Érdekesség


Újra divatba hozná az olvasást egy fiatal lány

A szőke hölgynek már 22,8 ezer követője van és külön Instagram profilt is létrehozott #diakonyvklubja néven. A SodaStream influencereként pedig egy ideje az eldobható műanyagokból keletkező hulladék csökkentésért is síkra száll időről-időre.

Szabó Diána - szinte egyedülálló módon - a könyvolvasást és az olvasás élményét népszerűsíti az egyik legnagyobb közösségi portálon, az Instagramon.

 

Az Instagramon előszeretettel készítesz képeket könyvekkel. Honnan ered az ötlet, hogy ily módon népszerűsítsd az olvasást?

Nos, szerettem volna valami minőségi tartalmat gyártani, olyat, aminek van értéke. Mivel nagyon sokat olvasok már gyerekkorom óta és mivel folyton az olvasmány élményeimmel traktálok minden körülöttem lévő embert, ezért úgy gondoltam, ezt akár egy ilyen platformon is tehetném. Nem mindenki olvas, és nagyon sok embert nem is érdekelnek a könyvek, de vannak olyanok, akik az én ajánlóim miatt kezdtek neki az olvasásnak. Ez nagyon nagy örömmel tölt el, hiszen a cél pontosan ez volt. Úgy indultam neki, hogy ha már csak egy emberrel megszerettetem az olvasást, akkor már megéri. Sikerült.

 

Mikor kezdődött nálad az olvasás iránti szeretet?

Amikor megtanultam olvasni. Emlékszem két könyvre is, ami az elsők között volt, és többször is elolvastam. Csukás Istvántól a Mirr-Murr kalandjai, és Bálint Ágnestől a Frakk és a macskák volt. Imádtam őket! Mindig csendes gyerek voltam, nem vágytam különösebben nagy társaságra. Szerettem egymagamban lenni a könyveimmel és a számítógépes játékokkal. Ez azóta sem változott. 

 

Nyilván nehéz kiválasztani, de meg tudnál nevezni a közel múltból olyan könyvet, ami nagy hatással volt rád?

Ez tényleg nehéz feladat! Több olyan is volt idén, ami katarzis élményt okozott nálam. Ha egyet kellene megneveznem az talán Charles Darwin: A fajok eredete volt. Bámulatosnak tartom, hogy az az 1800-as években valaki egy ilyen tanulmányt írjon, mely ennyire összeszedett és logikus, és mindenre kiterjedő, részletesen kidolgozott. Tényleg zseniálisnak gondolom. Aki a 21. században kételkedik az evolúcióban, annak tényleg ajánlom elolvasásra, mert segít megérteni azt. Rendkívüli könyv.

 

A történelem és a tudomány témakörökben mely területek foglalkoztatnak a legjobban?

Történelemben az ókor, és a hidegháború időszaka – az űrkorszak miatt is. A tudományban egyértelműen a csillagászat, biológia és a fizika, azon belül is az asztrofizika. Mostanában próbálkozom a kvantumfizikával is, több-kevesebb sikerrel. Ha valaki szomjazik a varázslatra, és a hihetetlen dolgokra, akkor tájékoztatásul közlöm: az nem a metafizikában keresendő, hanem a tudományban. Elképesztő dolgokat olvasok a szubatomi világról. Olyan paradoxonokkal van tele, ami az ember számára egyelőre felfoghatatlan.

 

Mivel foglalkozol egyébként, úgy is kérdezhetnénk, hogy mi a hivatalos polgári szakmád? A profilodon „autodidaktaként” is meghatározod magad, mi az az ismeret, amit ilyen módon sajátítasz el?

