Érdekesség


Skóciában hatvanmillió éve történt meteoritbecsapódás nyomaira bukkantak

Vulkáni kőzetek után kutató geológusok földönkívüli ásványi anyagokat fedeztek fel a Skócia nyugati partvidékén lévő Skye szigeten, amelyek egy 60 millió évvel ezelőtt földbe csapódott meteoritból származhatnak. Ilyen különleges meteoritásványokat eddig még sosem találtak a Földön. 

Simon Drake, a londoni Birkbeck Egyetem kutatója és kollégája, Andrew Beard a Geology tudományos szaklap e heti kiadásában számoltak be felfedezésükről.

 

A két kutató a közelmúltban Broadfordtól délre tárt fel egy 60 millió éves megkövesedett lávaréteget. A közetminták elektronmikroszkopikus vizsgálata során vanadiumban és niobiumban gazdag osbornitot találtak a megkövesedett leletben. Az osbornit az egyik legritkább meteoritásvány, ami a földön nem található. Űrpor formájában a NASA Stardust űrszondája a Wild-2 üstökös légköréből gyűjtött be osbornitot még 2004-ben. 

                                                                                        Simon Drake felvétele 

Az első lelőhelytől hét kilométer távolságban egy kétméteres vastagságú megkövesedett lávarétegben a tudósok a földönkívüli meteoritásvánnyal döbbentes hasonlóságot mutató anyagot találtak.

 

Felfedezésük számos kérdést vet fel: a sziget mely részén csapódott be a hajdani meteorit, mi az okozati és időbeli kapcsolat a meteoritbecsapódás és a vulkánkitörés között, a két lelőhelyen talált minták egy időben keletkeztek, vagy időbeli eltolódás van közöttük, végül pedig mi magyarázza, hogy a geológusok körében jól ismert skót szigeten csak most kerültek elő ezek a nagyon különleges leletek.

 

Egyelőre csak az utóbbi kérdésre találtak választ. A második lelőhelyen évek óta nem jártak geológusok, az első terep pedig igen meredek és mocsaras talajú, valószínűleg ez riasztotta el a korábbi kutatókat a mintavételezéstől. Drake beszámolója szerint ők is szügyig merültek a talajba anyaggyűjtés közben, de azzal biztatták egymást, hogy amit keresnek, az megéri a fáradságot. "És bizony, megérte" – állítja utólag Drake.

 

 

Forrás: Science Daily

Fotó: BBC/Simon Drake