Gasztro


Építsd be a datolyát az étkezésedbe még ma!

Míg az arab világban a datolya pálmáját az élet fájának nevezik, nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni ez a magas vitamin- és tápanyagtartalmú gyümölcs. Itt az idő, hogy ezen változtassunk!

Mert sok olyan étel készülhet datolyával, amik egyszerűen építhetők be a hétköznapi menünkbe. És, mivel most van Afrikában és a Közel-Keleten a szüreti időszak, a hazai szupermarketekben és a jobb piacokon is kapható ez a borostyán-barna színű ínyencség. Ám, mielőtt főzni kezdünk vele, nézzük meg mit érdemes tudni erről a szuperételről! 

 

A datolya a világon az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. Több mint 2000 fajtája létezik, ebből az egyik legnagyobb termelő országban, Tunéziában közel 200 honos. A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de jelentős kalcium és magnézium mennyiséget is magunkhoz vehetünk a mézédes gyümölccsel, amelynek B-vitamin, foszfor, réz, kálium, cink és vas tartalmát is érdemes megemlíteni.

 

Egy datolyapálma 100 évig él, és mivel minden részét felhasználják, egy igazán hasznos növényről beszélünk. Amikor már nem terem, levágják a koronáját, a törzsből kifolyó levet felfogják, és megisszák, miközben a pálmalevelekből homokfogó kerítéseket építenek. Ha valaki Tunéziában autózik a Szahara felé, biztosan találkozik az út mentén a tájnak eme jellegzetes elemével. Természetesen, a törzs sem veszhet kárba, ebből általában fatárgyakat készítenek.

 

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll, így nyugodtan betárazhatunk belőle! Már csak azért is, mert magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, valamint a másnaposságra is hatékony gyógyír. A konyhában szintén sokrétűen hasznosíthatjuk: gluténérzékenyek kiválthatják vele a lisztet, és jó állagú sütemény alapot készíthetnek a datolya húsából, illetve kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként édességek receptjében. 

 

Tunéziában, ahol nemzeti szimbólumnak számít a datolya és a pálmája is, szinte minden étkezésnél megtaláljuk: húsok mellett, a kuszkusz részeként vagy bonbonként marcipánnal, mandulával, dióval töltve. De, a magyar konyha fogásait sem kell óvnunk egy kis egzotikus behatástól! A szezonalitása miatt keresve sem találnánk jobb időpontot arra, hogy kipróbáljuk, milyen izgalmasak lesznek a megszokott fogásaink némi datolya hozzáadásával.

 

A késes aprítóban pürésre darabolt gyümölcs egy kis lekvárral kikeverve mehet a hókifli belsejébe, mazsola helyett pedig ezúttal tegyünk mogyorónyira vágott datolya darabokat a házilag sütött kalácsunk tésztájába! Hozzáadhatjuk a párolódó kacsa- vagy csirkecombokhoz, a halak mellé köretként tálalt rizshez vagy a gyümölcsleveshez.

Ha nem akarunk egyből sütni-főzni a datolyával, akkor készítsünk belőle desszertet házilag: mártsuk olvasztott étcsokoládéba az aszalt gyümölcsöt, hogy egy sokkal egészségesebb desszertet kapjunk, mint a boltban kapható bonbonok bármelyike. 

 

Építsd be a datolyát az étkezésedbe még ma!