Erotika


A szex és a hit kéz a kézben jár

Egy új kutatás egészen érdekes összefüggésre mutatott rá, miszerint a rendszeres szexuális élet növeli spirituális fogékonyságunkat sőt, még istenhitünket is. De tényleg képes egyetlen aktus arra, amire térítők, szónokok, próféták olykor képtelenek voltak?


Néhány évszázaddal ezelőtt bűnnek számított az örömszerzés céljával elköltött néhány pásztoróra, sőt az egyház nem csak a pajzán örömhajhászásért, hanem az illetlen szex pozitúrákért is büntetett. Noha kérdés, hogy utóbbit honnan neszelték meg.

Az észak-karolinai Duke Egyetem tudósai a napokban viszont igazán érdekes összefüggésről számoltak be a Duke Today hasábjain, miszerint a szex fokozza a vallásosságot és a spirituális élmények befogadását. A jelenségért az oxitocin hormon a felelős.

A paradox összefüggést a középkorú férfiak szexuális szokásainak tanulmányozása során fedezték fel. A kutatáshoz az önkénteseket két csoportra osztották. A csoport egyik fele az aktus előtt oxitocin hormont kapott, míg a kontrollcsoport placebót. Az alanyoknak egy hét után be kellett számolniuk a szerelmeskedést követő érzelmeikről, gondolataikról, amelyek kapcsolódnak a spiritualitáshoz.

A kontroll csoport nem tapasztalt spirituális feltöltődést az aktust követően, míg azok, akik oxitocin többlettel vágtak neki az éjszakának igen, sőt arról is említést tettek, hogy meditálás közben jobban elmélyültek pozitív érzéseikben.

„Felakartuk fedezni, meg akartuk „érteni” azokat a biológiai faktorokat, amelyek fokozzák a spirituális élményeket. Úgy tűnik, hogy az oxitocin természetes módon támogatja a vallási hovatartozás felerősödését, a spirituális érzékenység fokozása által”

- mondta a kutatás vezetője Patty Van Cappallen szociálpszichológus.

Isteni hormon?

Valójában tényleg képes egyetlen hormon arra, amire térítők, szónokok, próféták olykor képtelenek voltak? Röviden és tömören, igen.

Az oxitocin az emberi hormonjaink aduásza, a társasági élet, a szociális és a mentális jólét ura. A hormon fontos szerepet játszik ugyanis mindebben. Egy 2007-es kutatás arra mutatott rá, hogy csökkenti a szorongást, mert egyszerűen semlegesíti a stresszhormont, de leginkább a születéssel és a kapcsolatelmélyítéssel szokás egy lapon említeni, ugyanis az oxitocin felelős azért, hogy anya és gyermeke vagy épp ember és ember között igazi mély kapcsolat alakuljon ki.

A hormonkutatás egy újabb mérföldköve szintén az oxitocinhoz köthető, ami a fentieken túl tehát az agy spirituális fogékonyságáért felelős területeit is aktiválja, és teljességérzetet kelt az emberben. A tanulmány arra is kitért, hogy azok a férfiak, akik hormontablettákat kaptak olyan komplex érzésekről is beszámoltak, mint áhítat, hála, inspiráció, szeretet, remény, nyugalom, és egyetértettek azokkal az állításokkal, miszerint „minden mindennel összefügg” és azzal is, hogy „van egy magasabb tudat, spirituális szint, ami összeköti az embereket”.

Úgy tűnik, hogy az oxitocint felszabadító szexuális együttlét után a világ nem véletlenül borul virágba, és nem véletlenül telepszik ránk az univerzum nyugalma.