 

Személyi edző, testépítés-fitnesz sportedző vagyok immáron 12 éve. Foglalkoztam rövid ideig versenyzőkkel is, de nem az én világom. Mára inkább csak az egészséges életmódot tartom szem előtt, és a testi-lelki egyensúlyt. Az autodidakta tanulás szorosan összefügg az előző válaszommal. Az olvasás által tanulok is. Gondolom az eddigi válaszaimból kiderült, nem kifejezetten regényeket szoktam olvasni, leginkább a tudományos témaköröket részesítem előnyben. Persze regényt is szoktam, most is épp egy jó sci-fit olvasok, a Metró 2034-et.  A sok tudományos könyv nehezen emészthető, néha kell mellé egy kis lazítás.

 

A Föld megmentése, illetve a környezetvédelem is kiemelten fontos számodra. Miért döntöttél úgy, a SodaStream influenszere leszel? Mi volt az, amiben azonosulni tudtál a márkával?

Nem adom sok mindenhez a nevem, csak olyan cégekkel működöm együtt, akiknek az elveivel egyetértek, és olyanokkal, melyekkel – ahogyan említetted is - tudok azonosulni. Manapság sajnos minden influencer mindenbe belemegy, egy a lényeg, hogy ajándékokat kaphassanak, vagy pénzt. Ezt szomorúnak tartom, na meg azt is, ha valaki nagy követőtáborral csak saját magát fényezi, és egy jó ügy mellett sem áll ki. Annyi minden van pedig, az állatok jogaitól a műanyagszennyezésig! Úgy gondolom, példát kellene, hogy mutassanak ezek az emberek. Az influencer befolyásolni képes a tömegek véleményét, hiszen ezt is jelenti maga a szó: véleményvezér. Engem nagyon régóta foglalkoztat a bolygónk sorsa, számtalan könyvet elolvastam a témában erről. Fokozottan igaz erre, hogy minél jobban belemerülsz ebbe a problémába, annál jobban látod, hogy mennyire összetett, és milyen hihetetlen veszélyes. Az ember szédületes dolgokra képes, aminek van jó, és van rossz oldala is. Az egyik kezével épít, a másikkal rombol. Úgy gondoljuk, mi vagyunk a Föld urai, pedig csak vendégek vagyunk rajta. Bolygónk 4,5 milliárd éves. A dinoszauruszok mintegy 160 millió évig voltak jelen, és mi, Homo sapiensek kb. csak 70 000 éve vándoroltunk ki Afrikából. Azóta teljes mértékben megváltoztattuk a Föld ökológiáját, az ipari forradalom óta pedig a klímáját is. A műanyagszennyezésbe pedig lassan belefulladunk. Én itthon mindig tisztított vizet iszom, ha pedig szénsavasra vágyom, akkor készítek a SodaStrem gépemmel, ez kb. 5 másodpercet vesz igénybe.

 

Hogy szuperál a saját SodaStream géped, mi a buborékos frissítő, amit a legjobban szeretsz otthon fogyasztani? 

Imádom: nyáron fröccsözünk, télen csak vizet iszom vele. Nyáron kaptam, és napi szinten használom. Nagyon elégedett vagyok vele.

 

Mi volt számodra a 2020-as év legfontosabb üzenete?

 

Az, hogy néha pihenni is kell. Nagyon nehezen mondok munkára nemet, és vírus miatt most kötelező pihenés van az edzők számára, hiszen a termek bezártak. Ezt egyébként felelős döntésnek gondolom. Az élet nem áll meg, lehet órát tartani a szabadban, vagy online is. Nyilván nem ugyanaz, de szerintem az egészség a legfontosabb. Az engem olvasóknak viszont én üzennék: kérlek, bízzatok a tudományban, és ne dőljetek be az álhíreknek! A dezinformációt és az emberek megtévesztését súlyos bűnnek gondolom. A virológusokra hallgassatok, a fél életüket ennek szentelték, jobban tudják, hogy mennyire veszélyes egy vírus. Én sem vágom le itthon a hajam, mert jobban tudom. Elmegyek fodrászhoz, ha nem szeretném, hogy katasztrofális vége legyen.