Érdekesség


Öt titok az Oxford Street-ről

London egyik leghíresebb utcáján naponta milliók sétálnak át, természetes nyugalommal, ügyet sem vetve a hosszú betoncsíkra, pedig minden egyes métere maga a történelem. 


Londonban az ember bármerre jár-kel, mindig valami érdekességbe botlik. Legyen szó a London Zooról, ahol gyerekkorunk kedvenc mesehőse Micimackó lakott, egy fekete medve képében, vagy épp az ikonikus piros buszokról, amelyekről kevesen tudják, hogy évi szinten 12 128-szor nagyobb távolságot tesznek meg, mint a Föld kerülete. De térjünk vissza az Oxford Streethez a brit Váci utcához.

A Colchester és Hampshire között vezető út az egykori Római utat követi, ami manapság az A40 része. Ugyan nem hosszabb, mint 2,5 kilométer, ám minden egyes millimétere izgalmas titkokat őriz, melyeket talán sokan el is felejtettek már.

A rabok útja

Az Oxford Street eredeti neve Tyburn Road volt, amit a nem messze hömpölygő Tyburn folyóról kapta, de nem emiatt igazán érdekes.

Ezt az utat nevezték a rabok utolsó útjának, mert itt haladt át a konvoj a Newgate börtöntől a Marble Arch-i Tyburn fáig, ahol az elítélteket felkötötték. Mára egy kőemlék jelöli az egykori „bitófa” helyét.

Út az út alatt

A legenda úgy tartja, hogy az Oxford Street alatt párhuzamosan még egy Viktória korabeli út fut. 1980-ban a Lilley & Skinner cipőkészítő tulajdonosa azt mondta, hogy a saját szemével látta az átjárót, de azóta senki sem beszél róla, és eddig nem sikerül bizonyítékot találni annak létezésére.

Végzetes éjszaka

Az Oxford Street megszenvedte az 1940. szeptember 17-ét. Aznap az utca szimbólumaként számon tartott négy áruház a Selfridges, John Lewis, Bourne & Hollingsworth és Peter Robinson súlyos károkat szenvedett. Utóbbi magában még nem hírértékű, de egy különleges, exkluzív tárgy is odaveszett, a Selfridges kirakatüvege, amit a korszak leghíresebb celebritásai aláírtak.

BBC a föld alatt

A most Topshopként üzemelő, egykori Peter Robinson pincéjében a második világháború alatt a BBC rendezte be székhelyét. Olyan történelmi nagyságok is tudósítottak onnan, mint George Orwell.

Liftek

Az első bolt, ami liftekkel kötötte össze az emeleteket, 1932-ben nyílt az Oxfordon, ami a House of Fraser's nevet viselte.