Gasztro


A lencse hozzon gazdagságot! – Újévi Lencse Nap a Bazilikánál

Szeretnéd, hogy a 2018-as év gazdagságot hozzon? Ha igen, akkor a január elsején rendezett rendhagyó Lencse Napot a Szent István-bazilikánál nem érdemes kihagyni!

Sokan tartják a hagyományt, és esznek lencsét az újév első napján, de kevesen tudják, hogy miért.

A népi hagyományok szerint minden szemes étel, főleg a lencse, az aprópénzt szimbolizálja, így a szerencsét, és gazdagságot jelképezi. Aki január 1-jén ilyet eszik, az a szokások alapján bízhat benne, hogy az meghozza a bőséget és a gazdagságot az újévre.

A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, számos jótékony hatása ismert. A magyar népi gyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait.

A mediterrán térségben és a Közel-Keleten a lencsét az egyik legegészségesebb ételként tartják számon ezért napi szinten fogyasztják. Gazdag fehérje-, és rostforrás, dúskál a vitaminokban és az egyéb létfontosságú tápanyagokban. Tehát a hagyományőrző lencsés évindítással nemcsak a bőség érdekében, de még az egészségünkért is teszünk.

Ha nem tudsz, esetleg nincs kedved főzni, vagy csak nem tudod, hol köszöntsd az újévet, és heverd ki a szilvesztert, akkor – íme - egy jó tipp: a Szent István-bazilika előtti Adventi Ünnep január elsején 11 és 22 óra között minden olyannal szolgál, amire az év első napján szükséged lehet. A kutyaharapást szőrével gyógyító forralt borok és kávékoktélok mellett minden nagyobb ételárusító standon kapható lesz valami lencséből készült finomság.

S mivel bezár a téren az adventi vásár, még tudsz újévi ajándékokat is vásárolni, például kerámiából készült virágokat, szarvasgombás pástétomot vagy kékfestő pólót.