Gasztro


Gasztronómia a Vörösmarty téren

Az ünnepek alatt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár Hütte bisztrójában naponta más-más, a Kárpát-medence gasztronómiáját népszerűsítő ingyenes programokat szerveznek.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a vásár vendéglátósainak együttműködésében év végéig a klasszikus hazai ízek mentén kóstolhatnak különlegességeket a Vörösmarty térre kilátogatók.

Minden héten szerdától vasárnapig változatos alapanyagokat felhasználva tart látványfőzéseket, ételkóstolókat az Iránból nemrég hazatért Ramon Batta Domingó rezidens séf, borkóstolókkal kiegészítve.

A Hütte bisztró célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyomány hűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban elismert vendégséfekkel, sommelier-kkel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládé szakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, pezsgőkészítőkkel, kávépörkölőkkel.

Ahogyan a Hütte bisztró, úgy a téri vendéglátósok – XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro – kínálatában is megtalálhatóak a minőségi borok és pezsgők, prémium pálinkák.

A forralt bor ugyancsak fontos eleme a vásár gasztro kínálatának, amely a megnevezett egységekben komoly reformon esett át. A téren 2017-es évben az alábbi borokból készül a forralt bor: Piknik Centrumnál és Katlan Tóninál Frittmann Borház, Kővári Grill a saját, az XXL Catering a Szekszárdi Szabó Pince az Anonymus Catering a Katona Borház boraival készül.

A szervezők egy nyílt nap keretében mutatták be a vásár gasztronómiai kínálatát. Az eseményen az alábbiakat lehetett megkóstolni:

Gasztro élmény a Vörösmarty téri vendéglátósoktól

A Vörösmarty térre kitelepült vendéglátósok adventi vásári gasztrokínálata lefedi a hagyományos magyar ízeket, legyen szó sörrel locsolt, lassan sült malacról, kacsakolbászról, egészben sült fogasról, kacsahússal töltött káposztáról, kaláccsal töltött májas hurkáról, hízott libamájról.

#BalatonAlapanyagai – keszthelyi tokhal és töreki bab

A Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió éttermeiben. A Balatoni Gasztrotérképen szereplő vendéglátósok úgy gondolják, egy-egy alapanyag kiemelése, és a termelők támogatása előrelendítheti a balatoni régiót, segíthet a gazdaságoknak és a vendéglátósoknak is. Ezen kezdeményezést támogatva jelenik meg a keszthelyi tokhal és a töreki bab is a hütte-bisztró ételkínálatában.

Borháló – újítás forraltbor-fronton

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett a forralt borok piacára is az idei adventi vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia. A forralt borok ízesítése széles skálán mozog a borsos-tüzes férfias nedűktől a sangría típusú gyümölcsös változatokig; a Borháló fűszerezése inkább a nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markáns férfias vonást. A fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves szentendrei „Fűszerész” kompozíciója. Az elkészített forralt bort a téri vendéglátósokból álló szakértői panel tesztelte, és az ő visszajelzésük alapján alakult ki a végleges ízvilág.

Lucky Cup – a „magyar kávé”

A kávék világának mennél alaposabb megismerése vezette az első igazi magyar kötődéssel rendelkező kávé tulajdonosát.  Az „A Kávé Háza” névre hallgató üzletükben hosszú évekig kísérleteztek, hogy végül megtalálják a megfelelő alapanyagot, technológiát, műszaki paraméterek, a megfelelő típusú vizet. Ennek a kutatásnak a végeredményét nevezték el Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception-nek, amelyben helye van a tradicionális olasz kávé stílusnak ugyan úgy, mint a helytelenül speciality coffee stílusnak nevezett újhullámos kávéknak is.

Béres Szőlőbirtok – Furmint 2016, 5 Puttonyos Aszú (2008)

A Béres Szőlőbirtok fiatalos, lendületes borászat, igazi színfolt Tokaj-Hegyalján. Céljuk a kezdetektől az volt, hogy a birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossanak. Mára kijelenthető, ezt a célt elérték. A kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattak be. Ezeket zóta is további sikerek követik, hazánkban és külföldön egyaránt.

Brebis Pezsgő – Chardonnay Brut, Pinot Noir Rosé

Új, prémium minőségű, magyar pezsgőmárka érkezett a hazai piacra. A Brebis tradicionális eljárással készül – méthode traditionnelle –, amely a klasszikus champagne-i pezsgőkészítési módszert jelenti. Ez a munkaigényes, összetett és hosszúra nyúló készítési folyamat lehetővé teszi, hogy a Brebis kiemelkedjen a piacon lévő pezsgők közül. A belváros legnépszerűbb vendéglátóhelyein is kapható lesz, de csak pohárral, amelynek ára nagyságrendileg egy prémium minőségű whiskey-hez lesz hasonló. Az ital elbontás után pezsgőzáróval több napig megőrzi a buborékokat.

Látogassanak el Önök is a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, kóstolják meg az ünnepi és szilveszteri ételkülönlegességeket 2017. december 30-ig!

További információ: www.budapestkaracsony.hu