Fashion


A gyapjú az őszi-téli kollekció középpontjában – Klímaváltozás

Irány a természet! Újrahasznosított és helyreállított gyapjú felhasználásával készülnek a Fjällräven őszi-téli kollekciójának legújabb darabjai. A svéd gyártó kizárólag fenntartható forrásból származó alapanyagokat használ.

 

Singi és Greenland termékcsaládjainak előállításához. A gyapjú fő előnyei, hogy elvezeti a nedvességet, semlegesíti a kellemetlen szagokat, hőszabályozó tulajdonságának köszönhetően pedig hidegben és melegben egyaránt kellemes hőérzetet biztosít viselőjének.

Egyre hidegebbre fordul az idő, minden ember meleg ruhákat kezd el hordani, ám ezek sokszor rossz minőségű anyagból készülnek. Ha a fűtött, emberekkel teli tömegközlekedési eszközökön utazunk, vagy épp napközben kicsit jobban felmelegszik az idő, megizzadunk. A rajtunk lévő vastag, meleg ruhadarabok pedig vizesek lesznek, nehezen száradnak meg és könnyen kellemetlen szituációkat okozhatnak. Éppen ezért ősszel és télen a gyapjú a ruházatok legkiválóbb alapanyaga.

A gyapjúról

A gyapjú az egyik legtermészetesebb alapanyag, amelyet kiváló tulajdonságai miatt évszázadok óta használnak öltözködésre az emberek. Gyapjúból olyan elasztikus, tartós ruhadarabok készülnek, amik elvezetik a nedvességet, semlegesítik a szagokat, melegen tartanak, ha hideg van, és hűvösen, ha meleg van. Ezen kívül megújuló és biológiailag lebomló anyagként a környezetet sem terheli. Egy tartós, kényelmes, divatos öltözet alapja.

Újrahasznosított vagy épp helyreállított?  

A Fjällräven hisz abban, hogy igenis fontos, honnan származik vagy épp hogyan, milyen eljárással készül egy termék. Valamint, egy alapanyagot ne csak egyszer lehessen felhasználni, így a termékeihez használt gyapjút megbízható és nyomon követhető forrásokból szerzi be, és dolgozza fel újra.

 Az újrahasznosított gyapjút Olaszországban készítik a svéd gyártó részére, és szerte a világon mind felhasználás előtti, mind utáni forrásokból származik, lehet az egy régi ruhadarab, vagy a gyapjúiparból származó többlet. Ezeket színek szerint szétválogatják, feldarabolják és újra sodorják, hogy aztán csodálatos színárnyalatokat vigyenek a Fjällräven pulóvereibe.

 A helyreállított gyapjú sok szempontból hasonlít az újrahasznosított gyapjúhoz, ám van egy nagyon fontos különbség: a helyreállított gyapjú a húsipari feleslegből származik, előtte nem volt még feldolgozva. Bár a minősége talán nem ugyanolyan, mint a direkt ruházati célokra szánt gyapjúnak, de ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, így tehát ugyanúgy használható alapanyag. Melegít, elvezeti a nedvességet és semlegesíti a kellemetlen szagokat, 2019-ben pedig a Fjällräven ezt az anyagot használta a Singi és Greenland termékcsaládjainak béléséhez.

A Fjällräven őszi-téli kollekciója

Az idei évben a termékek tervezésekor az volt a fő szempont, hogy kényelmes, de ugyanakkor időtálló viseletet alkossanak, meg  az is, hogy ezeket fenntartható alapanyagokat használva alkossák meg, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomukat. Így született meg a Fjällräven 2019-es őszi-téli kollekciója.

A Singi Wool Padded Parka természetes alapanyagok segítségével biztosítja a meleget viselőjének. Ebben a kabátban a bélést a gyapjú, valamint a kukoricakeményítőből származó polilaktikus szálak kombinációjából készítették. Flanel belső borítása extra kényelmet biztosít, sokzsebes kialakítása pedig garantálja, hogy mindig minden kéznél legyen.

Ki mondta, hogy gyapjúból csak ruházat készülhet? Miért ne lehetnének kiegészítőink is gyapjúból? Nos, a Fjällräven úgy gondolta, használjuk ezt a csodás anyagot mindenre, amire csak lehet, így megalkotta a Norrvåge táskákat, melyek újrahasznosított gyapjúszövetből készülnek, és természetes árnyalatú bőr díszítéssel rendelkeznek. Egyszerű, letisztult megjelenésének köszönhetően kiváló és divatos városi viselet.

