Érdekesség


Szelfizz Donald Trumppal Londonban!

Van egy hely Londonban, ahol nem bízzák a véletlenre a sikert. Madame Tussauds múzeumában a látogató a világ történelmének, politikai, kulturális és sportéletének nevezetességeivel, pontosabban azok élethű viaszmásával találkozhat – köztük immár Donald Trumppal, az Egyesült Államok pénteken beiktatott 45. elnökével is.


A hetvenegyedik életévében járó amerikai elnök figuráját egy húsz főből álló, ügyes kezű csapat készítette el, amelynek tagjai azonnal munkához láttak, amint hivatalosan ismertté vált a november 8-án tartott elnökválasztás eredménye. Mint minden hasonló esetben, amikor új lakó költözik a múzeum falai közé, remek szobrászok, fodrászok és make-up mesterek lendültek neki a feladatnak, hogy a mai beiktatási ceremóniáig elkészüljön a vitatott körülmények között győzedelmeskedett, sokak által fenntartásokkal fogadott republikánus párti politikus alakjának élethű mása. Mindössze néhány hét állt rendelkezésre, hogy helyére kerülhessen a viaszfigura – az őt megillető helyre, természetesen a Fehér Ház Ovális Irodájába, legalábbis annak londoni változatába –, és a rövid határidőt sikerült is tartani.

Az Egyesült Államok új elnöke, aki ígérete szerint ismét naggyá akarja tenni Amerikát, Madame Tussauds-nál épp úgy tengerészkék öltönyt visel, hozzá fehér inget és a republikánusok jellegzetes, piros selyem nyakkendőjét, mint tényleges beiktatásakor Washingtonban, zakója hajtókáján pedig ott van egy amerikai zászlót formázó kitűző is. De nemcsak a testmagasság és a ruházat élethű, hanem minden más, a jellegzetes trumpi hajviselet, a kissé gőgös arckifejezés és a hideg szempillantás is. Mosolynak nyoma sincs, a derű elővarázslása már az amerikai elnök viaszmásával fényképezkedő látogatók „dolga”.

A legújabb attrakció minden bizonnyal jót fog tenni az amúgy is nagy látogatottságnak: London egyik fő nevezetességét fennállása óta sok millióan keresték fel. A több mint kétszáz éve alapított múzeum olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy 1972 óta sorra nyílnak külföldi társai – elsőként Amszterdamban, majd Las Vegasban, New Yorkban és Hongkongban, aztán Sanghajban, Washingtonban, Berlinben, Hollywoodban, Bangkokban, Bécsben és Blackpoolban. 2011, a létesítmény fennállásának 250. évfordulója után a terjeszkedés folytatódott, néhány év alatt a sort Sydney, Tokió, Vuhan, San Francisco, Peking és Orlando bővítette.