Gasztro


Arany Péntekkel és Pimasz Úrral jön a 6. Kürtőskalács Fesztivál

Újra itt a Kürtőskalács Fesztivál október 12-14. között, amelynek házigazdája idén Papp Gergő, „Pimasz Úr” lesz. Ez már a 6. fesztivál lesz, s most különlegességként beköszönt az „Arany Péntek

és szombaton a jótékonysági közösségi sütésen, a Kürtős Kalandon megválasztják a legjobb kürtőskalács-desszertet készítő „céges” csapatot a budai Gesztenyés-kertben.

"Tapasztalatból mondom, hogy nincs még egy olyan ínycsiklandozó finomság, mint a kürtőskalács. Egyszerűen gyerekkorom óta rabja vagyok, olyan 8 éves lehettem, amikor egy nyári táborban, a Tisza-parton, először találkoztam ezzel a hungarikummal. És egyből sokkot kaptam, hogy létezik ilyen íz mámor. A belül puha, kívül arany barnára „lakkozott” mennyei tészta láttán tátva maradt a szám, azóta is ez az örök szerelmem.

Sőt, mondhatom, hogy most már az egész családom megszállottja. Nagyon boldog vagyok, hogy én lehetek idén a 6. Kürtőskalács Fesztivál házigazdája, ennél testhezállóbb kihívást nem is kaphattam volna! A családommal ugyan régóta a Balatonnál élünk, mostanában ritkábban utazunk Budapestre, de ez egy különleges alkalom, ahova mindenképp velem tart majd Judit és Ábel.

Nemrég még közelebbről is volt szerencsém megismerkedni a kürtőskalács készítés rejtelmeivel, ami – meg kell valljam - izgalmas küldetés. Ugyanis igazi antitalentum vagyok a konyhában, de enni annál jobban szeretek” - mesélt a kürtőskalácsos élményeiről Gergő, aki él-hal a fahéjas finomságért.

Papp Gergő és Wolf Kati

A Kürtőskalács Fesztiválon a hagyományokhoz hűen most is a szombati Kürtős Kaland lesz a legnagyobb attrakció! Papp Gergő „Pimasz Úr”, ha nem is ott alszik, de ott vendégeskedik, és a jelentkező csapatoknak őt kell lenyűgözniük a kürtőskalácsból készült desszertekkel. Az esemény tétje - akár az Édes Mackó kürtőskalács cukrászda kreatív desszertjeiből inspirálódva – hogy a versenyző csapatok újragondoljanak egy hagyományos, magyar édességet kürtőskalács felhasználásával.

„Szerettük volna idén valami igazán kreatív ötlettel feldobni a jótékonysági közösségi kürtőskalács sütést, a Kürtős Kalandot, így született meg a Süt a CÉG! felhívás.  Lényege, hogy az idei évben hazai cégek nevezhetnek két fős csapataikkal a jótékony sütésre. Azért is jutott eszünkbe ez a kis csavar, mivel október 13. (szombat) munkanap. Így a cégek tarthatnak egy extra csapatépítéssel egybekötött munkanapot, amelyen elsajátíthatják a kürtőskalács-készítés fortélyait, és – ráadásképp - a hátrányos helyzetű gyermekeknek is örömet szerezhetnek. Emellett, természetesen, ahogyan eddig is, jelentkezhet bárki: barátok, családok. Nem feltétel, hogy céges csapat legyen, maximum kitalálnak maguknak egy „cégért”!” – ismertette a 6. Kürtőskalács Fesztivál legnagyobb szenzációját András Tünde, a rendezvény megálmodója.

Bálint Gáspár(balról) és András Tünde(jobbról), közöttük a profi sütőcsapat

„A tésztát idén is a csapatok gyúrják majd és ebben az évben sem marad el Magyarország kürtőskalács-szeretet térképének megrajzolása. A csavar pedig az, hogy egy klasszikus magyar édességet kell újragondolniuk a csapatoknak, természetesen az édes, parázson sült kürtőskalács kombinációval. Mivel nemrég nyílt meg az Édes Mackó kürtőskalács- cukrászdánk, nekünk is nagy kihívás volt olyan magyar desszerteket találni, újragondolni, amihez kürtőskalácsot használunk fel. Így született meg a Kürtős Guba, a Kürtős Gríz, a Madárlátta Kürtős és a Kürtős Zserbó.

A felhívás most az, hogy a csapatok híres, vagy nem híres, magyar desszerteket kürtőskalácsra hangoljanak. Nem akarjuk lelőni a poént vagy ötleteket adni, mint például a Kürtős Jancsi, de még nagyon sok jó desszertünk van. Feltétel, hogy édes desszert legyen, a libamájat és a piros aranyat hagyjuk most ki belőle.” – egészítette ki az ismertetőt a felhívás részleteivel Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó ügyvezetője.

