Fashion


Testpozitív nyár - A legmenőbb fürdőruhatrendek

A body positive törekvések, pontosan a megfelelési kényszert próbálják eltörölni. Túl nagy, túl kicsi, túl lapos, túl kövér – emberek milliói állapítják meg magukról, napi rendszerességgel, hogy legalább egy, de gyakran több testrészükkel nincsenek megelégedve.

Az ezzel járó bizonytalanság, a szorongás és mások ítélkező tekintetének (fat shaming) hatására alakulhatnak ki a különböző mentális, önértékelési problémák vagy akár étkezési zavarok is.

 

A testpozitív mozgalom

Igaz, az évek során nagy lépést tett előre a testpozitív mozgalom, de a különböző médiumok többsége és a közösségi oldalak továbbra is megállíthatatlanul hirdetik, az élet vékonyan sokkal szebb.

Elég csak néhány percet eltöltenünk az Instagramon. Biztosan találkozunk majd olyan poszttal, ahol a legfelkapottabb influencerek különböző detox teákkal vagy edzés közben pózolnak (persze, önmagában az aktív életmód dicsérendő). Ehhez még csatlakoznak a bálványként imádott celebek tükörszelfijei, amiken gyakran abszurd testalkatokkal találkozhatunk.

Sajnos többen elhiszik, hogy az emberi test képes mindenféle beavatkozás nélkül ilyen méretekkel büszkélkedni – és a problémák itt kezdőnek.

Azonban – szerencsére - egyre több olyan ellenpéldát is fel tudunk mutatni, amik szembe szállnak a Photoshop művi jellegével és a természetes szépség mellett kampányolnak.

Folyamatosan növekszik azon brandeknek a száma, amelyek előszeretettel alkalmaznak különböző testalkatú, etnikumú és életkorú modelleket, de a bőrhibák, a narancsbőr vagy a testi rendellenességek sem számítanak többé akadálynak.

A body positive mozgalom egyik legismertebb képviselője Rihanna, aki már bizonyította elkötelezettségét. Tavaly a Savage x Fenty bemutatóján a modellek között minden testalkat és bőrszín képviselte magát, a legfrissebb Fenty Beauty kampányában pedig nem félt attól, hogy a modell bőrhibáit retusálatlan hagyja a kampányképeken. Szintén példa a Nike - a népszerű amerikai sportmárka plus-size próbabája bejárta a világsajtót és rengeteg szimpatizánst szerzett magának.

 

Azonban hosszú volt az út, hogy idáig jussunk. Az 1960-as években egy új irányzat született, a fat shaming, azaz olyan emberek nyilvános megalázása, akiknek a testi adottságai nem feleltek meg az épp aktuális szépségideálnak.

Lew Louderback válaszként megírta a More People Should Be Fat című esszéjét, amiben - többek között - a külsőségeken alapuló munkahelyi megítélésről és kiközösítésről is beszélt. Ennek hatására alakult meg két évvel később az amerikai NAAFA (National Association to Advance Fat Acceptance) non-profit szervezet.

A ma ismert body positivity mozgalmat Connie Sobczak és Elizabeth Scott indította el 1996-ban. A szervezet fő célja az volt, hogy a média által közvetített nagyon nehezen elérhető, vagy sokak számára elérhetetlen testideálokat eltöröljék, valamint csökkentsék a táplálkozási- és önképzavarokkal, önértékelési problémákkal küzdő nők és férfiak számát.

 

„Tökéletes” test nem létezik!

Ez a folyamat nyugaton már gyökeret vert, Magyarországon még nagyon a kezdeti stádiumban jár. Csak néhány olyan példát tudnánk felsorolni, ami a közelmúltban arra buzdított bennünket, fogadjuk el a saját testünket. Mi több, a Nike korábban említett plus-size próbabájáról szóló hír kommentszekcióit fat shaming hozzászólások öntötték el.

 

Mivel sokan félreértik, ezért fontos tisztázni, hogy a testpozitív törekvések nem a túlsúlyt, a kövérséget ünneplik és nem is erre sarkallják az embereket!

