Gasztro


Egészséges választás: így vásároljunk pulykasonkát húsvétra!

Az éves hazai sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el: a sonkafogyasztás hagyománya az ünnepen egyre inkább kiterjed a pulykára, amelynek húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk az ünnepi bevásárláskor.
A húsvéti sonka válogatásakor egyre több magyar család keresgél a pulykából készült variációk között. Gyakran a nehéz sertéstermékek mellé tálalják fel az ünnepi asztalon a könnyebb ízek és omlósabb állag okán, amelyek miatt sok gyerek is szívesebben fogyasztja ezt. Legtöbben az alacsonyabb kalóriák és a gyorsabb emésztés miatt döntenek a pulykasonka mellett.

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (ilyen a sertéssonka is) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, 
halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe – mondja Dosso Gabi, aki szerint a 
pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.

Jelölés: Bármelyik sonkára is esik a választásunk, vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A Nébih útmutatója szerint a címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” megnevezést olvashatjuk.

Pácolás: Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íze nem ugyanolyan, mint a „gyorspácolt” és  „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékeké.

Védjegy: A minőség másik ismertetőjele a Magyar Baromfi Védjegy. A pulykasonkák szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig – mondja a szakaember. A tanúsítvány emellett szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

A Gallicoop legnépszerűbb termékei a boltok polcain húsvét előtt a kötözött pulykasonka és a pácolt, füstölt-főtt alsócomb.
Amint az elnevezésük is mutatja, itt a pácolás és valódi füstölés mellett meg is fő a sonka, tehát a hibátlan ízélmény 
mellett azonnal fogyasztható. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egy kilogramm alatti termékek a legkelendőbbek, ezeket könnyen és szépen lehet szeletelni.

Húsvéti töltött kalács
25 dkg liszt
4 g szárított élesztő
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
0,25 dl olaj
1 tk cukor
1 tk só
25 dkg kötözött pulykasonka, felkockázva
1 ek tejszínes tormakrém
A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, az olajat, és 1 
felvert tojást. Tíz percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalapot képzeletben hosszában három részre osztjuk. A középső részt megkenjük tormakrémmel, és beterítjük felkockázott sonkával. A két szélső részt pizzavágóval vagy késsel kb. 2 centiméterenként ferdén bevagdaljuk. Az így kapott csíkokat felváltva a középső részre hajtjuk. Megkenjük tojássárgával, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Húsvétkor, vagy vendégváráskor gyors, egyszerű receptekre van szükség, amelyeket könnyű elkészíteni és elfogyasztani is. 
Dosso Gabi laza, pulykás recepteket ajánl családi összejövetelekhez vagy a partikhoz.Tanácsa, hogy a menüt könnyű húsféleségekkel, sok zöldséggel oldjuk meg. Svédasztalra tehető kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodjunk!
A pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált 
Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába. 

Remek ötlet például a pulykanyárs, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nem csak nyáron, szabad tűzön grillezhetünk, hanem a sütőben is elkészülhetnek. Könnyen összeállítható, színes falatkákat kapunk végeredményként, amelyek készre sülnek, miközben a házigazda öltözködik vagy sminkel.
Dosso Gabi egy ajvárban pácolt nyársat is javasol: a hozzávalókat csak fel kell darabolni, és egymás után nyársra tűzni.

Aki szeretné, már a meghívás  előtti napon elkészülhet a fogásokkal!

Készíthet fasírtot, amely minden alkalommal nagy kedvenc. Most nem a hagyományos, hanem könnyebb, kukoricás, sültpaprika szósszal megöntözött, pulykás verziót mutat be a Gallicoop háziasszonya.
Egyszerűen nincsen esemény sós sütemények nélkül: ezeket akár csevegés közben, állva is könnyű elfogyasztani. Nem beszélve arról az előnyös tulajdonságukról, hogy az alkohol sem fog megártani mellettük.

Több, gyorsan elkészthető variáció is kínálkozik: például a leveles tészta segítségével kialakítható rózsafalatkák, a 
sonkás muffin és kifli, vagy a gombás, kolbászos batyu.

Élvezzük a finomságokkal megtöltött ünnepeket, összejöveteleket, partikat, Boldog Húsvétot!