A gyapjú viselésének hosszú időkre visszanyúló hagyománya van, hiszen ez az egyik legtermészetesebb alapanyag. Ezért a Fjällräven úgy gondolta, hogy idén a népszerű Greenland termékcsaládba is beépíti, megalkotva a Greenland Re-Wool Jacket darabokat, melyek a már jól ismert és szeretett formában jelennek meg, csak épp újrahasznosított gyapjúból készülnek. A klasszikus zsebek és kapucni, gyapjúba öltöztetve. Polár bélés és a Fjällräven speciális G-1000 Eco szövete biztosítja a meleget és a tartósságot. Ez lehet az idei tél egyik kedvenc darabja!

 

A Fjällräven csatlakozik az ENSZ Éghajlatváltozásról Szóló Keretegyezményéhez és bízik a divatipari cégek összefogásán alapuló kezdeményezés sikerében

 

Vezető outdoor vállalatként a Fjällräven hosszú ideje tisztában volt az iparosodás környezetre gyakorolt ​​hatásával, éppen ezért a fenntarthatóság és a környezeti hatás minimalizálása üzletpolitikájának minden elemében központi szerepet játszik.

A divatipari szereplők együttműködése a svéd márka szerint egy fontos lépés a helyes irányba.

 „A klímaváltozás összetett és sürgető probléma, ezért itt az ideje, hogy az iparág dolgozói összefogjanak, edukálják a fogyasztókat, és együttes erővel lépjenek fel a drámai hatások visszaszorítása érdekében.” – mondta Christiane Dolva, a Fjällräven Head of Sustainability pozícióban dolgozó vezetője.

A Fashion for Climate Action egyezmény az ENSZ Fashion Industry Charter for Climate Change Action kezdeményezésén alapul, egybegyűjtve a divatipar vezető márkáit, kereskedőit és beszállítói szervezeteit, hogy együtt tegyenek a divatágazat éghajlati hatásainak mérséklése érdekében. Az alapszabályon keresztül a divatipar elismeri az ágazat hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz és felelősségét az éghajlat-semlegesség aktív és kollektív törekvésében. Egyesítve a 16 alapelv és célkitűzés mögött a kezdeményezés célja, hogy a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzésével összhangban 2050-re megvalósuljon a nettó kibocsátás nélküli gazdaság.

 „Mi a Fjällräven-nél már egy ideje hasonló célok elérésért dolgozunk, terveket készítünk, és cselekszünk. Ezeknek a céloknak a gyorsabb eléréséhez széleskörű összefogásra van szükség. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének aláírásával szeretnénk hozzájárulni az éghajlatváltozás elleni küzdelem felgyorsításához, s ennek érdekében megosztjuk tudásunkat az iparág képviselőivel.” – folytatta Christiane Dolva.

A Fjällräven termékeit a hosszú élettartam, a tartósság és a fenntarthatóság szem előtt tartásával készítik. Az anyagokat a lehető legfenntarthatóbb forrásokból választjuk ki, az állatok jólétét és társadalmi fenntarthatóságát is mindig figyelembe véve. A márka szorosan követi a tudomány és az ipar éghajlatváltozással kapcsolatos legfrissebb vívmányait, és ezeket azonnal adaptálja üzleti tevékenységbe. Ez azt is jelenti, hogy a kihívások megoldására létrejött együttműködések együtt járnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésére irányuló kezdeményezésekkel, mint például a Swedish Textile Initiative for Climate Action mozgalommal való együttműködés, valamint politikai szintű kötelezettségvállalásokkal, ilyen például a Fjällräven kötelezettségvállalása az ENSZ Alapokmányával szemben.

A Fjällräven reméli, hogy ezek a lépések, illetve az ENSZ Éghajlatváltozásról Szóló Keretegyezményével szemben vállalt kötelezettségei másokat is ösztönözni fognak a globális felmelegedés 1,5 ° C-ra való korlátozására irányuló törekvések támogatására.

További információk:

https://www.fjallraven.eu/about-fjallraven/sustainability/

https://www.fenixoutdoor.se/hallbarhet/

https://unfccc.int/climate-action