„A verseny tétje az, hogy az első 3 helyezettből választjuk ki azt a szerencsés céges csapatot, akinek a kreációja ott fog szerepelni egy teljes hónapig az Édes Mackó étlapján. Fontos az is, hogy vendéglátói körülmények között is könnyen elkészíthető legyen, megfizethető alapanyagokból készüljön és jól hangzó neve legyen. Az Édes Mackó vezetősége fenntartja a jogot a recept, tálalás, forma módosítására, természetesen az ötletgazda beleegyezésével. A nyertes csapat 10 db Holnemvolt Vár belépőjegyet kap és a desszertjét bármikor elkészítjük neki az Édes Mackóban” - tette hozzá Gáspár.

A Kürtős Kalandra itt lehet regisztrálni: http://www.kurtoskalacsfesztival.hu/kurtos-kaland-2018 

Infó: http://kurtoskalacsfesztival.hu/

A 6. Kürtőskalács Fesztiválon a hagyományos kürtőskalácsok és a közkedvelt ínyencségek mellett az Édes Mackó finomságait: a Madárlátta Kürtőst, a Kürtős Gubát és a Kürtőst Grízt is megkóstolhatják majd a látogatók. Természetesen glutén-és laktózmentes, valamint fitness kürtőskalács is készülni fog a megannyi ízű, nagyságú és formavilágú kürtőskalács mellett. Sőt az „Arany Pénteken” a 27 kürtőskalács stand 1-1 kedvencét féláron fogja kínálni az édesszájúaknak.

A fellépők csapata Tündével és Gáspárral

A háromnapos Fesztiválon idén szintén szórakoztató koncertek színesítik a széles gasztronómiai kínálatot. Pénteken Petruska és a Lóci játszik koncertje között egy új kedvencünk lép fel, egy új szín a zenei palettán: a burleszk pop-rockot játszó Harlekin együttes. Szombaton a gyermekeket a Kolompos zenekar szórakoztatja, míg este Biga és Wolf Kati koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók. Vasárnap Gubás Gabi és Szabó Győző duettje, valamint a Wedding Boys &Flóra koncertje zárja a Fesztivált.

„A tavalyi évben a családommal kilátogattunk a Kürtőskalács Fesztiválra, ahol kígyózó sorok álltak a standok előtt. Cselesek voltunk, mert a férfiakat ott hagytuk várakozni és mi addig élveztük a fesztivált. Viccesen meg is jegyeztem, hogy legközelebb fellépni jövünk és összeírjuk, milyen kürtőskalácsokat kérünk a backstage-be. Már készül a lista” – mondta nevetve Wolf Kati, aki szombat este szórakoztatja majd a közönséget a Bake’n’Roll színpadon. Ha a kürtőskalácsra gondolok, legelőször a karácsonyi vásárok jutnak eszembe. Ahol a gyermekeim iskolába járnak, mindig szerveznek ilyen vásárokat, ott igazi, erdélyi kürtőskalács is készül. Nagy kedvenceink a klasszikus ízek, de én a Kürtős Csapággyal estem most szerelembe, ez egy csoda.

Mivel imádok sütni, szerintem nem utoljára készítettem kürtőskalácsot” – teszi hozzá Kati, aki a mennyei hungarikummal is megünnepelte születésnapját az Édes Mackóban.

„Az édességeken túl újra megnyitja kapuit a Faszénen sült ételek udvara, ahol idén újdonságként faszénen sült pisztrángot kóstolhatnak.

Valamint a tavaly sikeresen debütált „Relax Sziget” is ismét várja azokat, akik inkább a sakksátorban, különböző szalonjátékokkal, mint pl. darts és csocsó, társasjátékozással vagy az óriáskifestőnél szeretnék eltölteni a kürtőskalácsra várakozás idejét.

A szintén közkedvelt Gyerekligetben idén több ingyenes program csábítja a kicsiket: Magic-Box gyerek sátor, mesefoglalkozások, zsonglőr és egyéb játékok szórakoztatják majd a legkisebbeket.

Lesz „Csináld Magad” sátor, amit szintén szeretnénk még gyorsabbá tenni, így itt is bevezettük az okostelefonnal történő sorban állás módszerét. Mindezen túl Kürtipédia és Grillpédia Kvízjátékok, bábszínház, pajzán népmesék és interaktív mesejáték is várja a látogatókat” – mondta el Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

„Kürtőskalács: család, móka, kacagás”