Érdekesség


Öt nyelvtanulási módszer, amit érdemes kipróbálnod

Ha évek óta küzdesz az angol nyelvvel, de mégsem érzed úgy, hogy ott tartanál, ahol szeretnél, akkor célszerű elgondolkoznod azon, hogy a választott módszer vajon valóban neked való-e.

A nyelvtanulás az egyik legizgalmasabb időtöltés, ha valaki megtalálja a számára tökéletes formát, de ha a tanulónak nincs sikeres élménye, akkor csak idő kérdése, hogy mikor veszíti el végleg a motivációját.

Íme, öt tipp, ami felválthatja a magolást és segíthet céljaid elérésében.

-Készíts szókártyákat!

Az iskolában megszoktad már, hogy a nyelvtanulás a szavak memorizálásából áll, akkor gyorsan érdemes szemléletet váltanod! Ugyanis a szótárfüzetszerű angol – magyar szópárok bemagolásánál sokkal izgalmasabb és maradandóbb, ha szófordulatot tanulsz, azok jelentését példamondatokon keresztül jegyzed meg. Az új szavakat és kifejezéseket szótárfüzet helyett írd ki kis cetlikre, egyik oldalára magában, a másik oldalára kifejező példamondatokban. Magyar fordítást csak végszükség esetén írj oda! A szókártyákat bármikor, bárhová magaddal viheted, és akár munkába menet a buszon, vagy ebédszünetben is gyakorolhatsz.

-Rajzold le!

Ha nem próbáltad még, itt az idő! Próbáld ki, hogy az angol kifejezés mellé odarajzolod jelentését! Nem szükséges, hogy őstehetség legyél, a lényeg, hogy számodra felismerhető legyen az alakzat. Ha működik, akkor nagy valószínűséggel vizuális típusú tanuló vagy. Azt jelenti, hogy hamarabb ragadnak rád azok az információk, amiket látsz. Használj színeket, formákat, és még azokhoz a szavakhoz és kifejezésekhez is társíts valamilyen képet, amelyek teljesen fogalmiak! (Lehet például, hogy neked az ’szemlélet’ lila, áttetsző és ovális, a ’módszer’ szóról pedig zöld fogaskerék jut az eszedbe.)

-Hallgasd magad, hallgass másokat!

Érdemes olyan módszereket is kipróbálnod, ami az auditív tanulóknak való, ha már régóta úgy érzed, hogy a tankönyvek és munkafüzetek nem kötik le eléggé a figyelmedet. Akik ebbe a csoportba tartoznak, hallás alapján sokkal könnyebben tanulnak. Használhatsz hangos-könyvet, hallgathatsz angol nyelvű előadásokat. Ha nemcsak auditív, de muzikális is vagy, a zeneszámok hallgatása lesz számodra az egyik legfontosabb kulcs, hogy az angolt végre tényleg magadénak érezhesd. A szókincsed bővítésében pedig a leghatékonyabb módszer, ha okostelefonodra hangosan felmondod a tanulandó kifejezéseket, majd napközben többször visszahallgatod.

-Állj fel az asztaltól, mozogj!

A harmadik tanulási típusba a kinetikus tanulók tartoznak. Azt szokták mondani, hogy „örökmozgók”. Nehezükre esik a könyv fölött gubbasztani és magolni. Ha ebbe a csoportba tartozol, kifejezetten fontos olyan tanulási módszert találnod, ami neked való! Erre a típusra helyezik általában a legkisebb hangsúlyt, főleg az általános alsó tagozattól. Ez nem véletlen, a mozgást nehéz a készen kapott tananyagba kódolni. Megoldás viszont számtalan létezik, légy kreatív! Érdemes edzéssel összekötni a tanulást, például futás közben hallgatni a hanganyagot, esetleg minden kifejezéshez egy mozgásformát párosítani és azzal egybekötve memorizálni. Végy részt élményprogramokon angolul, játsszatok Most mutasd meg-et!

A módszer, ami egy megoldásban ötvözi a különböző tanulási technikákat

Ha úgy érzed, hogy megragadtál egy szinten a nyelvtanulásban, akkor legjobb  változtatnod  a módszeren. Olyan megoldást keress, ami minden szempontból megfelel igényeidnek és szinten tartja motivációdat!

a szerzők

Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik tanulási típusba is tartozol, próbálj ki egy új magyar módszert, a LeveltyBooks programját! Izgalmas regényekkel, hangos könyvvel és feladatokkal vegyíti a különböző tanulási technikákat annak érdekében, hogy érezhetően kifinomultabbá tegye a tanuló nyelvhasználatát. A folytatásos történet segít megismerned a legfontosabb kifejezéseket és fenntartja érdeklődésedet. A hangos könyvet futás, torna vagy vezetés közben is hallgathatod, persze a szófán relaxálva, csukott szemmel is elmélyülhetsz benne. Mindezeknek és a kísérő feladatoknak köszönhetően a nyelvtani esetekkel és idegen kifejezésekkel annyiszor találkozol, hogy észrevétlenül beépülnek, elmélyülnek.

A LeveltyBooks második regényre épülő nyelvtanfolyama végre az alapfokon beszélőknek is segítséget nyújt, így könnyedén elsajátítják az intelligens nyelvhasználatot.

A Left Wing, Right Wing névre keresztelt regény rengeteg aktuális és örök kérdést feszeget - a szinglikérdéstől kezdve a generációk közötti különbségeken át a lakhatási problémákig, miközben egy szerelmi történet bontakozik ki.

További részletek: https://leveltybooks.com/