Gasztro


Finomságok a grillrácson: Grillezz zölden!

Zöldségek, amivel feldobhatod a kerti partid
 
Fotó: Josh Bousel -foter

 

Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menük ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal.

Például, ha igazán fenséges étkezésre vágyunk, egy kis baconnel, sajttal, tenger gyümölcseivel is gazdagíthatjuk a grillmenüt. Már mutatjuk is, milyen zöldségeket érdemes egy grillparti alkalmával bevetnünk.

De, mielőtt így tennénk, néhány alapszabály a zöldségek grillezéséről:

Ahogyan a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt készül el, másokhoz (padlizsán) már több időt kell szánni.

Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, só, bors, és/ vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válassz erőteljesebb fűszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.

Fontos a grillezési idő
A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, ami a grillezési idejüket illeti.

A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva, tekerve érdemes grillezni) már jóval több idő kell.

A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amint kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek. Így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból. (Vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.)

Tippek

 

Fotó: Moerschy — Pixabay

És, ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet fűzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tűzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

 

Fotó: Mike Schonhoff — Pixabay

A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük. Sőt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet bacon-nel szoros csigába tekerve grillezni.

Padlizsántól kukoricáig
S, hogy nálunk mely zöldségek a befutók, ha grillezésről van szó? Például a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom. Főként, ha esetenként fokhagymával ízesítjük. A sárgarépa és a cukkini helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.


 

Fotó: Rita E.- Pixabay

Akár a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve a rácsra tehetjük. A mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni! Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.

 

Fotó: Andras Fehér — Pixabay

A bacon nemcsak a kukoricához illik tökéletesen. Ha a grillezni kívánt spárga köré tekerjük csodás végeredményt kapunk! Ha pedig gombát grilleznél, azt is nyugodtan bacon-be csavarhatod, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel töltheted meg.

És, ha már sajt: az is tökéletesen mutat a grillrácsokon, mivel többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül lehet ma már válogatni. Csak még finomabbak lesznek, ha bacon-be burkolod őket!

Az sem mindegy, hogy milyen bacont használunk
Ha bacon-nel teszed teljessé a grillezést, lehetőség szerint olyat válassz, amiben sem ízfokozó, - sem térfogatnövelő-szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (hiszen a legtöbb bacon-ben egyébként van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse! Ugyanis valójában ezek is cukrok. A Gierlinger magas hústartalmú bacon-jei megfelelnek a fenti elvárásoknak, s már két évtizede látják el finom falatokkal a prémium finomságot kedvelőknek.