A vékony testalkat sem feltétlenül jelent egyet az egészséggel, ahogyan néhány plusz kilóval is lehet egészséges és boldog az ember.

A mozgalom célja, hogy végre ne az idealizált testalkat elérése határozza meg a mindennapi életünket, valamint, hogy eltöröljék a külsővel kapcsolatos előítéleteket és megaláztatásokat. Sosem tudhatjuk, milyen érzelmi vagy egészségügyi okok állnak az elhízás mögött. A születési rendellenességek és betegségek ellen semmit sem tud tenni az illető. Ahogyan minden ember, úgy minden testalkat és bőr is egyedi. Tökéletes test nem létezik, annak ellenére, hogy sokan az ellenkezőjét próbálják bebizonyítani.

 

Szó, mi szó. Ne azért mozogjunk és táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, mert másoknak akarunk megfelelni, hanem saját jóllétünk és boldogságunk miatt tegyük azt! Valamint a narancsbőr, a plusz kilók és a vastag combok se akadályozzanak meg minket abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben! Ha nincs kockás hasunk, akkor is nyugodtan vállaljunk be egy bikinit és ne a hasunk behúzásával, valamint magunk takargatásával töltsük az időt a strandon.

 

Bikini trendek a body positivy tükrében

Apropó, strand! A GLAMI nevű népszerű divatkereső statisztikája szerint - az eddigi évekkel ellentétben - megnőtt a kereslet a tipikusan molett testalkatra kialakított bikinik iránt is. Eddig inkább az egyrészes fürdőruhák voltak népszerűek, bár még ez utóbbi trend idén is tartja előkelő pozícióját. Elfed bizonyos testrészeket, ám nagyon trendi és csinos viselet.

A közösségi médiában tapasztalt felhasználói hozzászólások is mutatják, megnőtt a kereslet a plus size modelleken bemutatott darabok iránt.

 

Az alábbi modellek akkor is bátran viselhetőek, ha nem S-es mérettel rendelkezünk!

 

Kényelem kimaxolva: tankini

Gyönyörű kék árnyalatok, praktikus kialakítás, széles méretválaszték. Ha épp tankinit keresel, mi a Manzara.hu Dorthy modelljét ajánljuk.

 

Bikini nagyobb keblekre szabva

A LORIN Kiara és a LORIN Colourful bikinik divatosak és persze rendkívül kényelmesek: a T-alakba szabott kosarak kerekítik a kebleket és megfelelő támasztást biztosítanak. A klasszikus szabású alsó elegáns és könnyű. Tökéletes választás.

 

Az egyrészes kedvenc

A Tchibo egyszerű, de nagyszerű egyrészese elöl karcsú sziluettet biztosító, alakformáló power mesh anyagból készült. Puha, kényelmes és persze szupercsinos.

 

Ha kell egy kis őrület

Ha unod az egyszínű, hagyományos fürdőruhákat, vonzd magadra a tekinteteket a strandon exkluzív darabokkal – az Avalingerie bikinije egy egyedi dekoltázsdíszítő ékszert kapott, a Bonprix növénymintás egyrészese pedig mély kivágással, megkötős kivitelben készült a még szexibb look elérése érdekében.

 

Trópusi mintákból sosem elég

Akár a trópusokon nyaralsz, akár nem, a buja dzsungeleket idéző mintavilág bárhová elkísérhet. A virágos és állatos printek most nagyon divatosak, így érdemes egy pillantást vetned a Julietta és Anita modellekre, amelyeknek nemcsak mintaviláguk különleges; többeknek praktikus, tartós felsőrészük miatt váltak kedvencünkké.

 

Keresztbe-kasul

Akár csobbansz a tengerben, akár sütkérezel vagy limonádét szürcsölsz a parton, a Galena bikiniben biztos, hogy különlegesnek fogod érezni magad. Igéző színe, valamint a keblek alatt és a deréknál széles, elasztikus pántjai izgalmassá, mégis komfortossá varázsolják ezt a fürdőruhát.

 

Forrás: glami.hu