Gasztro


„ALMA, a természet oltalma”

Az elmúlt évekhez hasonlóan újra almafogyasztást ösztönző kampányt indít az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC).
 

A kampány célja

Egy év alatt 16-19 kg alma az átlagfogyasztás Magyarországon. Ezt a mennyiséget szeretné az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös - a jó minőségű étkezési almát népszerűsítő - kampányával növelni. A kampány kiemelt célja továbbá, felhívni az emberek figyelmét a friss és ízletes alma nagyszerű, egészséges hatásaira. Könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésekbe, erősíti az immunrendszert, mérsékli a fáradékonyságot.

A kampány során, aki szeretné megkóstolni az ízletes gyümölcsöket, megteheti kóstoltatások keretében.

 

Az elérhető gyümölcs

Az alma elérhetősége nem korlátozódik néhány hetes időszakra, kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően egész évben könnyen hozzáférhető. A többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama.

 

Miért hasznos rendszeres fogyasztása?

Az almát régóta tekintjük többek között az egészség szimbólumának is, és szinte minden diéta alappillérét képezi. Először az 1860-es években jegyezték le a népi bölcsességet: minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Bár a feljegyzés alapján a mondás eredetileg Walesből származik, az alma áldásos hatásait már az ókorban is ismerték. A manapság is gyakran hallható mondat a rendszerességre ösztönöz.  

 

Fajtától függően, átlagosan az almák 80-85%-a víz és gyümölcssav, almasav tartalma miatt a bélrendszerre és a májra is jó hatással van. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, amely szintén az emésztést segíti. Nem véletlenül ajánlják az almát kímélő diétához. Az almában található pektin táplálja a bélflórát. A bélbaktériumok olyan zsírsavakra bontják a pektint, amelyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett különböző ásványi anyagokat, vitaminokat és flavonoidokat tartalmaz (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium foszfor, magnézium, vas, niacin, pektin). A flavonoidok olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, megkötik a szabadgyököket és antioxidáns hatásúak (tehát gátolják a sejtkárosodást). A flavonoidok főként az alma héjában koncentrálódnak, ezért is érdemes azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.

 

Jótékony hatásai

- Az alma természetes vérnyomáscsökkentő

Az alma önmagában nem csodaszer és csak általa nem csökkenthető a vérnyomás: étrendbeli változtatásokra és elegendő folyadékbevitelre is szükség van.

- Természetes gyulladáscsökkentő

A kutatások pedig egyértelműen kimutatták, hogy a természetes antioxidánsok elnyomják a gyulladást okozó sejteket.

- Igazi immunerősítő

- Az alma természetes antihisztamin.

- A koleszterinszint csökkentésében az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok nem engedik a „rossz” koleszterin oxidációját végbemenni, így annak szintje a szervezetben csökken.

- Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.

 

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelő helyettes államtitkára kiemelte, hogy a kampány legfontosabb célja az emberek figyelmének felhívása a jó minőségű, egészséges, magyar termék fogyasztására. Fontos a vásárlók választása: az ízletes, zamatos, nem több ezer kilométerről érkező árut vegyék, ezzel is támogatva a magyar családok boldogulását a jelen járványhelyzetben. Nem is szólva az alma egészséges hatásairól!

Az AMC ügyvezetője, Ondré Péter kihangsúlyozta, a kampánnyal az étkezési alma iránti keresletet szeretnék növelni. Kitért arra is, hogy a december végéig tartó kampány kiemelt időszaka alatt, minden lehetséges fórumon megjelennek hirdetéseik, és számos kóstoltatáson találkozhat a közönség a jeles gyümölccsel.

Karsay Ferenc, Budafok polgármestere szerint egyre többen keresik azt, ami nem mesterséges, nem instant, nem hamis. Ennek a híve saját maga is. A piac egy olyan hely, ahol az igazit találhatjuk. Nemcsak a friss szabadföldi paradicsomra vagy a néhány órával ezelőtt, fáról szakított almára gondol, hanem az emberi kapcsolatokra is.

Németh Zsolt, országgyűlési képviselő kifejtette: „A magyar alma fogyasztását népszerűsíti az Agrárminisztérium a budafoki Szomszédok Piacán. A piac kettős előnye közösségünk számára, hogy a budafokiak minőségi magyar áruval, és személyesen is találkoznak.

Aki magyar almát vesz, az nemcsak minőségit vesz, hanem támogatja a magyar termelőket is. Hozzáteszem, az öntudatos vásárlás már a reformkorban védte a hazai termékeket, termelőket, piacot az Országos Védegylet ernyője alatt. Vegyél, fogyassz hazait!”

 

A piac környékén a különböző almafajták kóstoltatás nagy sikernek örvendett.

További információ: http://www.amc.hu/almakampany