Érdekesség


Teliholdas éjszakákon nem jó ötlet motorozni!

Negyven év halálos motoros baleseteit vizsgálva meglepő eredményre jutottak kanadai és amerikai tudósok: holdtöltekor és szuperholdas éjjeleken történik a legtöbb végzetes incidens. Az Egyesült Államokban regisztrált adatokat a Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában összesített baleseti mutatók is visszaigazolták.  

A British Medical Journal decemberi számában közzétett tanulmány feltételezése szerint a telihold jelensége (amely évente tizenkétszer ismétlődik) könnyen figyelemzavart, koncentrációcsökkenést idéz elő a motorosoknál. A baleseti kockázat a jóval ritkább, de jóval fényesebb szuperhold idején még inkább megnövekszik.

 

A tanulmány készítői, Donald Redelmier és a Torontói Egyetem munkatársai, valamint Eldar Shafir és princetoni kollégái megvizsgálták az Egyesült Államokban 1975 és 2014 között történt összes éjszakai halálos motorbalesetet (13 029), s ezen belül összevetették a teliholdas illetve szuperholdas éjszakákon történt tragédiák gyakoriságát a fényjelenségektől nem érintett időszakokban bekövetkezett balesetek számával.

 

A kutatás körébe eső 40 év 1482 éjszakájából 494 teliholdas volt, ezeken az éjszakákon 4449 baleset történt (9,10 éjszakánként). A többi 988 éjjelen 3535 motoros vesztette életet az amerikai utakon (napi átlag 8,64). Még jelentősebb lett a különbség, amikor a teliholdas éjszakákból kiemelték a 65 szuperholdas éjjelt (amikor a telihold a Földhöz való nagyobb közelsége miatt fényesebbnek és nagyobbnak látszik): ekkor a halálos balesetek száma napi 10,82-re emelkedett.

 

 

A tanulmányt jegyző kutatók hasonló eredményeket kaptak az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában is. Noha a vizsgálat eredményei csak közvetett megfigyelésekre alapoznak, s így egyértelmű következtetések levonására nem alkalmasak, a tanulmány szerzői szerint az egy irányba mutató adatok erősen valószínűsítik, hogy a teliholdas vagy szuperholdas éjszakák szépséges fényjelensége komoly veszélyforrás a motorosok számára.

 

 

Forrás: The Guardian

Fotó: Getty Images