki sem tudja.