Érdekesség


Saját megbízóit lopta meg a műkincskereskedő

Négy év börtönre ítélte a bíróság azt az angol műkereskedőt, aki harminc éven keresztül lopkodta el megbízói műtárgyait, köztük Ronnie Woodnak, a Rolling Stones gitárosának számos festményét. Az így megszerzett képek értéke közel félmillió font.

A 69 éves Jonathan Poole 26 rendbeli csalásban és lopásban elismerte bűnösségét, 32 hasonló vádat azonban tagadott. Az általa ellopott festmények értéke mintegy félmillió fontra (168 millió forint) rúg – adta hírül a BBC.

A neves műkereskedő ügyfélkörébe nemzetközileg elismert hírességek tartoztak, köztük Miles Davis és John Lennon vagyonkezelői, gazdag műgyűjtők és Ronnie Wood is, aki fiatal korában képzőművészeti iskolába járt, majd később megfestette zenész- és művésztársai társai portréit.

A műkereskedő által ellopott tárgyak között volt Diana hercegnő, Kate Moss, Mick Jagger, Bob Dylan, Jim Morrison és Bono portréja is.

Poole a közép-angliai Cottswoldsban két galériát is működtetett, híres zenészek, művészek portréival kereskedve.

A galériákat később pénzügyi nehézségek miatt be kellett zárni. A műkereskedő megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

A gloucesteri bíróságon az ügyész a Thomas Crown-ügy című nagysikerű hollywoodi filmhez hasonlította az ügyet. "Miközben Thomas Crownt a kihívás inspirálta lopásra, mivel élete fullasztóan biztonságos volt, Jonathan Poole vagy játékszenvedélye pénzelése miatt lopott, vagy azért, hogy félretegyen öregkorára, illetve olyan életmódot finanszírozzon, amelyet nem engedhetett meg magának. Bár elismerte a rendőrségnek, hogy szerencsejátékos volt, soha nem fogjuk megtudni, mi motiválta őt ilyen nagymértékű lopásra" - mondta az ügyész vádbeszédében.

Forrás: MTI, BBC